Denník N

Detské knihy: Vianoce 2018, tretia časť

Táto vianočná sezóna je mimoriadne prajná. Vydavateľstvá chrlia jednu skvelú detskú novinku za druhou. Tretí článok o knižných tipoch pre deti od 2 – 12 rokov určite nie je posledný.

Deti od 2 – 6 rokov

Obojstranné klasické rozprávky

Výnimočná séria našich klasických rozprávok začala vychádzať v roku 2015. Už prvá kniha ma ohúrila a pri každej ďalšej dodnes nevychádzam z údivu. Sú to jednoducho klenoty.

Každá z kníh obsahuje dva rozprávkové príbehy, nejdú však klasicky za sebou, ale objavia sa podľa toho, ako knihu práve držíte. Žiadna z nich nemá koniec, koľkokrát ju prevrátite, vždy ste na začiatku nového dobrodružstva. Vydavateľstvo zoradilo rozprávky do tejto kombinácie: Ako šlo vajce na vandrovku / Tri prasiatka, Janko Hraško / O Janíčkovi, Kozliatka (neposlušné) / Kozliatka (poslušné). Autorkami textov sú Mária Rázusová Martáková, Mária Ďuríčková, Jaroslava Blažková a Margita Príbusová. Všetky ilustroval Vlado Král a jeho vklad do tejto série je enormný. Ak by to bolo možné, niektoré dvojstrany by som bez váhania dala do rámu.

Pôvodné texty rozprávok prešli redakčnou úpravou, sú mierne skrátené, ale obsah tým neutrpel. Knihy udržia pozornosť aj mladšieho čitateľa, keďže textu je menej a ilustráciami sa nešetrilo. Sú pestrofarebné, lákavé a plastické, s najväčšou pravdepodobnosťou budú deti skúšať, či sa im rúčka do nich neponorí, je to vskutku výnimočná séria. Na konci článku nájdete ešte jeden bonus, jedna z týchto rozprávok totiž vyšla v samostatnej knihe s odlišným výtvarným stvárnením.

Vydavateľstvo: Buvik

Toto nie je džungľa!

Príbeh, ktorý rozumie tomu, že puberta nie je len jedna. Prvá prichádza okolo roka a pol, druhá niekedy v období tretích narodenín – a tu sa zastavím. S knihou Toto nie je džungľa! sa zžijú všetci rodičia, ktorí sa s úžasom pozerajú na vystrájanie detí, kedysi takých „zlatých a bezproblémových“… a teraz? Prvé striktné odmietania, prvé odpovede NIE na otázky, ktoré ste ešte ani nepoložili.

Hlavná hrdinka knihy, ktorej autorkou je psychologička Susanna Isern, Paulínka, má práve ono NIE obdobie. Hocičo sa jej spýtajú, všetko je NIE, NIE, NIE! Jej mama má s ňou božiu trpezlivosť a namiesto radikálnych riešení si iba povzdychne, že z jej izby sa čoskoro stane džungľa. A nemýli sa. Ich byt začnú čoskoro okupovať divé zvery, ktoré sa nedajú utíšiť a Paulínke dokonca narastie opičí chvost.

Okrem výborného obsahu je kniha Toto nie je džungľa! aj famózne ilustrovaná výtvarníčkou Rociou Bonilla. Na plných dvojstranách je to čistá radosť, vtip a skvelé momentky, autorka vidí do detskej duše a v kombinácii s trefným príbehom tvorí jednu z najvydarenejších kníh sezóny pre túto vekovku. Bonusom je dvojjazyčný text, k slovenčine je pripojená angličtina.

Vydavateľstvo: Perfekt

Labky, krídla, chvostíky

Chutná knižočka autorky Márie Štefánkovej, v ktorej prím hrajú ilustrácie Mareka Mertinku. Dostal obrovský priestor a spravil z nej krásny kúsok.

Mnoho detí podvedome vyhľadáva básne, v bežnej reči hľadajú rýmy a tešia sa zo zvukovej ozveny. Ak majú navyše rady zvieratá, v knihe Labky, krídla, chvostíky nájdu všetko pohromade. Dynamické ilustrácie, ktoré sú momentkami nedokončených príbehov, môžu lákať na ich rozvíjanie a fantazijný úlet.

Mňa osobne básne, žiaľ, až tak nenadchli. Sú to milé rýmovačky o zvieratkách, ale ak ste deťom niekedy čítali Janovica, Heviera, Ševčíka, Válka, Bendovú, viete, že básnický text môže mať omnoho originálnejšiu štruktúru, než štvorveršia AA BB, ktoré sa vám po tretej strane zunujú.

Vydavateľstvo: Slovart

Deti od 6 – 12 rokov

Kto je Wilhelm?

Wilhelm je asi 10ročný chlapec, ktorý trávi veľa času sám vo svojom stromovom dome a nad kadečím premýšľa. Najnovšie mu vŕta v hlave otázka: kto vlastne som? Aby to zistil, pýta sa všetkých dospelákov v rodine a zisťuje, že pre každého je niekým iným. Autorka, nórska novinárka a učiteľka Constance Ørbeck-Nilssen vytvorila jednu z najlepších kníh našej vianočnej sezóny, ktorú by ste nemali minúť.

Kniha Kto je Wilhelm? je jedna z tých, ktoré pošteklia detské myslenie, naštartujú väčšinou mlčiacu časť ich uvažovania o sebe. Ukáže im nový pohľad na niečo, čo dovtedy považovali za samozrejmé. Otázka „kým vlastne som?“ trápi najmä dospelých, deti sa ňou väčšinou nezaoberajú, ale po takomto príbehu zrazu zistia, že nie je len jedna verzia ich samých, ale že ich je zrejme toľko, koľko ľudí poznajú. Zvyčajne nastúpi ohúrenie, možno až nadšenie, pocit oných celkom nových otvorených dverí vlastného vedomia, z ktorého sa naraz vyvalí obrovské množstvo spomienok a podnetov na premýšľanie. Nepotrvá dlho a zavalia nimi aj čítajúceho rodiča, ktorý sa presne v takýchto momentoch o deťoch dozvie čosi celkom nové a nepoznané. Je to skvelá kniha.

Hoci ide o obrázkovú knihu, nie je určená najmenším. Potrebuje zrelšieho čitateľa a možno by som s ňou počkala do 8 rokov, i keď trpezlivo prelúskať ju možno aj s prvákom. Ilustrátorom je Akin Duzakin, umelec, ktorý dokonale stvárnil napríklad Gaarderovu Knihu otázok – u nás máme tradíciu jej každoročného čítania a pre mňa je fascinujúce sledovať, ako deti menia svoje postoje. Je vysoko pravdepodobné, že Kto je Wilhelm? bude veľmi podobný prípad.

Vydavateľstvo: Iron Libri

Kráľovskí agenti

Napísať akúkoľvek detektívku chce kumšt a inak to nie je ani pri ich detských verziách. Púšťajú sa do nich mnohí autori, tvoria obrovitánske série, ale napriek tomu nie všetky udržia detskú pozornosť. Diana Mašlejová spracovala už druhý príbeh o súrodencoch Betke a Cyrilovi, čo je jasné znamenie, že ich prvotina zaujala.

V knihe Kráľovský agenti sa nachádza sympatická kombinácia Londýna, detí a veveričiek a odsýpa vo vcelku dobrom tempe, hoci chvíľu som čakala, kým sa rozvinie hlavná myšlienka. Záporák s komplikovaným menom Drumnadrochit šíri nenávisť, ktorú čerpá z hejtov ľudí na internete. Detskí hlavní hrdinovia sa, ako to už v týchto príbehoch chodí, dostávajú sami a bez pomoci dospelých do život ohrozujúcich situácií, ktoré nakoniec vždy zvládnu, šťastena hrá v ich tíme.

Čím sme v deji ďalej, tým sa akcia zrýchľuje, treba chvíľku zotrvať a dobre sa to rozbehne. Hoci má kniha aj napínavé pasáže, je vhodná aj pre čitateľov, ktorí odmietajú horory či akékoľvek strašidelné scény. Ilustrácie Ďura Balogha sú veselé a autorka je vľúdna, zbytočne nedesí, ani nepoúča, len vyzýva k láskavosti.

Vydavateľstvo: Albatros media

Dvestošesťdesiatdeväť dní dažďa

Obrázkové knihy pre veľkáčov sú vo veľkej menšine, ale vďaka niektorým vydavateľom so silným umeleckým cítením, nie sú naši tínedžeri ukrátení o nádherný vizuálny aj obsahový zážitok. Nedávno som písala o obrázkovej knihe o smútku určenej rovnakej vekovke a Dvestošesťdesiatdeväť dní dažďa je z podobného cesta.

Takúto atmosféru vedia vyčariť asi len severania. V celej knihe totiž takmer neustále prší a v tomto počasí autor Roald Kaldestad rozvíja príbeh o priateľstve, ktoré sa muselo skončiť. Nerozdelila ho žiadna zlá skúsenosť či hádka, ale sťahovanie. Ona odišla, on ostáva a premýšľa nad tým, aké to bolo, kým tu bola a čo bude, keď tu už nie je. Autorom nádherných ilustrácií je Bjorn Rune Lie, ktorého môžete poznať vďaka knihe Na horách v Závejove.

Staršie decká si omnoho viac pocitov a udalostí už nechávajú pre seba. Chce to veľa trpezlivosti a otvorenosti, aby sa zdôverili s tým, čo ich ťaží. V momentoch, keď sa im zdá, že im nikto na svete nerozumie, môže vhodná kniha prelomiť ľady. Príbeh Dvestošesťdesiatdeväť dní dažďa nemá veľa slov a nie je len o samote a odlúčení. Je celkovo o hlbších vzťahoch v kamarátstvach, ktorým sa učíme po celý život.

Vydavateľstvo: Knižná dielňa

Rozprávkový bonus: Chlapček z hrášku

V úvode som spomínala, že ešte pridám jeden bonus z Buviku a toto je on. Bola veľmi prekvapená, keď sa iba nedávno objavil Chlapec z hrášku s identickým textom ako v obojstrannej knihe Janko Hraško / O Janíčkovi, len iným ilustrátorom – Mirom Hraškom, najmladším z insitných maliarov zo srbskej Kovačice (presnejšie z neďalekej Hajdušice).

Ak ste milovníkmi ich umenia, neváhajte. Ak sa vám zdá, že je to ako z ôsmackej výtvarnej výchovy, skúste si kovačických umelcov vyhľadať na internete. Občas chvíľu trvá, než človek začne vnímať ich čaro. Nateraz si aj ja dávam Mira Hraška ako námet na samoštúdium.

Prečítajte si aj prvúdruhú časť detských knižných vianočných tipov.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie