Denník N

Tento text by tu nebol

„Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří, a kdo v něho věří, je idiot!“

Karel Kryl, 1992

Zase je 17. november. Pán prezident hovorí, že je to najvýznamnejší deň našej modernej histórie. A má pravdu.

Nepamätám si presne čo som ako druhák na gympli v ten dôležitý deň robil. Ale pamätám si čo sme robili o pár dní neskôr. Celá trieda sme odmietli vstúpiť do SZM (pre tých čo tú skratku už nepoznajú, Socialistický zväz mládeže). Jeden súdruh učiteľ, predseda školskej organizácie KSČ (predstavte si, že aj také vtedy boli), nám rozprával o tom, ako nerozumie o čo tým mladým vlastne ide, čo vlastne chcú. Tak sme o tom diskutovali v telocvični školy, lebo sme sa aj my stredoškoláci pridali k štrajku vysokoškolákov. Potom už nám ten istý pán učiteľ rozprával o tom, že aj on mal doma „kryštálku“, na ktorej počúval Slobodnú Európu. Bolo mi ho ľúto, lebo učiteľ to bol dobrý. Náš triedny bol lepší. Chápal o čo nám vtedy išlo.

Tie voľby spred týždňa by neboli. Bol som voliť a môj kandidát nevyhral. Ale nesťažujem sa. Aj o tom bol november. Som spokojný, lebo som si vyberal podľa programu. V marci som napísal, že by som rád volil za niečo a nie proti niekomu. V týchto voľbách som to tak urobil. Povedali mi, že som idealista. Možno som. Ale slobodný. Urobím to tak aj nabudúce.

Poslanec Fico, ktorý si vtedy nič nevšimol, by tiež nebol poslancom. Nemusel by sa čudovať, že jeho kandidáti nevyhrali nielen v tom „čudnom“ meste na Dunaji, ale ani tam, kde „nič nie je“. Nemusel by blúzniť o prevratoch organizovaných dedkom z New York-u. Ja sa skôr čudujem ako môže ešte stále ísť tým jeho smerom toľko ľudí.

PLGr. Danko by možno aj tak bol PLGr., ale asi by nebol predsedom parlamentu. Nemusel by sa čudovať, prečo ho jeho kamarát Béla tak charakterne vyzýva, aby prijal „osobné rozhodnutie“. Ja sa skôr čudujem ako môžu tí dvaja čo i len uvažovať o prezidentskej kandidatúre.

Ultrazvuk (Vec a Tono S.) feat. Zuzana Mikulcová  urobili song Tváre slobody. Vypočujte si ho a pozrite si aj rovnomennú stránku. Neviem kde boli poslanec F. a PLGr. D. v tých novembrových dňoch pred dvadsiatimi deviatimi rokmi. Ale na tých fotkách by sme ich asi nenašli.

Tak sa teda pripojme k Ultrazvuku a povedzme to spolu s nimi. Najmenej čo pre ľudí Novembra môžeme urobiť je, že povieme len jedno slovo.

ĎAKUJEME.

Tento text by tu inak nebol.

Teraz najčítanejšie