Denník N

Detské knihy: Vianoce 2018, druhá časť

Je až neuveriteľné, koľko vynikajúcich detských kníh sa nám nakopilo ku koncu roka a to ešte ani všetky nevyšli. V novembri a decembri sa očakávajú ďalšie krásne tituly, ale netreba zmeškať ani tie, ktoré sú už v ponuke. V druhom vianočnom článku nájdete čerstvé knižné tipy pre deti vo veku od 2 – 12 rokov.

Deti od 2 – 5 rokov

Potulky

Pätica veľkorozmerných leporel (A3) autorky Rotraut Suzanne Bernerovej, v ktorých majú deti za úlohu hľadať vybrané predmety či ľudí, prípadne sledovať a opisovať príbeh niektorého z nich. Nie všetky knižné hľadačky túto možnosť ponúkajú, v prípade Potuliek ide o pravidlo, čo rodičom značne uľahčuje život, pretože čím viac možností detská kniha ponúkne, tým dlhšie zotrvá záujem o ňu. Pre niektoré deti pritom môže ísť o zásadnú vec – mnohé z nich sa práve pri podobnej aktivite naučili vydržať na nočníku a spraviť, čo treba.

Séria piatich kníh opisuje život v bláznivom mestečku plnom ľudí a zvierat, ktoré sa mení podľa ročného obdobia: Potulky jarou, Potulky letom, Potulky jeseňou a Potulky zimouNevynecháva ani tajomný život po zotmení v časti Potulky nocou.

Pri týchto publikáciách máte v rukách viacero výhod: deti trénujú svoju koncentráciu a pozornosť, ale keď sa im práve hľadať nechce, stále si spolu s vami môžu len tak vymýšľať. V knihách sa nenachádza žiadny text a čo si k obrázkom vymyslíte, je úplne na vás. Hovoriť pritom môžete o pocitoch, o zaužívaných zvykoch niektorých postavičiek, alebo sa odtrhnúť z reťaze a vymýšľať si pri obrázkoch blboviny, pri ktorých tečú slzy smiechu.

Vydavateľ: Zelený kocúr

Stratený šál

Fáza „po leporelách“ býva pre rodičov veľkou výzvou. Mnohé deti prejavia vo veku okolo dvoch rokov veľkú vášeň pre knihy, ale čo im dať, aby to nebolo dookola méeékanie a mňaučanie podľa obrázkov?

Vo veselej knižke Stratený šál môžu hľadať jeden konkrétny predmet: Hugov stratený šál. Po úvodnom vysvetlení porozumejú, čo sa od nich čaká – na jednom obrázku je čosi naznačené, deti majú prísť na to, čo to asi je a na ďalšej strane sa dozvedia, či to určili správne. Tento rytmus sa bezo zmeny opakuje až do konca, takže deti sa nedostanú do pomykova a o to ochotnejšie budú nad predmetmi rozmýšľať.

Kým im knižka prezradí, čo práve našli, nechajte ich chvíľu hádať a smiať sa na výmysloch, ktoré im pri pohľade na obrázky napadnú. Autorkami textu sú logopedičky Svetlana Kapalková a Ľudmila Mičianová. Pre unavených rodičov bude vzpruhou to, že na obrázkoch v knihe Stratený šál, ktoré vytvorila ilustrátorka Susie Hammer, sa usmieva všetko, nielen Hugo, ale aj stromy, huby, jablká, vajíčka, psík… nedá sa inak, len sa usmievať s nimi.

Vydavateľstvo: Egreš

Blcha Teo

O Katke Macurovej som pred rokom písala samostatný článok, nadšená, že sa u nás našiel niekto, kto s odvahou začal ponúkať slovenské picture booky. Jej piata kniha v poradí má opäť zvieracieho hrdinu – blchu Tea.

Katka našla šablónu, ktorá jej umožňuje rozvíjať príbeh postavený na situačkách a skrytých prekvapeniach. Fungovalo jej to doteraz vždy dobre a drží sa toho aj pri Teovi, akurát jej stabilný čitateľ môže mať pocit ako pri novej disney-pixarovke: tieto postavy som síce ešte nevidel, ale inak mi je to všetko už povedomé a hneď na začiatku tuším, ako sa to skončí, keďže sa to takto končí vždy. Nechýbajú gagy, dobrodružstvo malej blchy je vtipné a zrozumiteľné, ale ten, kto pozná aj predošlé Katkine knihy, ostane bez výraznejšieho prekvapenia.

Ak ste sa doteraz s tvorbou Katky Macurovej nestretli a Blcha Teo je pre vás úplná novinka, nemôžem inak, len vám ju odporučiť – smelo do toho, nestúpite vedľa. Decká sa zabavia na roztomilom blšom dobrodružstve a budú môcť vymýšľať aj samostatné dejové línie, keďže texty sú kratučké, zato príbehov skrytých v ilustráciách je mnoho a mnoho.

Vydavateľstvo: Albatros media

Deti od 6 – 12 rokov

Vivaldi

Motív knihy Vivaldi je na prvý pohľad bolestivo krásny – hlavná hrdinka, dievčatko Tyra, v škole nerozpráva. Čosi vnútri ju ťaží, má pocit, že všetci od nej bočia, vyvršujú sa na nej, nikto sa s ňou nechce kamarátiť, ale my nevieme, či je to preto, že nič nehovorí, alebo nič nehovorí preto, lebo sa ešte skôr stalo niečo také hrozné, prečo sa neodváži vydať zo seba ani slovko.

Dôvody Tyrinho mlčania malý čitateľ nedostane na podnose. Text Helgy Torvundovej a ilustrácie Mari Kanstad Johnsenovej ho nútia premýšľať, o čo tu vlastne ide. Viackrát je naznačené šikanovanie (nie bitky, ale desivý psychický teror, akého sú deti schopné), ale prapríčina, z čoho vychádza, ostáva skrytá. Vidíme už len dôsledky. Nejde tu pritom iba o súcit s Tyrou, ale aj o vnímanie toho, ako sa správa jej okolie. Mnohé deti totiž ani netušia, že to, čo robia, je šikanovanie a žeby tým mohli svojmu rovesníkovi doslova zničiť život. V tomto smere je kniha Vivaldi absolútne jedinečná.

Napriek mĺkvosti má Tyra vnútorný svet, v ktorom ticho nie je, hýri to v ňom slovami, pocitmi, farbami. Keď im suseda ponúkne mačiatko, ktoré by inak dali utratiť, Tyrin svet sa rozžiari. Hebké zvieratko, ktoré si vyberie meno Vivaldi, jej prinesie veľkú radosť, ale ani ono nedokáže prelomiť bariéru ticha. Nejde o typickú detskú knihu, v ktorej sa stane „zázrak“ a Tyra na jej konci bude vďaka mačičke štebotať, ku koncu nebude stále nič vyriešené. Naznačia sa ale aspoň cesty, ktorými dievča bude môcť kráčať, nájde sa pre ňu pomoc, podá sa jej ruka, ktorá ju bude môcť chvíľu viesť. V záplave klasických príbehov si pri týchto severanoch človek povie, že to snáď ani nenapísali pre deti. Opak je pravdou. Práve pre časté klišé mnohých šablónových detských príbehov je takéto vybočenie vítané. Nie je to jednoduché čítanie a zrejme vyvolá otázky. Čo sa mňa týka, otázky mám pri detských knihách omnoho radšej ako „poučenia“.

Vydavateľstvo: Knižná dielňa

Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné

Príbeh Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné autorky Zuzany Líškovej a ilustrátorky Simony Balážovej Dudášovej je určený mladším tínedžerom a skúsenejším čitateľom od 8+, v ktorom desaťročná Ela objaví v babkinej špajzi Lyžičkového škriatka (ak sa aj vám strácajú lyžičky, býva zrejme aj u vás). Najväčším plusom sú slovenské reálie bez príkras, vrátane dusivého finále.

Napriek tomu, že text sa občas vlečie, a na malý konflikt spotrebuje veľa slov, ide o knihu, ktorá ničím neprikrášľuje svet mnohých detí z rozpadnutých manželstiev, ukazuje v plnej „kráse“ trápnosť pováh a vzťahov dospelých, ktorí napriek tomu neváhajú poučovať a mudrovať nad tým čo a ako deti robia. Zároveň je však napísaná ľahko, nejde o žiadne ťažké čítanie, rodinu vnímame očami hlavnej hrdinky, ktorá navyše z veľkej časti uniká do sveta škriatkov.

Mnoho detí fantazíruje o neviditeľných priateľoch, ktorí sú im vždy naporúdzi, pomáhajú, utešujú, všetko obracajú na dobré. Ela z knihy Ako sa Ela naučila vidieť neviditeľné má svojho Lyžičkového škriatka a postupne sa zoznamuje s ďalšími jeho súrodencami, dokopy ich je šesť. Majú vlastné problémy, ale prežívajú všetko s ňou, sú jej útechou a podporou aj pri veľkom rodičovskom konflikte v závere, v ktorom je, ako inak, najviac ublížené Ele. Ešteže má škriatkov, ktorí ju včas zachránia.

Vydavateľstvo: Trio publishing

3 x Komiks

Tri klasické dobrodružné komiksy, na akých sme vyrastali my, čo si ešte pamätáme časopis ABC. Vôbec som netušila, že Juraj Martiška ich vytvoril také množstvo, o akom sa píše v závere tejto knihy, je to pre mňa prekvapenie sezóny – bude to tým, že som rovnako nič netušila o existencii časopisu Svetlo, pre ktorý ich tvoril.

V knihe 3 x Komiks nájdete dva príbehy kráľa Michala a jeden zo starovekého Egypta. Autor ich vytvoril pred neuveriteľnými vyše 20 rokmi (v miernom časovom rozpätí), ale sú nadčasové a stále aktuálne. Sympatický kráľ moták – truhlík Mišo a Egypťania, ktorí mi okamžite pripomenuli Asterixa a Obelixa, sa budú páčiť chlapcom aj dievčatám od 8+, ale väčší záujem tipujem u chlapcov a mám z toho radosť, v ponuke chýba presne tento typ príbehov.

Táto reedícia je skvelý počin. Doteraz si pamätám na moment, kedy som so synom po paperbackových Šmolkoch a Angry Bords objavila Hildu, ktorá naštartovala jeho neutíchajúci záujem o čítanie komiksov a že je dnes medzi nimi konečne z čoho vyberať. Chýbal nám ale slovenský autor, Ďuro, vďaka ti!

Vydavateľstvo: Perfekt

Prečítajte si aj prvútretiu časť detskej vianočnej knižnej ponuky.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie