Denník N

Vzťah, voľný čas a dovolenka

Asi nikdy nebudeme mať toľko voľného času, koľko by sme chceli. Zároveň však platí, že žijeme rýchlejšie ako v minulosti, veľa času trávime cestovaním a aj v práci často strávime viac času, než by bolo vhodné…

Z toho čo zostáva, veľa času pohltí starostlivosť o deti a domácnosť.A tak mnohé páry sa počas pracovných dní stretnú na sklonku dňa a čelia otázke, ako naložiť s tým málom, čo im ostalo. Únava z celého dňa ich v tom dosť limituje.

Viac príležitostí ponúka piatok. Na druhý deň nemusíme vstávať do práce. Na druhú stranu, nahromadila sa únava z celého týždňa a s tým sa ťažko zápasí.

Víkend prináša relatívne veľa času. Takže je aj aký taký priestor na kultúru, šport a návštevy. Aj tak však veľa času pohltia aktivity, ktoré nie sú voľnočasové. Sú skôr povinnosťami.

Oveľa viac voľného času prináša dovolenka, ale ak sme vo vzťahu, už to nie je tak úplne „náš“ čas. Ako prežívať voľno a dovolenku v kontexte vzťahu. A ako tráviť čas bez toho, aby došlo k ponorkovej chorobe?

Voľný čas

Keď som bol „single“ mal som veľa času a to ako ho prežijem, bolo len v mojich rukách. Keď som vstúpil do vzťahu, myslel som si, že sa zmení 50 % môjho času. V skutočnosti sa zmenil celý. Zmenili sa totiž priority a veľa času sa snažím tráviť s manželkou. A tak to má byť. Množstvo času pre mojej aktivity sa zmenilo, ale nikdy sa ten priestor (byť sám, mať čas na…) úplne nestratil.

Trávenie voľného času ovplyvňuje veľa faktorov. Mnohé z nich sú dôležité a potrebné. Podstatné však je, že život sa zmenil. A zmenili sa aj priority. Napriek tomu by sa voľný čas nikdy nemal zo života vytratiť. Tak ako je dôležité tráviť čas spolu, rovnako dôležité je mať aj čas na seba, prípadne svoju záľubu. Život vo dvojici neznamená koniec voľnočasovým aktivitám.

Dovolenka

Počas dovolenky odpadá veľa aktivít vrátane práce a cestovania do a z práce. Takže by mal byť dostatočný časový priestor venovať sa všetkému, čo je dôležité. Ak navyše dovolenku strávime na pobyte niekde kde je o nás postarané, odpadajú aktivity spojené s nakupovaním, upratovaním a s varením… A toho času je hneď viac…

Často žijeme rýchlo a s istou zotrvačnosťou. Keď sa konečne zastavíme, často sa hlásia k slovu veci, ktoré sme potlačili. Veľmi často to poznáme v rovine zdravia. Po dlhom čase voľno a do toho zdravotné problémy… niečo podobné sa odohráva aj vo vzťahu. Dlhé obdobie sme išli na doraz a teraz miesto oddychu sa k slovu hlásia mnohé veci, ktoré sme neriešili.

Dovolenka sa pre mnohých doslova stane bojovým poľom. Dovolenka spravidla dáva príležitosť pre pasívny a aj aktívny oddych. A tak dáva priestor pre obidvoch, aby počas dovolenky prežili veľa chvíľ tak, ako to majú radi. A bez toho, aby nutne všetko museli robiť spolu. O zážitky sa môžu podeliť a tak vzájomne sa obohatiť.

Spolu a osamote

Či už ide o voľný čas počas roka, alebo počas dovolenky, vždy by mal byť priestor pre vlastné aktivity, ale aj spolu prežitý čas. Potrebujeme oboje.

Vo vzťahu je dôležité, aby sa striedali okamihy keď sme spolu a sami. Odstup je dôležitý, aby sa objavila túžba a tá aby následne bola naplnená. Odstup a túžba, odstup a … a tak stále dokola. Byť stále spolu nie je dobré pre túžbu a ani pre spoločný čas. Treba to striedať. Ak niečo robíme spolu, je to posilou pre vzťah a ak nás to navyše baví, sila spoločných okamihov rastie. Nemusíme však všetko robiť spolu, ale môžeme sa o to zdieľať. Ponechať tomu druhému priestor a spolu sa tešiť z toho, čo ten druhý dosiahol…

A nakoniec, tak ako je dôležité dopriať tomu druhému priestor, zároveň je dôležité ubrániť ten „náš““ spoločný. Ani v prípade, že tí dvaja sú rodičia, nemali by prestať byť priatelia, milenci a manželia.

A hľadať skryté možnosti. Napríklad využiť čas počas cestovania „z“ a „do“ práce…

Čo v prípade, že jeden z partnerov necháva program na spontánnosť a druhý rád plánuje? Ten čo rád plánuje musí upustiť od svojich predstáv a musí si vybrať, za čo bude bojovať (zo svojich plánov). Všetko sa mu nepodarí. Môže však dať impuly k tomu, aby časť z času ktorý má pár k dispozícií, venovali svojím záľubám a sebe. Môže cit pre plánovanie využiť pre zachovanie rovnováhy medzi spoločne prežitým časom a časom ktorý jedinec venuje sebe, prípadne svojej záľube. A ten druhý, ak popri spontánnosti dá priestor aj určitému plánovaniu, zistí že stihne toho viac. Nájsť v tom kompromis, nenechať sa len unášať a zároveň nestať sa otrokom plánovania… Stačí že nás naháňajú v práci, prečo sa uštvať ešte aj cez víkend, alebo na dovolenke?

Popri voľnom čase je dôležitou témou aj dovolenka. Trávenie voľného času s ňou úzko súvisí. Ak máme problém zorganizovať si voľný čas, bude pre nás náročné zorganizovať si program počas dovolenky. Ak máme problém dohodnúť sa ako strávime spoločný čas a koľko času venujeme každý svojej záľube, budeme ho mať aj pri dovolenke. Víkend je taká dovolenka v malom…

Dovolenka ako „test″

Čítal som texty ktoré vnímajú dovolenku ako „test“ vzťahu. Spravidla na dovolenke o nič nejde. A pohádať sa dá vždy a všade. Skutočnou skúškou je každodennosť ktorú prináša život, alebo ak chcete to, že tí dvaja sú dlhšie spolu a už niečo spolu prekonali.

Rovnako som čítal, že dovolenka je priestorom ako spoznať tvár toho druhého. Faktom však je, že ak niekto skrýva svoju tvár, bude na tom pracovať aj počas dovolenky. Ak niečo preverí schopnosti a osobnosť toho druhého, tak je to spoločná cesta – to že nejaký čas spolu chodíme a prekonali sme aj skúšky a náročné okamihy. Hovorí sa, že práve náročné okamihy človeka a vzťah preveria. Počas dovolenky takéto okamihy odpadajú, tak aká skúška či spoznanie skutočnej tváre toho druhého?

Ale kam?

Niektoré páry sa dokážu pohádať na výbere dovolenky. Ak jeden je za a druhý proti… Máme len tri možnosti. Dohodneme sa, že tento rok dovolenku vyberie jeden a na druhý rok ten druhý. Druhou možnosťou je, že napriek úvodnej nezhode, budeme hľadať kompromis. A tretia možnosť, môžeme si na papier napísať rebríček destinácií a každej dať určitý počet bodov a potom tieto body zrátať a vyhrá tá destinácia / možnosť, ktorá je obom najsympatickejšia… V každom prípade, to že dvaja budú tráviť čas spolu je dôležitejšie než to, kam pôjdu. Často na to zabúdame…

Dovolenka bez partnera

V niektorých krajinách je súčasný trend dovolenka osve – každý z páru trávi dovolenku sám, prípadne s ľuďmi, s ktorými zdieľa svoju záľubu. Spoločná dovolenka je však pre vzťah veľmi dôležitá, pomáha vzťah posilniť, teda za predpokladu, že partneri majú k sebe pekný vzťah. Okrem toho, spoločne prežité okamihy sú niečím, z čoho môžu tí dvaja ešte dlho čerpať… To že trávia dovolenku spolu neznamená, že musia všetko robiť spolu. A hoci možno absolvovať stáž, kurz alebo ak chcete predĺžený víkend osve – aktivitou, ktorá by toho druhého nebavila, nikdy nie za cenu spoločnej dovolenky.

Načerpať silu, niečo spolu prežiť

Dovolenka dáva predovšetkým príležitosť oddýchnuť si a načerpať silu. A vo vzťahu je to príležitosť prežiť čas s tým druhým a niečo spolu podniknúť. Ako často počas roka, alebo počas pracovného týždňa máme málo času na toho druhého, teraz nie sme v tom limitovaný. Každá príjemná spomienka a okamih sú posilou pre vzťah a možno z nej čerpať silu, keď zavíta každodennosť a stereotyp…

Dovolenka je priestorom, nie nástrojom. Ak sú vo vzťahu problémy, dovolenka to nevyrieši. Ak je ochota problémy riešiť, dovolenka môže byť priestorom pre spoločné rozhovory. Najlepšie je však problémy riešiť bezprostredne počas roka a dovolenku si naplno užiť…

Pozor na očakávania

Aj pekné veci a okamihy dokáže pokaziť očakávanie, ktoré sa ukáže ako nereálne. Preto o dovolenke treba hovoriť už pred výberom dovolenky. Rovnako treba hovoriť o predstavách čo ju naplní a akým spôsobom ju budeme tráviť. Ak obidvaja z partnerov majú odlišnú predstavu, inak ako hádkou to asi ani nemôže skončiť a premrháme tým potenciál, ktorý dovolenka dokáže vzťahu priniesť…

To čo platí pre dovolenku, platí aj pre voľný čas. Treba mať aspoň orientačne predstavu čo chceme stihnúť, inak sa večer / víkend pominie a budeme mať pocit, že sme ten čas premrhali.

Keď som pred niekoľkými rokmi mal príležitosť robiť rozhovor s benediktínskym mníchom Anzelmom Grünom, vravel mi, že sa učí nechať všetky starosti pred dverami svojej cely. Pred nami stojí výzva nechať tieto starosti pred dverami domova a naplno sa venovať tým, ktorých máme radi. Či už ide o voľný čas, alebo dovolenku…

Tomáš Hupka

Zdroj fotografie:

www.sunshinecoastdaily.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom