Denník N

Sklamanie

Neobzerá si ho, ale ten vnútorný hlas…

Parkovisko, veľmi veľké nie je, ale tých áut. Natlačené zo všetkých strán. Len čo začne pracovný kolotoč, voľné miesta idú na dračku. Kdesi povedľa na pravej strane sa aj bicykel nájde. Spraviť niečo pre svoje zdravie nie je na zahodenie. Ani titul nie je prekážkou, aj niekoľko slušivých oblekov sa tu mihne. Niekoľko naučených pohybov, tátoš je zamknutý, pracovné povinnosti čakajú.

Aj on trieli smerom k budove, dnes po svojich. Služby hromadnej dopravy sú trocha vzdialenejšie a zdieľané bicykle boli rozchytané. Predbehli ho, je to trocha ako hra mačky s myšou. Dnes sa dostal do pozície slabšieho. Nič to, už je tu, smeruje na parkovisko. Zvláštny pohľad, autá po oboch stranách, ale to rozdelenie. Na strane budovy takmer pri vchodových dverách limuzíny najrozličnejších značiek. Veľké a ešte väčšie.

Zháči sa, to jeho autíčko by tu dnes vyzeralo divne, medzi toľkou majestátnosťou by sa trocha strácalo. Asi vedel, že ho má nechať doma. Dvere sa rozostúpia bez jeho pričinenia. „Dobrý deň,“ zdraví úslužne, prehodí niekoľko slov. Ešte tu nepôsobí dlho, ale na vrátnici sú celkom milí ľudia. Kľúče, tie nesmie zabudnúť, bez nich by sa nikam nedostal. Postarší chlapík s lysinkou mu ich ochotne vtláča do dlane. Rozlúči sa, treba mu ísť po svojom.

Pri výťahu plno, v tomto čase si treba počkať. Nič pre neho, schodište je na dosah, už kráča smerom hore. Prvé poschodie za ním, pokračuje svojím tempom. Odrazu ruch, akési hlasy. Zbadá ho, vysoký, štíhly, v elegantnom obleku. Jeden z tých drahších. Neobzerá si ho, ale ten vnútorný hlas, nedá mu pokoja. „Dobrý deň,“ pozdraví, keď sa priblíži. Priamy pohľad do očí, kontakt s človekom je pre neho dôležitý.

Je to on, vedel to okamžite, ako ho zbadal. Aj vysoká škola má svojho šéfa, práve stretol rektora. Ešte nemal tú česť, o to väčšie je jeho prekvapenie. Nepočuje, odpoveď žiadna, pozdrav nikde. Pootočí hlavu, neverí sám sebe. Druhé poschodie, zostávajú mu ešte dve. Nohy striedavo kráčajú, jedna, druhá. Ani myseľ sa nezastaví, nedá mu to pokoja. Titul pred menom i za menom, hanbí sa aj za neho.

Teraz najčítanejšie