Denník N

Fico to prehnal a armáda hovorcov tiež

Kto bol všetko na prehliadke v Moskve, zväčša lídri autoritatívnych režimov. Foto - TASR/AP, popisky - Denník N
Kto bol všetko na prehliadke v Moskve, zväčša lídri autoritatívnych režimov. Foto – TASR/AP, popisky – Denník N

Cez víkend bol Robert Fico na oslavách konca druhej svetovej vojny v Moskve. Na rozdiel od väčšiny lídrov západu neodmietol pochodovať po boku Putina a predstaviteľov nedemokratických režimov, ktorým je sloboda slova cudzia.
Dnes sa ukázalo, že táto spoločnosť je nášmu premiérovi blízka. Hlavne, čo sa týka vnímania slobody slova. Zatiaľ nezatvára nepohodlných novinárov. No nechová sa k ním tak, ako sa od politika demokratickej krajiny patrí.

Foto: TASR, AP, Denník N

Nad Ficovou ješitnosťou, že kvôli karikatúre vlastnej osoby Úrad vlády nezobral do vládneho lietadla dvoch novinárov z denníka, by sa mohol človek pousmiať. Premiér totiž opäť ukázal, ako mu je vzdialená satira a nadsázka, ktorá k politickej karikatúre patrí.

Dnes však Fico, jeho šéf tlačového oddelenia a s ním zástup všetkých ministrov a ich hovorcov vyslal zásadný signál, a ten nie je možné ospravedlniť ani ješitnosťou premiéra.

Tlačové oddelenie Úradu vlády oznámilo, že ministerstvá a ich komunikačné oddelenia nebudú odpovedať na otázky Denníka N a dôvodom je opäť karikatúra.

Podrobnosti: Ministri a ich hovorcovia ohlásili, že nekomunikujú s Denníkom N

Vernosť Ficovi je síce pekná vec, ale ministerstvá aj samotný premiér zabudli, že majú funkcie v demokratickej krajine, ktorej ústava hovorí: „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené a orgány verejnej moci majú povinnosť primeraným spôsobom poskytovať informácie o svojej činnosti v štátnom jazyku.“ A to aj vtedy, ak sa im redakcia, jej články, či redaktori nepáčia. Ak sú presvedčení, že redakcia zavádza, môžu sa domáhať pravdy právnou cestou.

Zaujímavý je aj jednohlasný postup všetkých ministrov a ich komunikačných oddelení – ani jeden sa nevzoprel. Čo na tom, že majú zákonnú povinnosť informovať o tom, ako riadia túto krajinu a kam a ako idú peniaze od jej obyvateľov. Všetko išlo bokom, postavili sa za urazeného Fica.

Pripomínam im však ustanovenie paragrafu tlačového zákona, ktorý hovorí: „Orgány verejnej moci, nimi zriadené rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie a právnické osoby zriadené zákonom sú povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti.“ Úrad vlády si to však vykladá po svojom.

Pokiaľ to nemienia komunikačné oddelenia, ministri aj premiér dodržiavať, neporušujú len zákon, ale aj základné princípy demokracie.

Prečítajte si aj ďalšie komentáre o médiách.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.