Denník N

Gibraltárom na korčuliach

Parkujeme v La Linea de la Concepción, najškaredšej dedine Španielska. Samotní Španieli ju tak nazývajú a môžem potvrdiť, že niečo na tom bude. S požičaným autom hranice Španielska prekročiť nemôžeme. Vyhýbame sa obrovským parkoviskám v pohraničnej oblasti a parkujeme 3 km od hraníc. Pochopiteľne by sme tak nerobili, kebyže nemáme korčule a kebyže si nechcem odfotiť Gibraltársku skalu z inej perspektívy ;)

Cez hranice prechádzame do Gibraltáru ako občania EÚ úplne bezproblémovo. Územie Španielska sme opustili iba jednoduchým načítaním pasu do skeneru a prešli turniketom. Ani sme sa nenazdali a už sme boli na britskom zámorskom území.

Britské vlajky nás sprevádzajú celý deň

Akonáhle nás vypľuli miestne úrady vychádzame na pôdu Veľkej Británie. Ešte pred samotným vstupom do mesta nás zastavujú semafory a tabule s nápisom AIRFIELD AHEAD! Áno, ak sa chcete dostať do mesta, vaša cesta povedie naskrz gibraltárskym letiskom. Zisťujeme, že v samotnom meste toho veľa nie je. Mesto ponúka akurát červené telefónne búdky a britskú špecialitu fish and chips.

Už ste niekedy dávali prednosť lietadlu?
Fish and chips majú asi v každom podniku na promenáde

To najdominantnejšie čo Gibraltár ponúka, je gibraltárska vápencová skala. Zároveň je aj najväčšou turistickou atrakciou, pretože sa na nej nachádza prírodná rezervácia Upper Rock. Dá sa do nej dostať prostredníctvom taxíku, lanovky alebo pešo. Prírodná rezervácia Upper Rock je výnimočná tým, že sa tu nachádzajú voľne žijúce makaky. Domáci si ich veľmi chránia lebo legenda hovorí, že pokiaľ budú na gibraltárskej skale žiť opice, dovtedy bude Gibraltár britským územím.

Drzý ako opica

Na skale sa nachádzajú atrakcie ako jaskyňa Svätého Michala. Na severnej strane skaly sa nachádzajú umelo vybudované tunely, Great Siege Tunnels. Dôvodom ich vzniku bolo obliehanie Francúzskymi a Španielskymi vojskami na konci 18. storočia. Bolo to zároveň posledné obliehanie Gibraltáru. Ďalšia zaujímavosť je umelo vybudovaný závesný most, Gibraltár Suspension bridge. Najkrajšiu vyhliadku nájdete pri Mediterranean steps, odkiaľ je zaujímavý pohľad na schody a Stredozemné more v jednom.

Stredozemné more a gibraltárske hradby

Gibraltár ponúka jednodňový program. Ak ste ešte nevideli červené telefónne búdky alebo nejedli fish and chips, môže to byť pre vás zaujímavé spestrenie. My sme za posledný aktívny polrok cestovania videli veľa podobného, ako ponúka prírodná rezervácia Upper Rock, preto nám neprišla ničím výnimočná. V konečnom dôsledku môžem povedať, že Gibraltár samotný nás veľmi neoslnil a najkrajší výhľad naň je aj tak z územia Španielska.

Ak ťa zaujímajú iné destinácie v Andalúzií či Španielsku, prejdi na našu stránku Triplovers.

 

 

Teraz najčítanejšie

Milan Lahučký

Fotografovaním robím predovšetkým radosť, ako sám sebe, tak aj ostatným a to mám na tom najradšej :) Okrem fotografovania som blázon do cestovania, a tak sa s vami rád podelím o tie najkrajšie fotografie, zážitky a odporúčania z ciest ★ www.triplovers.sk