Denník N

Sestry Duncanové opäť na Slovensku

Alebo, presnejšie povedané, vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ práve vyšla tretia časť trilógie o podnikavých, ambicióznych a emancipovaných sestrách, pričom v každom dieli sledujeme inú sestru.

Táto séria anglicko-americkej autorky Jane Featherovej narodenej v Káhire sa odlišuje od bežných romancií v tom, že sa odohráva na začiatku dvadsiateho storočia a k slovu sa tu dostáva emancipácia žien. Podľa mňa je úplne úžasné, že v každej časti majú všetky tri sestry skoro rovnocenný priestor, čím to ich súrodenencké puto pekne vynikne. Existuje kopa romantických sérií o nejakom rode, kde sa ostatní členovia rodiny, čo už svoj románik majú „za sebou“, len tak mihnú. Jane Featherová to urobila inak a funguje to bravúrne.

Sestry Duncanové vedú noviny The Mayfair Lady, v ktorých okrem zvyčajných klebiet uvádzajú články, ktoré by aj prudérne či konzervatívne paničky mali doviesť k zamysleniu sa nad svojimi právami. Okrem iného vedú zoznamku s názvom Medzi nami. Netreba hádam ani dodávať, že hoci sestry vystupujú v utajení, toto ich podnikanie im už prinieslo veľa starostí. Naposledy napríklad čelili žalobe.

Tentoraz čelia doktorovi, ktorý chce využiť služby zoznamky na to, aby si našiel manželku. To by bolo síce v poriadku, veď na to zoznamka existuje, ale Chastity, tretej a najmladšej sestre, veľmi prekáža, s akou aroganciou doktor Dougles Farrel požaduje bohatú ženu s riadnym zázemím a spoločenskými kontaktmi, aby, čo vyjadril priamo, ho vydržiavala. Pretože nemá z čoho platiť svoju ordináciu. Chastity je hlboko sklamaná, pretože o Farrelovi už počula a páčil sa jej. A on sa vyfarbí ako bezprizorný grobian…

Nehľadám si manžela, Prue, takže sa vzdaj všetkých nádejí.“
„Podľa mojich skúseností manžela nemusíš hľadať, lebo sa objaví sám,“ odvetila Prudence.

Sestry tu však nie sú na to, aby súdili tých, čo hľadajú spriaznenú dušu, a tak nelenia a potenciálnu nevestu Farrelovi rýchlo nájdu. Nevesta má navyše matku vdovu, v ktorej vidia pridanú hodnotu pre ich otca, ktorý je už dlhé roky sám a postupné odchody dcér k svojim manželom mu na veselosti nepridávajú. No a samozrejme, ukáže sa, že Douglas Farrel nie je taký grobian, ako by sa mohlo zdať – presne podľa starej múdrosti: nesúď, aby si nebol súdený.

A tak sa rozpúta veselohra, akej sú schopné len Chastity, Prudence a Constance so svojimi manželmi. Je veľmi zábavné sledovať, ako sa rozvíjajú ich životy. Popravde, mrzí ma, že sú to len tri baby a viac častí teda nebude… Na máloktorej romanci sa človek tak úprimne zabaví ako na rodine Duncanových a hrdinkách, ktoré pred nájdením toho pravého navyše už ani neboli panny. Jane Featherová skrátka exceluje a majstrovsky využíva svoj prehľad o tom, čo čitatelia majú radi.

Mimochodom, obálky všetkých troch kníh spolu neskutočne ladia. Samostatne sa mi zdajú trochu fádne, ale ako trilógia to vyzerá fantasticky.

Úlohou ich zoznamky cez Vianoce bude, aby sa doktor ďalej zaujímal o Lauru Della Luca, zatiaľ čo sestry budú pobádať otca, aby dvoril jej matke. Dve muchy jednou ranou. Tri sestry Duncanové však mali dosť síl aj schopností, aby sa im to podarilo.

 

Teraz najčítanejšie