Denník N

Peter Tóth mal donedávna vlastný stĺpček v novinách, ktoré chodia do 1,3 milióna domácností

Reprofoto youtube
Reprofoto youtube

Sieť najväčších regionálnych novín na Slovensku a denník Pravda bez zaváhania spolupracovali s Petrom Tóthom aj keď bola známa jeho minulosť dôstojníka SIS a pomocníka pri manipuláciách Mariana Kočnera.

Peter Tóth, ešte ako komentátor denníka SME pracoval tajne aj pre SIS. Keď sa to dozvedel vtedajší šéfredaktor SME Milan Šimečka, spoluprácu s ním ukončil. Sám Tóth povedal, že krytie redakcie pre prácu dôstojníka SIS využíval od roku 1998 až do svojho odchodu z novín v roku 2002. Novinám, v ktorých som v minulosti pracovala aj ja, tým uškodil.

Novinár sa totiž vďaka svojej profesii dostáva k ďaleko viac informáciám ako bežný občan, má dosah na ovplyvňovanie verejnej mienky. Prácou novinára je hľadať pravdu, agent tajnej služby má iné záujmy. V takomto prípade je pre mňa príslušník tajnej služby schovaný za prácou novinára absolútne neprijateľné spojenie.

Tóth sa verejne prezentoval ako člen Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov, mal talkšou, v ktorej očisťoval meno bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Hlavne posledné dva roky sa zreteľne podieľal na manipuláciách Kočnera a diskvalifikácii vybraných novinárov. Po Slovensku chodil s talkšou, kde sa Marián Kočner očisťoval od medializovaných káuz.  Jeho minulosť agenta tajných služieb ale ani tieto aktivity neprekážali viacerým médiám, aby mu poskytli priestor exkluzívny priestor na komentáre.

Jedným z nich je Pravda

Pre Pravdu začal písať ako externý komentátor, v roku 2017 napísal jeden komentár, v roku 2018 len tri. Po tom, ako vysvitlo, že Peter Tóth podľa informácií Denníka N údajne pre Kočnera sledoval novinárov, Pravda s ním ukončila spoluprácu. „Samozrejme, že po najnovších zisteniach žiadny jeho článok neuverejníme. Špehovanie novinárov je neprípustné,“ povedala Nora Slišková. V článku o Tóthovi a sledovaní novinárov zmienku o tom, že Tóth bol aj externým komentátorom Pravdy, čitateľ nenájde.

Pravda krátko po vražde novinára oslovila Tótha ako odborníka, aby komentoval vraždu Jána Kuciaka.

Exkluzívny stĺpček Petra Tótha do takmer každej domácnosti

Približne od júna tohto roka názory bývalého šéfa kontrarozviedky a priateľa Kočnera začali vychádzať v ďalšom veľkom médiu – v sieti regionálnych novín vydavateľstva Regionpress. Je to bývalé vydavateľstvo manželky Igora Matoviča, ktoré má od minulého roka nového majiteľa. Ich noviny sú známe ako Bratislavsko, Trnavsko, Nitriansko… Celkovo je to 36 regionálnych týždenníkov, ktoré každý týždeň roznášajú bezplatne až do viac ako 1, 35 milióna domácností po celom Slovensku. Tak obrovský zásah nemá žiadne iné printové médium. V každej regionálnej mutácii novín dostal Tóth od vydavateľa exkluzívny priestor na pravidelný komentár – stĺpček s vlastným menom „Postreh Petra Tótha.“

Podrobnosti: Niekdajšie noviny Igora Matoviča majú nového majiteľa

V tých novinách začínal s pravidelnými komentármi Igor Matovič. Práve stĺpčeky, v ktorých kritizoval politiku, mu výdatne pomohli pri jeho politickom štarte. Nový majiteľ vytvoril taký exkluzívny priestor na šírenie manipulácií práve Tóthovi.

Generálnym riaditeľom vydavateľstva je bývalý riaditeľ TA3 Martin Ilavský. Ten na moje otázky neodpovedal. Reagoval len jeden zo spolumajiteľov David Ševčík, a to veľmi stručne, že s Tóthom končia spoluprácu. Prečo s ním tento rok začali spolupracovať a či im doteraz jeho minulosť neprekážala, už neodpovedal. Komentáre Tóthovi v týchto novinách vychádzali približne od júna až do dňa, kým som majiteľa v októbri nepožiadala o vyjadrenie.

Podľa informácií Denníka N sa mal Tóth polícii priznať, že sledovať pre Mariána Kočnera sledoval Jána Kuciaka, ale aj Mareka Vagoviča, Adama Valčeka, Štefana Hríba a aj Moniku Tódovú. Tóth to odmieta.

Podrobnosti: Tóth údajne pre Kočnera sledoval novinárov aj Jána Kuciaka, ktorého potom zavraždili

O čom písal Peter v svojich komentároch v regionálnych novinách?

V svojich komentároch na svojom webe Ďateľ.sk aj v regionálnych novinách ironicky a pohŕdavo spomínal z novinárov práve Hríba,  Valčeka či Tódovú.

V komentároch má podobnú rétoriku ako Smer a Kočner. Pohŕdavo píše o médiách, kritizuje ich, rovnako aj opozíciu a hlavne prezidenta Andreja Kisku. Naopak zhovievavý je k Smeru. Pri Kiskovi kritizuje jeho správu o stave republiky, jeho komunikáciu či vystúpenie na Pohode.

O organizátoroch protestov Za slušné Slovensko píše pohŕdavo ako o mládežníkoch, dorastencoch: „Dorastenci, ktorí si tak trochu arogantne osobujú právo určovať, ako má vyzerať slušné Slovensko, by nemali bez nekritickej podpory novinárov žiadnu šancu mobilizovať masy. A zneužívať emócie vraždou Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka na destabilizáciu politického systému. Mimochodom, motív toho nepochybne odsúdeniahodného činu dodnes nie je preukázaný, ale organizátori bez ohľadu na to neváhajú pri každej príležitosti hovoriť, že novinár prišiel o život pri svojej práci. Žiadne fakty túto teóriu nepotvrdzujú a vydávať ju za pravdu je prosto lož.“

2. augusta kritizuje novinárov za informovanie o kauze únosu Vietnamského manažéra, v komentári obhajuje Kaliňáka.

 

Na začiatku októbra, keď médiá upozorňujú, že čoraz viac informácií smeruje k tomu, že objednávateľom vraždy môže byť Kočner, Tóth mení o 180 stupňov rétoriku a svoj vzťah ku Kočnerovi. Sám v komentároch ho nepriamo kritizuje a naznačuje jeho spojitosť s vraždou. A pritom chválil šéfa polície aj generálnej prokuratúry prokuratúry. 5. októbra v komentári Hon na vraha píše: „Je takmer isté, že orgány činné v trestnom konaní majú pôvodného objednávateľa pod kontrolou a keďže im nemôže ujsť, pokúsia sa zo štvorice zadržaných podozrivých vytiahnuť  čo najviac informácií.“ Podľa Denníka N telefonickou spojkou medzi zavretým Kočnerom a Zsuzsovou mal byť údajne Tóth. Tóth pravidelne v komentároch odmieta politický motív vraždy, spojitosť vraždy so Smerom. „Poniektorí za asistencie časti médií nedokážu zakryť, ako veľmi si želajú, aby sa preukázal politický motív vraždy novinára. Tým vytvárajú podhubie, aby verejnosť iné než politické pozadie prípadu neprijala, nech by bola realita akákoľvek.“

Pravda a vydavateľ Regionpress  vedeli, kto je Peter Tóth, napriek tomu nemali problém mu poskytnúť v svojich novinách exkluzívny priestor. Dištancovať sa od neho teraz je trochu neskoro. O tom, kto je Peter Tóth, sa vie už dávno.

 

Miroslava Kernová

Informácie zo zákulisie médií sledujte aj na facebooku omediach.com

Teraz najčítanejšie