Denník N

Varíme s medveďmi – Tofu na zelenine

Toto je podľa mňa jeden zo základných receptov pre použitie tofu. Tofu a zelenina je výborná kombinácia, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov a chutí. Nie len tým, že meníme použité druhy zeleniny, ale aj zmenou doplnkových ingrediencií a korenín. Použiť môžeme naozaj skoro akúkoľvek kombináciu, ktorú svetová kuchyňa ponúka. Alebo si vymyslieť vlastrnú.

Samozrejme že potrebujeme najmä tofu, na jednu porciu jednu kocku. Zo zeleniny sme tentokrát použili pór do základu a k nemu, mrkvu, papriku, kaleráb, cukinu a kukuričku. Doplnkové ingrediencie sú sójová omáčka, arašidové maslo a arašidy. Ako korenie sme použili zmes na jemnú čínu.

Začneme s tofu. Nakrájame ho na kocky a rozložíme po papierovej kuchynskej utierke. Prikryjeme ďalšou utierkou a zaťažíme. To pomôže dostať s tofu nadbytočnú tekutinu. Postup opakujeme aspoň trikrát.

Keďže tofu sa vysušilo, ako špongia vsiakne do seba všetko čo mu ponúkneme.  Tentokrát to bola len čistá sójová omáčka.

Marinované tofu potom na panvici urestujeme pekne do chrumkava z každej strany. Odložíme na teplé miesto.

Pripravíme si zeleninu. Do woku dáme trochu oleja, necháme poriadne rozohriať, pridáme nasekaný pór a posolíme.

Opražíme do sklovita a pridáme tvrdšie druhy zeleniny, ktoré pražíme tak dve minúty.

Pridáme mäkšie druhy zeleniny, popražíme ďalšie dve minúty a pridáme kukuričku, arašidy a korenie.

Premiešame, povaríme ďalšie dve minúty a pridáme dve až tri veľké lyžice arašidového masla. Vsypeme opražené tofu, rozriedime vodou a privedieme k varu.

Zelenina by mala byť jemne na skus a nie je nutné ju variť viac ako šesť až osem minút.

Najlepšou prílohou k tomuto jedlu je naturálna ryža. Najzdravší spôsob ako ju uvariť, je na noc pred varením ju namočiť. Druhý deň potom vodu zlejeme. Ryžu zalejeme novou vodou, pridáme lyžicu oleja a soľ a uvaríme do mäkka.

Jemné, jednoduché a chutné jedlo.

Ak máme radšej zeleninu uvarenú do mäkka, jednoducho ju varíme dlhšia a môžeme ju aj čiastočne rozvariť. Pre zmenu pridáme kokosové mlieko a kari a máme skoro z rovnakých ingrediencií celkom iné jedlo.

Dobrú chuť.

 

Teraz najčítanejšie