Denník N

Šíriteľ konšpirácií Jozef Banáš je v RTVS za hviezdu

RTVS na deň štátneho sviatku 100. výročia prijatia Deklarácie slovenského národa do diskusnej relácie pozvala bývalého komunistu, ktorý je na zozname spolupracovníkov ŠtB a ktorý preplával cez rôzne režimy, aby kariéru zavŕšil ako obľúbenec konšpiračných webov a autor pseudohistorických románov.

„Do štúdia príde úspešný a prekladaný slovenský spisovateľ, niekdajší diplomat,“ avizoval Slovenský rozhlas hosťa Jozefa Banáša vo vysielaní 30. októbra už počas dňa. „Hľadač súvislostí, vyznávač zdravého životného štýlu a každodenný športovec,“ privítala Banáša moderátorka v relácii Nočná pyramída. Ten netajil z pozvania spokojnosť. Moderátorka Kata Martinková divákom ponúkla kamarátsky rozhovor, kde z neho urobila úspešného spisovateľa: „Píšete dnes veľmi plodne… Máte dnes na svojom konte niekoľko úspešných románov… Už sa robila druhá dotlač vašej knihy? Aké sú ohlasy?“

Jozef Banáš sa posťažoval, že ho inde označujú za kontroverzného a že mu pripisujú spoluprácu s ŠtB. Tvrdí, že žiadnu spoluprácu nepodpísal a jeho podpis v zväzkoch ŠtB je falošný. O ŠtB sa rozrozprával sám, rovnako ako o kritike. Moderátorka ho nechala rozprávať čo chcel, útočil na ÚPN a kritizoval aj jej zakladateľa Jána Langoša. Banáš, ktorý za komunistického režimu donášal na zahraničných novinárov, tvrdil v relácii, že „za zákonom o ÚPN stoja ŠtBáci,“ a sám seba označil za disidenta a hľadača pravdy.

Moderátorka veľkú pozornosť venovala pochvale jeho novej knihy Prebijem sa! o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. „Je to taká motivačná literatúra, ktorá môže motivovať mladého človeka,“ povedala.

Banáš, ktorý v roku 2015 pre parlamentnelisty.sk tvrdil, že Merkelová bude do roka prosiť Putina o pomoc, chrlí pseudohistorické knihy ako na páse. Napríklad o tom, že Ježiš sa dožil 70 rokov a po ukrižovaní žil v Indii. A aká je kniha o Štefánikovi? „Všetko v tej knihe je pravda, niektoré scény som dal do literárnej formy – ako by to asi mohlo vyzerať – modeloval som situácie. Keď viete, aké hodnoty mal Štefánik, tak je to ľahké to vymodelovať,“ povedal v relácii Banáš. O tom aké asi hodnoty má „jeho Štefánik“ je zrejmé aj z ďalšej vety, ktorá odznela vo vysielaní: „Z toho, čo sa tu teraz deje – to multi-kulti – by mal Štefánik vyrážky.“

Banáš v súčasnosti patrí medzi najčítanejších autorov. „V mene profitu a pofidérnej čitateľskej ,slávy‘ svojou konšpiráciami sýtenou publicistikou nadbieha dosť nízkemu vkusu,“ povedala o ňom politologička Soňa Szomolányi.

Verejnoprávna inštitúcia, ktorá by mala byť  jedným z pilierov boja proti šíreniu dezinformácií a konšpiračných teórií, robí z Banáša nielen hviezdu ale aj odborníka na historickú osobnosť akou je Štefánik. Bohužiaľ, prienik dezinformácií do vysielania RTVS sa stáva pravidelnosťou a je ukážkou toho, ako vedenie RTVS v skutočnosti zmýšľa. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník ešte ako šéf TASR podpísal zmluvu s prokremeľským Sputnikom. Bývalá šéfka spravodajstva a publicistiky Petra Stano Maťašovská nemala problém s ľuďmi z dezinformačných webov a programový šéf RTVS Marek Ťapák sa tešil z pozvania do Slobodného vysielača, kde rozhorčene debatoval o tom, že mimovládky a médiá sú riadene Sorosom. Priestor dostal aj ďalší obľúbenec konšpiračných médií Gustav Murín. To, že tak dôležitú osobnosť akou je Štefánik, hodnotí vo vysielaní RTVS  práve Banáš, je výsmechom doterajšej práce historikov ale aj odkazu samotného Štefánika.

Miroslava Kernová

Informácie zo zákulisie médií sledujte aj na facebooku omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.