Denník N

Jana Vaľová na streche a redaktorka, ktorá sa stratila

Pred voľbami vyšlo vo vydavateľstve Penty niekoľko článkov, ktoré vyzerali ako skryté PR pre primátorku a kandidátku v komunálnych voľbách Janu Vaľovú zo Smeru. Viaceré ju jednostranne ospevovali, chválili, či urobili z nej takmer urobili historickú osobnosť Humenného.

Úplnou špecialitkou z tejto kategórie bol rozhovor s kandidátkou na primátorku Humenného v poslednom vydaní pred voľbami v lifestylovom časopise Madam Eva.
Redakcia si na dvojstrane dala extra záležať. Vaľovú fotil známy fotograf Lukáš Kimlička ako modelku, redakcia zabezpečila vizážistku ale aj špeciálne miesto na fotenie na streche hotela Danube v Bratislave, ze čo redakcia poďakovala v poznámke pri článku.Pri lifestylových časopisoch je bežné, že neriešia politické kauzy a že občas oslovia, oblečú, namaľujú aj političky a opýtajú  sa ich na to, aké majú koníčky a podobne. Podozrivé to však je, ak sa tak deje krátko pred voľbami, keď ide o časopis, ktorý to bežne nerobí, a keď taký priestor dostane len jedna politička.

O tom, že ide o výhradne pozitívne promo, dokazujú aj otázky redaktorky, napríklad: Aj vy ste v Humennom tak trochu celebrita. Stáva sa vám, že vás zastavujú na ulici? Neužíva si rodina, že má doma primátorku? Vaše deti sú už dospelé, ale v puberte to muselo byť aj napínavé nie? A pod. Všetko nekonfliktné otázky, ktoré navodzujú dojem, že sa redaktorka rozpráva s ideálnou známou osobnosťou o tom, ako nakladá so svojou popularitou, ako úžasne zvláda rolu matky a zároveň primátorky, s akou ľahkosťou zvláda úlohu poslankyne a primátorky a ako pomáha v meste aj tam, kde nemusí. Vaľová v rozhovore hovorila ako dlho jej trvá, kým prejde po námestí Humenného, lebo ju ľudia pristavujú a stále sa jej niečo pýtajú, a ona im pomáha. Napríklad jednej pani, ktorá sa jej posťažovala na zle urobenú protézu. „Pokúšam sa aspoň poradiť, na aký úrad sa môže obrátiť. Keď je to vážne, skúsim jej pomôcť adresnejšie a obvolať konkrétnych ľudí,“ povedala Vaľová.

Článok jednoznačne vyzerá ako neoznačená predvolebná skrytá reklama, ktorá je podľa zákona zakázaná.

Odporúčame aj: Denník Plus Jeden deň bojuje za slaninu Penty z Humenného

Jana Vaľová bola jednou z najkontroverznejších primátoriek a v súvislosti s ňou sa hovorí aj o totalitnom spôsobe riadenia mesta, o strachu. O ničom takom sa redaktorka v Madam Eva v otázkach nezmienila.

Pod článkom je podpísaná Silvia Petríková. Nenašla som žiaden ďalší článok od tejto autorky – ani v Madam Eva, ani v archívnych číslach tohto časopisu, ale ani v iných médiách. Nepodarilo sa mi s ňou spojiť  telefonicky cez redakciu, a keď som poslala otázky na redakčný mail s jej menom, prišla mi odpoveď, že taký mail neexistuje.

Madam Eva má od leta nového vlastníka a už aj nové vedenie. Rozhovor s Vaľovou vyšiel v čase, keď Madam Eva bola pod vydavateľstvom News and Media Holding, ktoré patrí finančnej skupine Penta.
Požiadala som šéfredaktorku a riaditeľa vydavateľstva o odpoveď na otázky: ak je rozhovor PR článkom, kto si ho objednal, prečo nie je označený ako PR a či meno Silvia Petríková, ktorá je uvedená ako autorka rozhovoru, je reálne meno alebo vymyslené.

Reagoval len riaditeľ vydavateľstva Michal Teplica, na žiadnu otázku neodpovedal. V svojej reakcii však dal najavo, že sa mu nepáči, že sa tejto téme venujem: „Nebudem zakrývať, že vnímam presný kontext v akom kladiete Vaše otázky týkajúce sa medializácie jednej z kandidátok v nedávnych komunálnych voľbách v titule nášho vydavateľstva. Som presvedčený, že tento kontext nie je správny a ani legitímny. Ak je Vašou ambíciou komplexne spracovať a porovnať prístup celého vydavateľského trhu, t.j. všetkých relevantných titulov a vydavateľstiev k medializácii kandidátov na primátorov, či starostov v komunálnych voľbách, som pripravený Vám poskytnúť odpovede aj za NMH. T.j. rád vysvetlím, akým spôsobom pristupovalo naše vydavateľstvo k medializácii jednotlivých kandidátov a ktorí kandidáti a prečo sa v našich tituloch objavili. V opačnom prípade nevidím dôvod vyjadrovať sa k článku, ktorý sa tykal jednej osoby.“

Vydavateľstvo by malo dodržiavať pravidlá etiky pri všetkých článkoch. Jedným zo základných pravidiel je, že reklama sa musí označiť a že spravodajské články by mali mať aj dohľadateľného konkrétneho autora.

Neobvyklé situácie okolo osoby Jany Vaľovej sa objavili pred voľbami aj v ďalších tituloch tohto vydavateľstva. Napríklad na stránke Plus 7 dní vyšiel článok o tom, že v prieskume transparentnosti slovenských samospráv sa Humenné za Vaľovej prepadlo. Článok bol však bez vysvetlenia z webu zmazaný.

Ospevovanie Vaľovej, ktoré vyznieva ako predvolebné neoznačené PR, je aj v októbrovom článku v časopise Život, ktorý tiež patrí od leta pod vydavateľstvo NMH.

Článok Namiesto kostola zelený park, primátorku prezývajú Železná lady. Východoslovenské mesto boduje folklórom na prvý pohľad vyzerá ako reportáž o histórii, pamiatkach a slávnych osobnostiach mesta Humenného. No podstatnú časť článku tvorí chvála aktivít Jany Vaľovej.  Tu je ukážka:

  • Janu Vaľovú, ktorá do tretice zabojuje o primátorský post, mrzí, že žijeme akési čudné roky, v ktorých sa slušní ľudia boja ísť kandidovať na poslancov, na primátorov, na starostov, lebo v tej chvíli začnú na nich aj ich rodiny kydať vedrá špiny. „Z politických oponentov a kritikov sa stávajú inkvizítori, používajú ,podpásové‘ metódy, aké tu nikdy na politickej scéne neboli. Ani pred voľbami, ani po voľbách. Na mojej primátorskej práci ma trápi to, že namiesto toho, aby som sa viac venovala problémom mesta a Humenčanov, musím sčasti bojovať proti výmyslom na sociálnych sieťach. Na konci takého premárneného dňa sa sama seba pýtam, či to všetko vôbec má zmysel.
    Dobrú správu má teraz pre žiakov základných škôl Laborecká, Pugačevova a Jána Švermu, ktorí dostanú nové, modernejšie učebne, na Domašanskej ulici iste potešia motoristov nové parkovacie miesta, fanúšikovia sa od leta tešia z vydarenej rekonštrukcie futbalového štadióna, nový šat dostalo aj letné kúpalisko.Dôvod na radosť majú aj obyvatelia Gaštanovej ulice, kde za 600 000 eur zrekonštruujú kanalizáciu, po dokončení prác ich ulica dostane nový asfaltový povrch. Mesto plánuje aj výmenu asfaltu za dlažbu na známom Valaškovskom moste cez Laborec.

V Plus Sedem dní redakcia napríklad písala, že Janu Vaľovú trápia vysoké ceny za teplo. Denník Plus Jeden deň priniesol Vaľovej znechutenie o tom, ako sa proti nej vedie antikampaň, či článok o jej „sexi krivkách“ alebo o tom, ako Vaľová pomáha športu v Humennom. V októbri študent VŠMU zverejnil kritický dokument o riadení mesta Janou Vaľovou. Týždeň pred voľbami pluska.sk napísala, že Mestu sa za činnosť svojho študenta oficiálne ospravedlnila rektorka VŠMU.  Vedenie VŠMU však túto informáciu oficiálne poprelo, pluska.sk to však v článku nespomína. Promo články o Vaľovej vyšli aj v týždenníku Extra Plus, napríklad článok s názvom Na strane ľudí a podtitulom: Mimovládky a opozícia sa dlhodobo nevedia zmieriť s úspechmi mesta Humenné pod vedením primátorky Jany Vaľovej.

Podľa mojich informácií vydania časopisov Plus 7 dní, Život, Exra Plus dostali mnohí Humenčania pred voľbami bezplatne do schránok.

Aktualizácia 16.11. Na tento blog zareagovala autorka článku z Madam Eva, ktorá sa nevolá Silvia Petríková. Podrobnosti: Našla sa autorka rozhovoru s Janou Vaľovou: Šéfka ma uistila, že je to moja posledná špinavá práca

 

Miroslava Kernová

Informácie zo zákulisie médií sledujte aj na facebooku omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.