Denník N

Čriepky z novomestskej komunálnej kampane

Diskusie s obyvateľmi sú to, čo sa stalo hlavným pilierom našej kampane. Táto sa odohrala v Mierovej kolónií.
Diskusie s obyvateľmi sú to, čo sa stalo hlavným pilierom našej kampane. Táto sa odohrala v Mierovej kolónií.

Komunálne voľby sú za nami a zmena v Novom Meste neuspela. Toto je to najzaujímavejšie, s čím sme sa stretli počas posledných osemnástich mesiacov.

Prehra v komunálnych voľbách je bolestná skúsenosť. Investujete obrovské množstvo energie do vášho odhodlania uspieť a získať možnosť pozitívne posunúť svoju štvrť vpred. Je za tým mnoho dlhých večerov, náročných diskusií s občanmi, plánovania, ale aj obmedzeného času pre rodinou. Preto bola naša noc zo soboty na nedeľu veľmi náročná. Úspech mnohých kamarátov, dnes už primátorov, starostov, alebo poslancov veľmi potešil, ale nám zostalo bilancovať a analyzovať príčiny neúspechu.

Úspešný neúspech

V máji 2017 som bol aktivistom, ktorého média predstavili ako zberača odpadkov alebo natierača zábradlí. Spolu s množstvom známych sme zorganizovali tlačovú konferenciu, ktorej sa zúčastnili dvaja novinári a o celom podujatí vyšla len jedna krátka správa. Video z tlačovej konferencie si však pozreli desaťtisíce ľudí na sociálnej sieti, čo nám dodalo kus optimizmu. Toto je v kocke horská dráha, v ktorej sme žili posledných osemnásť mesiacov. Jedna skvelá správa nasledovaná jednou negatívnou. Emočná hojdačka ako vyšitá.

Naša komentovaná prechádzka Februárkou, ktorá bola jednou z desiatich, ktoré sme realizovali po celej mestskej časti.

Taká bola aj noc 10.11.2018, kedy sme dostali prvé výsledky z niektorých okrskov. Prehrávali sme v pomere 1:2 či 1:3. Vtedy sa človeku pred očami premietajú všetky tie diskusie, komentovaného prechádzky alebo rozhovory pri zbere podpisov a hľadáte to, čo ste mohli spraviť inak, alebo niečoho urobiť viac. V tú noc som zaspával o tretej ráno s pocitom, že sme dostali škaredo “na frak”.

Výsledky v Novom Meste.
Zdroj: statistics.sk

Ráno však bolo zrazu podstatne príjemnejšie. Dnes tento článok píšem ako kandidát, ktorého na svojom hlasovacom lístku zakrúžkovalo takmer 5800 Novomešťaniek a Novomešťanov. Do miestneho zastupiteľstva sa dostalo osem skvelých ľudí, s ktorými sme si túto kampaň tvrdo odmakali. Dvaja z nich budú sedieť aj v mestskom zastupiteľstve. To je obrovský úspech, ktorý pôsobil ako sci-fi len zopár hodín predtým.

Zvolení poslanci novomestskej zmeny.

Celú nedeľu som potom strávil odpisovaním na obrovské množstvo správ od ľudí, ktorí ocenili naše snaženie. Kým vo zvyku býva sa odvrátiť od tých neúspešných, osobne som zažil také množstvo pozitívnej energie, akoby som bol býval uspel. Tých 24 hodín na Facebook-u ma akoby vyliečilo z nášho neúspechu a začal som vidieť to pozitívne. Tisíce ľudí uverilo v zmenu a priali si ju. Teraz pociťujem veľkú zodpovednosť aj povinnosť voči všetkým tým ľuďom, ktorí ma podporili, ďalej pokračovať v práci pre lepšie mesto.

Novomestské voľby z pohľadu kandidáta

V Novom Meste rozhodlo približne 1600 voličov, ktorí podporili staronové vedenie mestskej časti, a ktoré sme našim programom nepresvedčili. Nie je to ani zďaleka taká hrozivá prehra, aká sa zdala byť počas volebnej noci. Toto je číslo, ktoré rozhodlo súboj medzi našou snahou priniesť novú politickú kultúru aj do predvolebnej súťaže v Novom Meste a “tradičnejším” prístupom k voľbám, ktorý skúsim heslovite popísať.

Približne mesiac pred voľbami sa otváral vynovený park na Ľudovom námestí.

“Keby tak boli voľby každý rok”

V predvolebnom čase sa dokážu samosprávy zázraky a bolo to tak aj v prípade tej novomestskej. Dokončená bola rekonštrukcia parku na Ľudovom námestí, menil sa zavlažovací systém aj trávnik na ihrisku Osadná a vnútrobloky na Bielom kríži sa dočkali prvých cvičiacich prvkov.

Odkaz bol jasný: “staráme sa, myslite na nás”.

Ihrisko na Osadnej ulici, ktoré prešlo rekonštrukciou pred približne troma rokmi, dostalo pred voľbami nový trávnikový koberec a náter na plote.
Zdroj: maps.google.com

“Developeri vstupujú do kampane”

Nové Mesto sa nachádza v nie najlepšej finančnej kondícií a tak sa rozhodli pomôcť developeri. Mohutný ohňostroj na Závere kultúrneho leta neplatila mestská časť a aj developer z Koliby v priebehu októbra dokončil rekonštrukciu pobočky knižnice a to skôr ako dokončil svoju vlastnú stavbu. Obyvatelia Tehelného pola boli zas tri týždne pred voľbami pozvaní na plánovanie nového parku pod oknami projektu Urban residence. Parčík v bezprostrednej blízkosti nových bytových domov naplánuje, vyprojektuje a zaplatí developer. Kandidát Kusý si však na tom postavil aj s poslancami veľkú predvolebnú akciu.

Odkaz bol jasný: “máme viditeľné výsledky”

Leták pozývajúci na kampaňové podujatie ohľadom parčíku, ktorý postaví z vlastných peňazí developer za zámerom Urban residence.

“Simulovaná starostlivosť”

V polovici októbra sa objavili čaty, ktoré zametali ulice, hrabali lístie a zbierali odpadky na uliciach, ktoré Nové Mesto bežne nečistí, lebo sú v správe magistrátu. Niektorí tvrdili, že sú na brigáde a platí ich starosta, iní, že ich zamestnáva kandidát na poslanca, alebo že sú na aktivačných prácach. Jedno však mali spoločné, ich práca mala skončiť v polovici novembra. V uliciach ich už nestretnete s výnimkou tých, ktorí sú zapojení do projektu práce pre ľudí bez domova.

Odkaz bol jasný: “nepotrebujeme systémové zmeny, máme to zvládnuté”

Jedna z viacerých zametacích čát, ktoré sme mohli v predvolebnom čase stretávať v novomestských uliciach.

“Jediný relevantný kandidát”

Na to, aby existovala politická súťaž, je potrebné, aby voliči vedeli o dostupných kandidátoch. V Novom Meste si mohli v miestnom časopise čitatelia prečítať namiesto profilov kandidátov na starostu len strohé okienko o konaní volieb či krátky článok o počte kandidátov na starostu či poslancov. Mená kandidátov, porovnanie programov či otázky pre kandidátov nedostali priestor. Voľbám sa nevenovala ani TV Nové Mesto a kandidát Kusý trpezlivo ignoroval moje e-maily, spomenutia na sociálnych sietiach a to platilo aj o našich kandidátoch. Bolo tak na nás, aby sme sa predstavili obyvateľom bez pomoci oficiálnych kanálov, ktoré sú bežné v iných mestách či obciach.

Odkaz bol jasný: “v Novom Meste existuje jediná reálna alternatíva”.

E-mail s pozvánkou na diskusiu, na ktorý neprišla odpoveď.

“Všetci sme darcovia v kampani”

Počas predvolebnej kampane zvolil kandidát Kusý mix oficiálnych akcií mestskej časti a jeho vlastných kampaňových. Ak ste sa zúčastnili oboch, tak ste v nich v podstate nevideli rozdiel. Vytlieskávanie starostu na pódiu počas Záveru kultúrneho leta, lampiónový sprievod záhadne presunutý z novembra na október, alebo Galakoncert úcty k starším deň pred začiatkom predvolebného moratória boli podujatia, na ktoré sme sa zložili my všetci.

Odkaz bol jasný: “raz som starosta a potom som kandidát”

Mix mestskočastných a kampaňových akcií, ktoré vyplnili novomestskú jeseň.

“Chýbajúca diskusia kandidátov”

Jedna z dôležitých pomôcok pre nových kandidátov je možnosť konfrontovať sa pred voličmi v poctivej diskusií. Tá sa však v Novom Meste nekonala napriek našej najlepšej snahe. Preto nemalo ako dôjsť k výmene názorov, ktorá by voličom ukázala rozdiel medzi nami kandidátmi. Ku koncu volieb sa totiž program natoľko zlial, že sme všetci chceli riešiť parkovanie, rozšírovať sociálne služby a zvyšovať kapacity v škôlkach. Na vrch vtedy má súčasné vedenie, lebo na čo prepriahať kone, keď chceme všetci to isté. Nakoniec sa konala jediná prezentácia kandidátov v Rádiu Regina, kde mal každý kandidát 7 minút na predstavenie seba a svojho programu. Záznam bol však po 24 hodinách stiahnutý z archívu a tak si ju vypočuli maximálne desiatky voličov.

Namiesto diskusie o smerovaní mestskej časti tak novomešťania dostali kopec lacnej zábavy – guláše, karnevaly, lampiónové sprievody, koncerty a samozrejme tulipánové cibuľky.

Odkaz bol jasný: “diskusiu nepotrebujeme, lebo prečo robiť reklamu konkurencií”

Záznam krátkej diskusie kandidátov na novomestského starostu bol pridaný, za 24-hodín kvôli moratóriu bol stiahnutý a teraz po voľbách si ho môžete pustiť.

Nové Mesto je dnes lepším miestom na život

Tieto voľby ukázali, že získať tisíce hlasov sa dá aj silným príbehom namiesto rozdávania cibuliek tulipánov, sériou diskusií s obyvateľmi namiesto detských diskoték. Novomestské zastupiteľstvo bude mať tri približne rovnocenne zastúpené poslanecké kluby a tak sa môžeme tešiť na diskusiu o riešeniach, nedostatkoch či nápadoch, ktorá chýbala v predchádzajúcom zastupiteľstve s dominantnou väčšinou Klubu nezávislých. Zároveň sme našou kampaňou prispeli nielen k silnejšej identite našich štvrtí, ale k uvedomelejším obyvateľom. Mnohí teraz citlivejšie vnímajú otázky starostlivosti o mesto a kritickejšie budú sledovať smerovanie mestskej časti. Tieto voľby ukázali, že 42% voličov si myslí, že Nové Mesto má na viac.

Živelná výstavba na Tupého ulici.

Osobne držím palce súčasnému starostovi Rudolfovi Kusému pri zavádzaní parkovacej politiky, držaní developerov na uzde, alebo pri riešení problematického stavu novomestských financií. Je po voľbách, v ktorých som neuspel pri snahe stať sa novomestským starostom. Jednu vec vám môžem sľúbiť – vo mne osobne i našich ôsmych miestnych poslancoch bude mať počas najbližších štyroch rokov staronové vedenie mestskej časti tvrdú a poctivú opozíciu.

Matúš Čupka

 

Teraz najčítanejšie