Denník N

Otvorený list Petržalčanom

Pred štyrmi rokmi som sa vďaka Vám prvýkrát prekrúžkoval do miestneho zastupiteľstva. Nie, nepíšem tento blog, aby som Vám urobil odpočet, chválil sa aj cudzím perím alebo nasľuboval nové priority. Pravdou je, že to nedopadlo tak ako som si predstavoval.

Pozitívom sú určite skúsenosti, ktoré som za ten čas získal, pochopil fungovanie samosprávy a všetky jej kompetencie a povinnosti. Naopak, politikárčenie nemám v krvi. To, čo vyriešime na zastupiteľstve za celý deň by sme v bežnej práci vyriešili za hodinu. A to, čo by Petržalka so svojím rozpočtom mohla vyriešiť počas roka je častokrát pohltené predraženými súťažami a samotným chodom úradu. Keby som mal tú moc a čarovný prútik, nechal by som zmiznúť v rozpravách to nespočetné množstvo zbytočných slov bez obsahu a naopak, zišlo by sa viac slušnosti. Toto môžem ovplyvniť len mojím správaním.

Uvedomil som si však, že svojím hlasom aj napriek všadeprítomným politickým hrám dokážem výrazne ovplyvniť smerovanie Petržalky. Pamätáte si ešte na snahu mestskej časti zaviesť parkovaciu politiku za účasti neslávnej známej firmy EEI? Koncesnou zmluvou v hodnote 4.999.999 eur bolo obídené verejné obstarávanie a nebola schválená ani zastupiteľstvom. Do platnosti by vstúpila schválením VZN a prevádzkového poriadku. Začali presviedčania a dohovárania, doslova cukor i bič. Jedna z poslankýň tento nátlak nevydržala a následne sa i vzdala mandátu. Materiál bol stiahnutý z rokovania až v deň konania zastupiteľstva po zistení, že na schválenie chýba jeden jediný hlas. Nikdy by som si nedovolil tvrdiť, že tento podvod neprešiel iba vďaka mne. Táto kauza však dokonale odkryla charaktery i to ako sa človek zachová v krízovej situácii. V tom čase som sa parkovaniu venoval tu.

Po 24 rokoch éry Bajana tu máme novú príležitosť. Zvoliť si slušného starostu, ktorý konečne začne hospodáriť rozumne a viac naplní potenciál našej mestskej časti. V tomto plne podporujem Jána Hrčku. Nevidím do budúcnosti a neviem sa zaručiť za jeho nasledujúce činy. Viem však posúdiť jeho čestnú a systémovú prácu za posledných 8 rokov a tá napovedá ako by sa mohol realizovať pri správe verejných zdrojov. O ďalších dôvodoch prečo voliť Jána Hrčku som písal aj tu.

Takáto zmena na poste starostu by pre mňa znamenala menej kontroly a viac príležitostí tvoriť a starať sa o naše prostredie, v ktorom žijeme. Preto sa uchádzam o Vaše hlasy opäť a po prvýkrát aj ako kandidát na mestského poslanca. Ja nerozhodujem, či budem v zastupiteľstve aj najbližšie 4 roky, rozhodoval som doteraz o mojich krokoch. A Vy mi môžete dať svojím hlasom najavo, či boli správne. Ste zároveň mojou vizitkou i svedomím a ja by som mal byť naopak Vaším prvým kontaktom, keď budete potrebovať pomoc od samosprávy.

Ďakujem Vám za doterajšiu dôveru, s úctivým pozdravom Ján Karman

Kontaktovať ma môžete na čísle 0905 372 234, mailovať na [email protected] alebo sledovať na Facebooku.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Karman

Každá zastavená zlodejina ma utvrdí v tom, že vstúpiť do politiky malo význam. Držím sa hesla "začať treba od seba" a pokým bude stáť pri mne rodina, budem svoj čas venovať krajine, v ktorej pracujem a žijem. Som poslancom mesta Bratislava i mestskej časti Bratislava-Petržalka Dobrá karma PRE Petržalku