Denník N

Cesta ku koncertu Nightwish – Road to NW

Ťažko by ste tento rok hľadali rockovú alebo metalovú udalosť na Slovensku, ktorá by sa magnitúdou mohla čo i len približovať k nadchádzajúcemu koncertu kapely Nightwish.

Pred VYPREDANOU halou predvedú to najlepšie za vyše dvadsať rokov svojej existencie. Na každú významnú udalosť sa treba kvalitne pripraviť, a tak som pre vás prichystal zopár tipov :)

Zdroj: beastinblack.com

Je mi jasné, že vo svete a na Slovensku sa riešia aj omnoho dôležitejšie veci, ale že kultúrne sekcie v podstate všetkých tunajších médií totálne ignorujú ešte aj kapelu kalibru Nightwish, moje chápanie akosi nedáva.

Jedna správa z minulého roka, aj to skopčená z agentúrneho servisu – tak chabé pokrytie si legenda ich formátu nezaslúži. Priaznivci si ale zaslúžia poriadny servis, a tak ma tu znovu máte, saving the day :D

 

1. Prejdite si celú tvorbu NightwishZdroj: AXS.com

Na začiatok si vytiahnite všetky fyzické CD od NW a hoďte ich do CD prehrávača. Prípadne komplet skladby napráskajte do mp3ky (fyzickej alebo vo forme programu na PC) a nechajte sa unášať melódiami, ktoré nenahlodal ani čas.

Teda snáď s výnimkou Angels Fall First, tam občas počuť prachovku z múzea (nič v zlom, miestami znie ako symfonickejší Stratovarius so ženskou speváčkou a Timom Tolkkim) :)

Vďaka univerzálne nadanej Floor Jansen totiž stopercentne nasadia aj hity zo svojej dávnej minulosti ako povedzme The Carpenter alebo Stargazers.

Toto je absolútny základ, bez diskusie.

 

2. Hoďte mrk aj na tvorbu predkapely Beast In Black

Zdroj: beastinblack.com

Predkapely bývajú všelijaké, občas vhodné naozaj akurát na občerstvenie a WC. Nie však teraz. Beast In Black sú relatívne čerstvým dieťaťom Antona Kabanena, ktorý dávnejšie zakladal Battle Beast (taktiež super vec).

Logo to má ako Battle Beast, artwork rovnaký štýl a symboliku, hudba akoby im tiež z reprákov vypadla (akurát Kabanen pridal viac klávesov a symfoniky, aby celok pôsobil ešte bombastickejšie), no a na prvé počutie nie tak zjavný rozdiel – za mikrofónom je tentoraz muž (s falzetmi AF). Posadnutosť mangou Berzerk si sem šéfus preniesol tiež.

Za mňa fajn, Battle Beast obsahu nikdy nie je dosť \m/

Pre koncert to znamená partičku, ktorá nakopne celý večer na pekelné obrátky a Nightwish tak dostane už rozžhavené publikum, ako má byť.

 

3. Ľahký dezert z popu a metalu

Z neustáleho počúvania NW a BiB by nejednému švihlo, aj keď ide o kvalitnú muzičku. Na spestrenie čakania odporúčam nasledujúce kapely.

Amaranthe

Zdroj: nuclearblast.de

Trocha metalcore, do toho elektroniku a silný popový drive. Hudbu tejto formácie charakterizuje úžasná chytľavosť ich melódií.

Využíva čistý ženský spev, drsnejší mužský growl a nakoniec čisté mužské vokály. Najmä posledná pozícia dostala príchodom Nilsa Molina výrazné posilnenie a po menej vydarenom albume (ale stále skvele počúvateľnom) Maximalism sa opäť vyšvihli na vrchol svojho segmentu :)

 

Dynazty

Zdroj: bravewords.com

Domovská kapela Nilsa Molina. Zvukovo pripomínajú Europe za čias najväčšej slávy, ale v modernejšom kabáte. Inštrumentálne fajné, samozrejme. Je to ale predovšetkým ich spevák, ktorý z nich robí nádej nielen v rámci hard rocku, ale aj power metalu. Disponuje príjemným hlasom, neskutočnou energiou a v neposlednom rade aj potrebnou charizmou.

Od prvých albumov sa zakaždým zlepšujú, posledné dve nahrávky Titanic Mass (2016) a Firesign (2018) by určite mali prejsť vašimi ušami, čisté metalové eargazmy \m/

 

Metalite

Zdroj: The Metal Archives / Metalite

Táto švédska partička znie tak trochu ako mix Stratovariusu a popových elementov z Amaranthe. Uvidíme, ako sa predvedú na ďalších nahrávkach, po prvom CD ťažko súdiť.

Čo musím oceniť je, že aj keď zatiaľ nevyzerajú na AAA v žánri, majú potenciál sa udržať na istej úrovni a to aj vďaka speváčke.

Nepatrí medzi vrchol, čo metal ponúka, ale nechýba jej slušný prejav (inde by možno tak nezažiarila ako práve v Metalite) a najmä jeden element, kvôli ktorého absencii niektoré nádejné slovenské metalové kapely nikdy nebudú konkurencieschopné na globálnom leveli (nerád by som menoval, budem dúfať, že daným kapelám tento fakt dôjde a vyrazia so svojimi spevákmi/speváčkami dvere) – energia.

Metalová formácia môže byť akokoľvek inštrumentálne vymakaná, ale ak to spevák potopí, akonáhle vypustí tóny z hrdla, môže na celkovú kvalitu zabudnúť.

Takže, Metalite, držím palce :)

 

Temperance

Zdroj: Antichrist Magazine (online)

Podobný prípad ako Metalite, čo sa úrovne týka. Príjemná muzička, dačo ako B-level Nightwish, Epica alebo Delain, miestami elementy ako z novších CD od Kamelotu.

Posledné dve nahrávky naznačujú progres správnym smerom, tak som zvedavý, čo ešte predvedú :)

 

Frozen Crown

Zdroj: melodicmetal.it

Zoberiete štipku Nightwish, trocha Epicy a Kamelotu a ešte kúsok Iron Maiden rytmiky, to všetko zamiešate do trochu nesmelo sa tváriacej svojskej esencie, a wualla – Frozen Crown.

Už prvý album dáva naozaj veľký prísľub do budúcna. Relax pre uši, ktorý si radi pustíte celý, nielen občasne po jednom songu. Ok, dobre, Kings je pecka :D

Skoro by som zabudol, ich gitaristka nielen skvelo hrá, ale aj pripomína šarmatnú ženskú verziu Lennyho Kravitza (kuknite si klip na Kings a uvidíte prečo).

Ak sa časom nerozhádajú, čakám od nich veci \m/

 

4. Vybičovanie hypu na maximum

Zdroj: film Legenda o sovích strážcoch (2010)

Pri Two Steps From Hell si nikdy nie som celkom istý, či oni ovplyvnili Tuomasa Holopainena viac ako on ich. Každopádne popri gigantoch filmovej hudby ako Hans Zimmer, Danny Elfman alebo hernej ako Jeremy Soule, Inon Zur ide o jednu z najdominantnejších kreatívnych formácií v segmente soundtrackovej muzičky.

Nenapadá mi lepší spôsob, ako sa poriadne nabudiť na Nightwish, ako je práve vypeckovanie si tvorby Two Steps From Hell.

Do 13. novembra už veľa neostáva, preto odporúčam pustiť sa do príprav intenzívne a poctivo. Koncert bude tak či tak pecka (budem dúfať, že si zvukári odvedú svoj diel práce a nedokrkvú to ako kedysi pri Judas Priest na turné k albumu Nostradamus), tak využite ešte zvyšný čas, aby ste si umocnili finálny zážitok.

Ďakujem za pozornosť a ak patríte medzi šťastlivcov, ktorým sa podarilo uchmatnúť si lístok, vidíme sa onedlho v bratislavskej Inchebe na oslave symfonického metalu \m/

Zdroj: Listocheck / Facebook

 

Teraz najčítanejšie