Denník N

Detské knihy: Vianoce 2018, prvá časť

Tento rok sa vydavatelia prekonávajú. Z každej strany prichádzajú vynikajúce novinky a keďže je najvyšší čas zopár vybrať pod stromček, pripravila som niekoľko článkov, ktoré môžu rodičom pomôcť zorientovať sa v ponuke. Tento je prvý a nájdete v ňom čerstvé knižné tipy pre deti vo veku od 2 – 12 rokov.

Deti od 2 – 5 rokov

Leotolda

Žiari krikľavými farbami a ukrýva v sebe príbeh plný fantázie s koncom, ktorý deti ohromí. Pri prechode z leporela na prvé knihy chcú všetci rodičia ukázať malým čitateľom, aká je to radosť objavovať stranu za stranou niečo nové. Leotolda je v tomto výnimočná, hoci ide o postavu, ktorá sa v knihe vôbec neobjavuje. Traja hlavní hrdinovia ju totiž po celý čas hľadajú, čo je aktivita, ktorá je pri knižných začiatkoch mimoriadne vítaná.

Na rozdiel od leporela, ktoré zvyčajne veci iba pomenúva, sa však v tejto knihe rozvíja už aj dej a deti na ňom po celý čas participujú. Pri hľadaní nekráčajú obyčajnou krajinou, ale vďaka bezhraničnej fantázii autorky a ilustrátorky Olgy De Dios doslova prekračujú dimenzie, presúvajú sa celými vesmírmi a na každej strane nachádzajú niečo nečakané.

Leotolda je skvelá publikácia pre najmenších, jedna z najvydarenejších, aké v tomto roku vyšli.
Vydavateľstvo: Egreš

Kto rastie v sade

O prvotine z týchto dvojčiat, knihe Kto rastie v parku, som písala na jar. Teraz ju doplnil príbeh Kto rastie v sade o slávikovi, ktorý po návrate z Afriky poletuje v očarujúcom sade a spoznáva nádherne rozkvitnuté ovocné stromy a kríky. Hľadá si strom pre seba a postupne sa zoznamuje s čerešňou, hruškou, slivkou, egrešom, mirabelkou a ďalšími.

Z knihy Kto rastie v sade na malého čitateľa dýchne neha, láskavosť a pokoj. Autorka Kateryna Mikhalitsyna vymyslela nežné slová, ktorými k sebe väčšina obyvateľov sadu prehovára a ilustrátorka Oksana Bula (jej kniha Zubor si hľadá hniezdo bola hitom minuloročných Vianoc) vytvorila svet, v ktorom budete chcieť ostať.

Záplava jemných lupeňov, pastelových farieb a krehkosť malého slávika vám rozveselia srdce zakaždým, keď túto knihu otvoríte.

Vydavateľstvo: Ikar v edícii Stonožka

Deti od 4 – 8 rokov

Malá morská víla

Prvá zo série klasických rozprávok s pôvodným koncom, ktorý vymyslel Hans Christian Andersen. Malá morská víla je preklad bez ďalších úprav, čo vysoko oceňujem (nie, morská víla sa na konci naozaj nevydá…). Hoci sú jeho rozprávky často smutné, deťom nerobí problém vnímať širokú škálu emócií a malo by sa to pri čítaní striedať. 

Mnohé starodávne rozprávky dnešné deti nemajú čím osloviť a musia počkať, kým príjemca dospeje a pozrie sa na ne s patričným nadhľadom a vedomostným zázemím, ale Andersenovky sú pre ne zrozumiteľné, príbehy sú priamočiare a ľahko plynúce.

Knižka má rozmer 12.5 x 17cm, mám veľmi rada tieto mini formáty, presne do detskej rúčky, so vzhľadom dospeláckej knihy (hardcover), ktorá dáva malým pocit dôležitosti. Malá morská víla v preklade Milana Žitného je nádherne ilustrovaná, z obrázkov Maje Dusíkovej dýcha nostalgia, neha, jemnosť. Písmo je väčšie, prispôsobené prvočitateľovi, ilustrácia sa nachádza na každej dvojstrane.

Vydavateľstvo: Buvik

Deti od 7 – 12 rokov

Vrzgoši

Prvé prekvapko je hneď na obálke – ten chlapček je dievčatko :) ale inak výborná hrdinka, bude sa páčiť aj chlapcom, ktorí momentálne ťahajú v knižných hrdinoch za kratší koniec. Autor Tom Fletcher vyťažil maximum z čudných zvukov, ktoré sa ozývajú v každom dome a byte a dal im zmysel v podobe Vrzgošov.

Vďaka väčšiemu písmu je príbeh vhodný pre čitateľov 7+, má hororové prvky, množstvo ilustrácií talentovaného Shana Devriesa a aj vďaka prekladu Oľgy Kralovičovej divoký spád, dynamický vývoj, nečakané zvraty a vtipné komentáre medzi kapitolami od samotného autora. Aj keby knihu čítali sami, práve vďaka nim nebudú mať pocit samoty a možno im to trochu pomôže vyrovnať sa so strachom, ktorý môžu niektoré pasáže vyvolať. Je to výborné čítanie plné fantázie, v ktorom prím hrajú deti, ich rozhodnutia bez vplyvu dospelých, kamarátstvo medzi nimi, súdržnosť a po úvodnom nadšení, kedy zmiznú zo sveta všetci dospelí, precitnutie a snaha všetko napraviť, až po dojímavú záchranu ich rodičov.

Ak doteraz decká doma čítali napríklad len komiksy, Vrzgoši by mohli byť ďalší krok. Kapitoly sú krátke a textu je vďaka bohatstvu obrázkov pomenej.

Vydavateľstvo: Slovart

Mirelka Pátračová rieši prípad

Ducha morského prasiatka

Mafinového hlavolamu

Obrovskej vlasovej paniky

Prvá polovica tejto šesťdielnej série je na svete, ostatné tri vyjdú v novom roku. V Mirelke Pátračovej, ktorej autorkou a zároveň ilustrátorkou je Kate Pankhurstová, sa skĺbilo niekoľko atribútov, ktoré môžu podporiť aj doposiaľ driemajúceho detského čitateľa: ide o grafickú novelu, čiže textu je menej, než v bežnej knihe, striedajú sa fonty, tematické pasáže a každá strana je popretkávaná množstvom ilustrácií.

Zároveň je v tvrdej väzbe, čiže pocit z knihy je veľký a po prečítaní ostane rezonovať ono víťazné „zvládol som to.“ I keď je Mirelka dievčenská hrdinka, môže byť blízka aj chlapcom. Na rozdiel od iných hrdinov detských detektívnych sérií má totiž zmysel pre humor a dokáže si vystreliť aj sama zo seba.

Keďže Mirelka Pátračová, ktorá k deťom prehovára cez svoj denník v prvej osobe, sa po celý čas radí so svojou detektívnou príručkou, čitatelia sa zároveň dozvedia plno zábavných faktov o tejto práci, postupujú podľa nej spolu s hlavnou hrdinkou, ktorá ich takto jemne núti pohnúť rozumom.

Vydavateľstvo: Ikar v edícii Stonožka

Nehanbi sa skrotiť rysa

Autor Tomáš Bánik zostavil komplexné opakovanie slovenčiny pred vstupom na druhý stupeň: diktáty, pravopisné cvičenia, vyplňovačky prepletené vtipnými ilustráciami bubákov a strašidielok, aby deti nemali pocit, že im strkáte do rúk ďalšiu z protivných učebníc.

Niekomu to môže pripadať ako totálne neadekvátny darček pod stromček, ale keďže sama mám v okolí deti, ktoré majú ambíciu sa zlepšovať, len potrebujú zdatného motivátora, kniha Nehanbi sa skrotiť rysa by ho mohla pre nich zastúpiť.

Texty, s ktorými sa pracuje, nie sú vyslovene smiešne, ale sú milé, úsmevné a každý diktát sa snaží byť zároveň aj malým príbehom. Nečudo, že sa z knihy stal bestseller.

Vydavateľstvo: Albatros

Pes Gordon a jeho priatelia

Kniha, na ktorú čakali tí, ktorí sledujú príbehy autorky Márie Vrkoslavovej Ševčíkovej o hnedom kokršpanielovi Gordonovi. V novom pokračovaní spoznajú plejádu jeho priateľov, od policajných psov, cez útulkáčov až po ďalšie zvieratá (vrátane levice, dik-dika, veveričky, korytnačky a ťavy), ktoré prešli viacerými veterinárnymi ambulanciami. Táto časť bola z môjho pohľadu najvydarenejšia, až na príbeh o ťave. Ostala som nekonečne sklamaná, že hlavní hrdinovia síce teoreticky cirkusy odsúdili, ale neváhali sa ísť pozrieť na jej vystúpenie z najpohodlnejšej lóže. Nie, takéto scény do detskej knihy, ktorá si berie za úlohu učiť deti rešpektu k zvieratám, naozaj nepatria a pevne verím, že si všetci autori čoskoro všimnú, že toto týranie je konečne už aj u nás nezákonné. Podobne vnímam aj účasť Gordona na psích výstavách, vyzdvihovanie hodnoty psov na základe získaných titulov a bagatelizovanie ich utrpenia kvôli ľudskej márnivosti. 

V texte sa nachádza iritujúce množstvo zdrobnenín a autentické fotografie nie vždy dosahujú požadovanú kvalitatívnu úroveň – chápem však zámer, aby čitatelia videli skutočne tie zvieratá, o ktorých daná kapitola je. 

Zo spomínaných dôvodov mám z knihy Pes Gordon a jeho priatelia zmiešané pocity, i keď som sa na ňu úprimne tešila. Inak je nabitá príbehmi zo života, nájdu sa medzi nimi perly aj úplné banality. Nečudovala by som sa, ak by časť z veterinárnej ambulancie, v ktorej sa objavuje mnoho odborných výrazov a lekárskych postupov, nadchla niektorých mladých čitateľov natoľko, žeby si toto povolanie sami vybrali. Verím, že následne ich vlastné vnímanie sveta zvierat dovedie najmä k porozumeniu toho, že tu nie sú pre ľudské potešenie, ale že ide o samostatné bytosti, ktoré by sme mali v prvom rade vnímať ako rovnocennú súčasť niečoho väčšieho. Ideálna vekovka je 10+.

Vydavateľstvo: Perfekt

Prečítajte si tiež druhútretiu časť vianočných knižných tipov.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie