Denník N

Plán Bratislava a p.Vallo: realita, alebo rozprávka?

Zhodnotenie a posúdenie dokumentu budúcnosti „Plánu Bratislava“ aj pre tých ktorí ho čítali, ale hlavne pre tých, ktorý ho nečítali.

Dal som si osobne prácu a prečítal som si  Plán Bratislava kompletne. Neviem, či ste ostatní tak tiež urobili, ale ak nie, tak som sa snažil z toho 200 stranového dokumentu urobiť zhrnutie.

Nech sa páči:

Asi by som celý tento plán zrhnul takto: „je to dlhý rozprávkový príbeh, ktorý však oproti klasickým rozprávkam sa odlišuje v tom, že nemá ani dobrý koniec. Koncom/výsledkom tejto rozprávky (Plánu BA ) sú vlastne iba analýzy, audity, akčné plány a laboratória a nové pracovné miesta pre známych ľudí z kampane, z ktorých bratislavčania nebudú mať v reálnom živote žiaden osoh a reálne výsledky a nebude zabezpečený ďalší rozvoja mesta v najbližšom období„.

Prečo žiadne reálne výsledky?:

– celá kniha iba popisuje a analyzuje budúci ideálny stav bez toho, aby tam boli reálne opatrenia na splnenie týchto cieĺov (bavíme sa v reálnom čase 1 volebného obdobia: 4 rokov)

– ak sú aj uvedené nejaké opatrenia/kroky tak vychádzajú z nesprávnych predpokladov, že z pozícii primátora HMBA a pár vlastných poslancov dokáže zmeniť a zabezpečiť tieto plány. Vôbec sa neberú do úvahy aktuálne kompetencie a možnosti mesta a primátora, zákonné možnosti, postoj vlády a parlamentu na ochotu zmeniť veci, štatút mesta, zákona o Bratislave, poslanci a ich kompetencie a rozhodovacie právomoci, ktoré ako vieme veľmi dobre, že sa nedajú reálne zabezpečiť len tak jednoducho ako sa o tom kráááááásne píše

– ak už aj sú nejaké opatrenia/návrhy, tak sú formulované tak, že nebude k nim možné urobiť odpočet ich splnenia o 4 roky (sú formulované iluzionisticky, všeobecne a s ľahkou možnosťou vyhovoriť sa na niekoho iného, na zákony, na postoj vlády,…atď)

– hlavne však je tam tááááák veĺa orientačných návrhov na zmenu, že výdavky z toho vyplývajúce by nevykryli ani 10% (to je len odhad) z plánovaných navýšení príjmov, ktoré si p. Vallo naplánoval v Pláne BA

Výhrady sú samozrejme aj k plánu navýšenia príjmov. Je absolútne nereálny!!! Konkrétne príklady:

– zvýšenia dane na Daň z nehnuteľnosti o 60mil€? Veď to je nárast 100%. Za toto volebné obdobie sa zvyšovali dane o 30% a vieme aký s tým bol humbuk. Vedia ľudia v realite, že namiesto súčasnej priemernej dane na daň z nehnuteľnosti, kedy sa platí cca 40€/ročne za byt a cca 100€/ročne za dom by mali pod Vallovým vedením platiť 80€/ ročne za byt a 200€/ročne za dom? PS: A vie o tom vôbec, že zo zvýšenej dane ide 50% do príjmov MČ? A preto p. Vallo nemôže počítať s plnou sumou 60 mil€ pre hlavné mesto?!

– rozvojový poplatok – pozná vôbec p. Vallo zákon o rozvojovom poplatku. Vie o tom, že jeho vyberanie a správa je v kompetencii MČ. Aj keď vie p. Vallo, že iba 32% z poplatku za rozvoj spadne HM BA, asi si zle prepočítal, že z rekonštrukcie Autobusovej stanice niečo dostane. Realita je, že dostane 0€. A vie aj prečo? No preto, lebo zákon sa v parlamente schválil tak, že sa tam na poslednú chvíľu poslaneckým návrhom doplnila výnimka, že rozvojový poplatok sa vzťahuje až na projekty, ktoré majú vydané územné rozhodnutie na stavbu až po 1.1.2017. Preto p. Vallo nemôže očakávať žiadne extra financie navyše z autobusovej stanice a všetkých ostatných rozbehnutých developerských projektov v meste.

– vie o tom p. Vallo, že najväčším príjmom HMBA je daň z príjmov fyzických osob? A že reálne môžeme očakávať budúci rok nárast tohoto príjmu o cca 7% (posledná známa prognóza MF SR). Koĺko teda môže očakávať nárast príjmov? Pri súčasnom pláne tohoto príjmu v roku 2018 (150 mil€), to teda vychádza na reálne navýšenie príjmov v roku 2019 „iba“ o +10 mil €. A pravdepodobne podobne, resp opät o pár jednotiek stotisícov viac aj v rokoch 2020 a 2021.

Urobme si teda  jednoduchú rovnicu a porovnanie reálnych očakávaných príjmov HM BA vs plánované výdavky plánu Bratislava.

Akým kúzlom p. Vallo z reálne očakávaných navyše 10 mil€ na bežných príjmov v roku 2019 zaplatí len jeho plány pre dopravný podnik, ktorému chce pridať v pláne BA +25 mil€?

O jeho šetreniach na strane súčasných výdavkoch sa tiež dá veľmi veľa toho popísať. Samozrejme s potvrdením, že opäť je to absolútne nereálne. Viď príklady:

– ako chce ušetriť na verejnom osvetlení, keď všetci dobre vieme, že práve naopak verejné osvetlenie po 20 rokoch práve naopak potrebuje masívnu investíciu práve na to, aby sa splnili očakávania a predstavy p. Valla na moderné mesto
– vie p. Vallo, že v súčastnosti je platná novela chodníkové zákona, na základe ktorej HM BA to bude stáť +2,5 mil€ ročne viac ako doposiaľ.
– vie p. Vallo, že sa na úrovni parlamentu schvaľuje nové navyšovanie platov vo verejnej správe, ktoré predbežne podľa odhadov HM BA to bude stáť v roku 2019 cca + 5 mil€.
– vie o tom p. Vallo, že Dopravný podnik má podpísanú kolektívnu zmluvu, ktorá si bude vyžadovať navyšovanie platov v DPB o cca 6 mil€ v roku 2019.

V jednoduchosti iba ak v rámci základnej rovnice poskladanej z vyššie uvedených výdavkov a za zákonnej podmienky, že bežné výdavky sa dajú kryť bežnými príjmami. P. Vallo reálne tak môže počítať s navyše príjmami +10mil€ v roku 2019 z dane z príjmov fyzických osôb. Musí však zároveň zaplatiť vyššie zákonné výdavky (2,5 mil€ chodníky + 11 mil€ platy) a ešte k tomu napočítame jeho nové plánované rozprávkové výdavky na DPB +25 mil€ a metropolitný inštitút +1 mil€, tak naša rovnica vychádza takto záporne, že už teraz p. Vallovi chýba -29,5 mil €.

Už ďalej asi ani nemusíme počítať, že ďalších 200 strán knihy popisuje čo urobí a čo všetko zlepší, keď už teraz na pár konkrétnych príkladoch z jeho plánu Bratislava mu bude chýbať -29,5 mil€ oproti súčasnosti. A to ani nehovorím o jeho plánoch vymieňať súčasne používané betónové obrubníky za 7x drahšie kamenné obrubníky.

Už len tak na okraj: p. Vallo by si mal tiež najprv naštudovať štatút a zákon o BA a uvádzať vo svojom dokument aspoň správne údaje, keď chce byť primátor. Lebo primátor by mal vedieť, že v súčasnosti sa delia príjmy z FO medzi HM BA a MČ v pomere 68:32 a nie ako uvádza on, že v pomere 65:35. To azda už teraz počíta s tým, že zoberie ďalšie príjmy HMBA, aby dostal toto mesto späť na kolená?

No nezdá sa vám to ako rozprávka zo zlým koncom?

Predsa len ešte 1 poznámka, ktorá k uvedenému zhrnutiu sa dá v jednoduchosti doplniť:

Cyklotrasy!

To ozaj má p. Vallo takú výraznú ambíciu za 9 rokov (2018-2026) urobiť „až“ 76 km nových cyklotrás? Fúúúúú a to ich chce tak dlho robiť? Resp. p. Vallo tým priamo priznáva, že výstavba cyklotrás je ozaj oriešok a vôbec to nie je jednoduché v praxi! Áno, je to ozaj tak z dôvodu majetkových vzťahov.  A perlička, keď si to vydelíme na 1 rok, tak jeho plán vychádza na 8 km cyklotrás za 1 rok.

Opäť porovnanie jednoduché. Za p. Nesrovnala sa urobilo 30 km nových cyklotrás. Na 1 rok, tak vychádza 7,5 km. Aký je teda zááááásadný rozdiel medzi Vallom a súčastnosťou. No iba ten, že už teraz sa ide podľa plánu p. Valla a to dokonca aj navyše, lebo sa zaviedol aj bikesharing

Teraz najčítanejšie

Rado Kasander

Mojou najväčšou hodnotou v živote je rodina. Mám však rád Slovensko, našu prírodu, ľudí a mesto kde žijem, mesto odkiaľ pochádzame a tiež iné mestá a dedinky kde som vyrastal, niečo zažil a ktoré som navštívil. Preto mi nie je jedno, čo sa deje v našej krajine a ako sa niekedy niektorí správajú a čo hovoria. Aj preto som si založil svoj blog. Inšpiráciou mi však je aj hlavné heslo z významných udalostí (100 dní vzniku Československa a pád komunizmu): "PRAVDA VÍŤAZÍ!".