Denník N

Kto zarába na zdravotníctve najviac?

Pozreli sme sa na to, ako sa za posledných 5 rokov darilo najväčším zdravotníckym firmám na Slovensku. Robert Fico zvykol obviňovať z odčerpávania zisku v našom zdravotníctve súkromné zdravotné poisťovne. Súkromné poisťovne si však ani zďaleka neodkrajujú najväčší kus koláča a skutočný zisk sa nachádza niekde úplne inde.

Keď sa týždenník Economist pozeral na ziskovosť zdravotníckych firiem v USA, zistil, že už dávno nie je možné strašiť ľudí veľkými farmafirmami, ako sa to bežne robilo v 90-tych rokoch. Žezlo ziskovosti v Amerike prebrali takzvaní sprostredkovatelia – alebo manažéri zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku takýto trend zatiaľ pozorovať nemôžeme.

Iný kraj, iný mrav

 Aj my sme sa na Slovensku pozreli na najväčšie firmy v zdravotníctve, ktoré presahovali v roku 2017 hranicu tržieb jeden milión eur[1]. Za posledných 5 rokov len tieto firmy odčerpali zo zdravotníctva zisk vo výške 1,15 miliardy eur.

Robert Fico si najčastejšie vyberal za obetných baránkov odčerpávania zisku v našom zdravotníctve súkromné zdravotné poisťovne, tie si ale zďaleka neodkrajujú najväčší kus koláča.  Skutočný zisk putuje niekam úplne inam.

Graf: Podiel zdravotníckych firiem na celkovom zisku zo zdravotníctva
Zdroj: vlastná analýza[2]

Na rozdiel od USA si u nás z koláča ziskov zďaleka najviac odkrajujú stále veľké farmaceutické firmy, nasledované dodávateľmi liekov, zdravotníckych pomôcok a techniky. Tieto dva sektory si v posledných rokoch odtrhli celkovo viac ako polovicu všetkých odčerpateľných ziskov[3], čo predstavuje vyše 600 miliónov eur.

Zvyšok zisku si medzi sebou rozdelili hlavne súkromné ústavné zariadenia a polikliniky, lekárne a výdajne pomôcok a až následne Všeobecná zdravotná poisťovňa spolu so súkromnými zdravotnými poisťovňami.

Komu  sa darilo najviac?

Economist definuje nadmerné zisky ako návratnosť investovaného kapitálu (ROIC) vyššiu ako 10%. Na Slovensku túto mieru návratnosti tie najziskovejšie firmy presahovali viacnásobne. Nižšie môžete vidieť 10 najziskovejších firiem za roky 2013 – 2017[4].

Tabuľka: 10 najziskovejších firiem za roky 2013 – 2017[5]

Najziskovejšou firmou je poskytovateľ laboratórnej diagnostiky Klinická Biochémia. Treba spomenúť, že svoj titul si táto firma získala nielen laboratórnymi vyšetreniami, ale aj veľmi dobrým zhodnocovaním majetku svojich (aj zahraničných) dcérskych spoločností.

Ako ďalšie najziskovejšie nasledujú dve dodávateľské firmy. Firma Meditrade (2. miesto) sa predovšetkým zameriava na kardiologické pomôcky a preslávila sa aj tým, že v čase dodávania materiálov pre Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) bola jej obchodnou riaditeľkou manželka podpredsedu predstavenstva NÚSCH-u Iva Gašparoviča, syna exprezidenta Gašparoviča. Aj napriek tomu, že firma je jednou z najziskovejších v slovenskom zdravotníctve, jej medziročné zisky v posledných rokoch (2016 a 2017) klesli, po tom, čo štátna poisťovňa začala v roku 2016 znižovať preplácané ceny za vybraný zdravotnícky materiál – vrátane toho kardiologického. Dodávateľská firma Hartmann – Rico (3. miesto) zaznamenala tiež výraznejší prepad v roku 2017.

V roku 2017 naplno prepukla kauza zámeny drahších, na mieru zhotovených ortopedických pomôcok za lacnejšie, sériovo vyrábané pomôcky. Poisťovne v dôsledku medializovaných informácií vtedy ešte viac zintenzívnili svoje kontrolné činnosti na tieto pomôcky. Firma NEOPROT (4. miesto), ktorá sa špecializuje práve na ortopedicko-protetické pomôcky, zaznamenala v roku 2017 len tretinovú návratnosť kapitálu oproti roku 2015 a takmer polovičnú oproti roku 2016.

Poskytovateľ záchrannej zdravotnej služby Falck (5. miesto), ktorý bol vážne podozrievaný z prepojenia s Váhostavom Juraja Širokého, si posledné roky drží stabilnú ziskovosť, podobne ako súkromná nemocnica skupiny Agel, Košice – Šaca (8. miesto) a veľké farmaceutické firmy Bayer a Amgen (6. a 10. miesto), s výnimkou Zentivy (9. miesto), ktorej ziskovosť medziročne kolíše, ale na druhej strane odčerpala zo všetkých spomenutých firiem za posledných 5 rokov najviac ziskov v absolútnych číslach – až 200 miliónov eur.

Poslednou nespomenutou spoločnosťou je súkromné Kardiocentrum v Nitre, ktoré podľa zverejnených informácií mohlo v minulosti bez dohľadu verejnosti pomôcť získať dodávateľskej firme kardiologického materiálu Cardioservice rozprávkové zisky, o ktorých sa mohlo snívať aj masérovi Kostkovi.

Čo so ziskom v zdravotníctve?

Najskôr je nutné si spraviť domácu úlohu a zistiť, ktoré firmy v našom zdravotníctve skutočne najviac profitujú, predtým ako sa niekto rozhodne zisky odsudzovať. Robert Fico roky útočil na poisťovne a zatiaľ čo mu popod nos utekali skutoční hráči so ziskom – farmaceutické firmy a dodávateľské firmy.

Zisk, nie len v zdravotníctve, by nemal byť vnímaný ako nemorálny, obzvlášť ak motivuje firmy prinášať nové technológie, inovácie a všetku potrebnú starostlivosť slovenským pacientom. Tento zisk musí byť ale umožnený vo vysoko konkurenčnom prostredí s férovými pravidlami.

Zisk má byť preto primeraný. Ak niekto dosahuje nadmerné zisky, je úlohou štátu hľadať diery v systéme, ktorý to umožňuje.  Je ale vidno, že ani minister Drucker nedokázal zastaviť neprimeraný zisk viacerých firiem a ich zisky skresal iba mierne a to až po prevalení sa viacerých spomenutých káuz.

Nie je náhodou, že najviac zisku zo systému odčerpávajú farmafirmy a dodávatelia liekov, zdravotníckeho materiálu a techniky. Pri bližšom pohľade na vývoj dlhu štátnych nemocníc, zistíme, že okrem vysokých prevádzkových nákladov (60%) ide vyše štvrtina ich nákladov práve na lieky a zdravotnícky materiál. Okrem toho, Slovensko je už dnes jednou z krajín, ktorá v rámci Európy dáva veľmi veľa zdrojov na lieky a zdravotnícky materiál zo svojich verejných financií. Nejedná sa ale len o verejné financie, ale aj o peniaze, ktoré musia pacienti platiť priamo zo svojich peňaženiek. Slovenské rodiny totiž zo svojich rozpočtov musia každoročne zaplatiť navyše okrem zdravotného poistenia viac ako 700 miliónov eur na lieky, zdravotnícke pomôcky a iný zdravotnícky materiál.

Priestor na šetrenie existuje. Vláda mala už dávno pristúpiť k sfunkčneniu generickej preskripcie (o čom už hovoria nahlas aj štátni úradníci), rozšíriť referencovanie a porovnávanie cien zdravotníckeho materiálu, sfunkčniť vstup inovatívnych liekov na slovenský trh, uľahčiť vstup biosimilárnych liekov, zaviesť zameniteľnosť zdravotníckeho materiálu podobne ako pri generických liekoch, rozšíriť centrálne obstarávania na viac liekov, prístrojov a zdravotníckeho materiálu, snažiť sa ďalej o znižovanie spotreby liekov a predovšetkým prehodnotiť úhrady za najlacnejšie lieky.

Oskar Dvořák
SPOLU – občianska demokracia
Našu prácu môžete sledovať aj na Facebooku

zdroj obrázka: verdict.co.uk

[1] Pri analýze sme využili dáta od Finstatu a z rebríčkov Top TREND a INEKO, ktoré sme doplnili vlastnými zisteniami.

[2] V analýze nie sú zahrnutí ambulantní lekári, keďže absolútna väčšina nedosahuje tržby väčšie ako 1 milión eur a taktiež je nemožné identifikovať presné tržby lekárov, ktorí fungujú ako fyzické osoby. Analýza taktiež nezahŕňa dlhodobú a sociálnu starostlivosť, keďže tento sektor viac v súčasnosti spadá do sociálneho rezortu.

[3] Pri odčerpateľnom zisku nie sú započítané firmy so stratou v danom roku

[4] Ziskovosť pri najväčších firmách počítame ako návratnosť investovaného kapitálu (ROIC). Bežne sa zamieňa ziskovosť za výšku obchodnej marže, a teda pomer zisku k tržbám. Návratnosť investovaného kapitálu predstavuje ale medzinárodnú metodológiu, ktorú použil vo svojej analýze aj Economist, keďže predstavuje presnejšie porovnanie rôznych sektorov, ktoré môžu byť inak závislé na percentuálnej výške obchodnej marže.

[5] Keďže sme sa chceli pozrieť na ziskovosť tých najväčších hráčov, tak do tohto rebríčka sme zahrnuli len firmy, ktoré dosiahli za roky 2013 – 2017 priemerný ročný zisk viac ako jeden milión eur

[6] Ak by sme rátali dáta len za rok 2017, tak skokanmi roka, ktorí by sa umiestnili v rebríčku firiem iba za rok 2017 by boli aj: 1) LEKÁREŇ V POLIKLINIKE, ktorá mala extra úspešný rok, 2) InMed, dodávateľ prístrojov (CT, MR, a pod.) a aj 3) Záchranná služba Košice, ktorá mala posledné dva roky úspešné aj kvôli postupnému nárastu prevádzkovej dotácie

Teraz najčítanejšie

Oskar Dvořák

Pôsobím v Progresívnom Slovensku, kde sa venujem problémom a riešeniam nášho zdravotníctva. Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku na tejto adrese: https://www.facebook.com/dvorakoskar/