Denník N

Mobilná aplikácia na boj s nelegálnou ťažbou dreva

Zdroj: Martin Žilka / PhotoMartini.com
Zdroj: Martin Žilka / PhotoMartini.com

Aj keď sa problém krádeží dreva a nelegálneho výrubu na Slovensku zdá bezvýchodiskový, riešenie môže byť skutočne jednoduché. V Rumunsku si s obdobným problémom poradili vytvorením mobilnej aplikácie. V SPOLU sa snažíme takéto riešenie priniesť aj na Slovensko.

V roku 2009 zmizlo zo skladu štátneho podniku Lesy SR na Čiernom Váhu 900 kamiónov dreva, no vyšetrovanie zistilo len „chybu v evidencii“. V nasledujúcich rokoch sa preukázalo množstvo mimoriadne nevýhodných, no súčasne nevypovedateľných zmlúv o dodávkach dreva v obrovských objemoch. Súčasne sa hromadia podozrenia o manipuláciách s kvalitou dreva, pri ktorých sa drevo vysokej kvality (aj hodnoty) vykazuje ako nekvalitné a lacné drevo (krátky prehľad niektorých káuz nájdete tu).

Krádeže dreva a rôzne druhy podvodov pri obchodovaní s drevom podľa odhadov odborníkov spôsobujú ročne škody v desiatkach miliónov eur. Aj keď sa o nelegálnej ťažbe dreva veľa hovorí, len málokedy sa preukáže, že k nej naozaj došlo. Vyšetrenie a potrestanie zaostáva ešte viac a škody v lese nenapravíme stovky rokov.

Ako vieme ochrániť naše lesy pred krádežami rýchlo a jednoducho

Slovensko nie je jedinou krajinou s podobnými problémami. Jedným z najefektívnejších a súčasne najlacnejších riešení je vytvorenie jednoduchej mobilnej aplikácie prístupnej verejnosti. Niečo také už roky existuje v Kanade, no napríklad aj v Rumunsku, ktoré sa ešte nedávno borilo s obrovskými problémami súvisiacimi s nelegálnou ťažbou.

Zjednodušene funguje aplikáca takto: každý kto preváža drevo alebo produkty z dreva sa prostredníctvom aplikácie zaregistruje na webovom portáli. Kamión sa nesmie pohnúť, kým prepravca neuvedie na základe akého povolenia bolo drevo vyťažené, z akej oblasti pochádza, kam ho vezie, aká je jeho kvalita, objem a podobne. Inak je prevoz nelegálny. A dozvieme sa o tom všetci.

Zdroj: Martin Žilka / PhotoMartini.com

Z fotografie vieme dokonca posúdiť a overiť aj kvalitu dreva, vyhodnocuje sa totiž aj preprava medzi rôznymi obchodníkmi. Takže ak sa drevo v kvalite „vláknina“, pôvodne určené na výrobu papiera, dostane nakoniec do fabriky vyrábajúcej nábytok, zjavne to vláknina nebola.

Práca navyše? Tieto údaje sa už aj dnes povinne vypisujú na tlačivá. Pribudne len povinnosť použiť GPS a umožniť tak sledovanie, aby bolo možné kontrolovať, kam sa drevo skutočne prepraví.

Verejná kontrola ako silný nástroj prevencie krádeží

Ešte jeden rozdiel oproti tlačivám je však zásadný. Údaje sa zobrazia v reálnom čase na webovej stránke prístupnej verejnosti. Ak si chce ktokoľvek overiť pôvod dreva, stačí si odfotiť kamión a podľa jeho EČV jednoducho zistiť, či bolo drevo vyťažené legálne alebo nie. S nezávislou kontrolou obchodu s drevom tak pomáha aj verejnosť, šetria sa náklady a nik si nemôže byť istý, že pri nelegálnej činnosti nebude prichytený.

Náhľad verzie aplikácie pre počítač

Aplikáciu by bolo tiež možné priamo napojiť na existujúci mýtny systém a kontrolu obchodu s drevom tak automatizovať. Prípadné nezrovnalosti sa môžu tiež automaticky posielať na políciu.

Takáto aplikácia môže reálne minimalizovať nelegálny obchod s drevom. Náklady na jej zavedenie sú pritom úplne zanedbateľné v porovnaní s tým, o čo prichádzame nelegálnou ťažbou.

SPOLU – ľudia činov, nie sľubov

V marci tohto roku som sa stretol vo Washingtone so zástupcami organizácie Environmental Investigation Agency (EIA), ktorá sa zaoberá environmentálnou kriminalitou na celom svete a pomáhala so zavádzaním aplikácie na kontrolu obchodu s drevom v Rumunsku. Ich prezentácia ma veľmi zaujala a tak sme nadviazali spoluprácu. V júni sme sa stretli v Bratislave a prebrali slovenské špecifiká.

Kde sme dnes?

  • Máme dohodnutú spoluprácu s EIA na tvorbe a zavedení podobného systému aj na Slovensku.
  • Máme preložený rumunský zákon, ktorým sa aplikácia implementovala.
  • Spolupracujeme s expertmi na Slovensku, ktorí celý proces spripomienkujú.
  • Máme ľudí, ktorí sú ochotní vyvinúť aplikáciu pre slovenské podmienky.

Do konca roka zorganizujeme ďalšie stretnutie s expertmi z EIA, z Rumunska aj zo Slovenska. A dáme to dokopy.

Náhľad verzie aplikácie pre mobil

Nečakaný záujem súčasnej vlády

Ministerstvo životného prostredia začalo nedávno prekvapivo hovoriť o potrebe takejto aplikácie. Vo svojej Envirostratégii 2030 píšu:

Nákladné autá prevážajúce drevo budú povinne vybavené GPS a na internete budú dostupné ich EČV a údaje o dreve, ktoré majú prevážať. Manipulačné sklady s drevom budú mať kamerový systém. Vytvorí sa mobilná aplikácia pre verejnosť na kontrolu ťažby a prevozu dreva.“

Nečakal som, že o niečo také bude mať záujem aj súčasná vláda. Ak je to myslené vážne, bola by to skvelá správa pre slovenské lesy. A pre nás je prioritou práve ich ochrana. Vieme, že Ministerstvo životného prostredia ťahá s Ministerstvom pôdohospodárstva často za kratší koniec, preto rezortu životného prostredia ponúkneme tiež pomocnú ruku, naše znalosti aj dohodnutú spoluprácu expertov zo zahraničia.

Sledovať moju prácu môžete aj na Facebook-u: https://www.facebook.com/ErikBalazSpolu/

Teraz najčítanejšie