Denník N

Je čas spojiť sily

O krátke 4 mesiace nás čakajú prezidentské voľby. Možno sa bude s termínom volieb ešte špekulovať, manipulovať, do toho prídu sviatky a dni pokoja – stále však máme pred sebou najviac 4 mesiace do volieb.

Dnes sú známe mená v podstate všetkých potenciálnych kandidátov. Osobne som presvedčený, že kandidovať bude aj minister zahraničných vecí – a stane sa bezpochyby vážnym súperom. V kampani bude vyzdvihovať svoje skúsenosti, bude hovoriť o zahraničnej politike – no nech bude hovoriť o čomkoľvek, bude to v žargóne ľudí zo Smeru predovšetkým “Náš Človek v Paláci”, so všetkým čo k tomu patrí.

S výnimkou takéhoto kandidáta, ktorý vstúpi do kampane z vládnej alebo inej štátnej funkcie a svoje postavenie bude môcť zneužívať na kampaň, možnosti všetkých ostatných kandidátov sú limitované, vrátane možností viesť veľkú a nákladnú kampaň. Pritom aj nedávne komunálne voľby ukázali, že výdavky niektorých kandidátov na primátora iba v Bratislave sa blížili k sume, ktorú podľa zákona môže kandidát na prezidenta vynaložiť na kampaň na celom Slovensku. A to nehovorím o čase, ktorý tí najvážnejší kandidáti venovali kampani: bolo to oveľa viac než 4 mesiace.

Hovorím to preto, lebo už nemáme veľa času na váhanie, na taktizovanie. Preto dnes vyzývam demokratické sily, aby sme spojili sily. Aby sme už dlho nečakali, dlho neváhali, a aby sme do zápasu o úrad prezidenta išli spoločne. Aby sme tým prispeli k zápasu o charakter štátu, ktorý sa na Slovensku znovu rozhorel. Aby nám úrad prezidenta neukradli, aby nám ho nasledujúcich 5 rokov neuzneužívali, aby sme úrad prezidenta ustrážili pre slušnosť, pre poctivosť, pre dobré úmysly, pre demokraciu na Slovensku a pre Slovensko v Európe.

Poviem to priamo. Vážim si Františka Mikloška, ale obaja nemôžeme postúpiť do druhého kola. Vážim si Zuzanu Čaputovú, ale obaja iste nepostúpime do druhého kola. Vážim si Veroniku Remišovú, ale nemyslím si, že odkladať rozhodnutie a vstúpiť do kampane 2-3 mesiace pred voľbami môže priniesť úspech. Aj pán Krajniak má zaujímavé myšlienky, ale myslím, že ani on nechce v úrade prezidenta kandidáta Smeru – alebo napríklad sudcu Harabina.

A nepreceňujem ani svoje sily. Je fakt, že vo všetkých dostupných prieskumoch som v skupine demokratických kandidátov na čele. Pokiaľ však bude každý z nás taktizovať o prvom kole, do druhého môžeme prísť vyčerpaní – ba dokonca doňho potom nepostúpi nikto z nás. Mementom nech sú pre nás prezidentské voľby v roku 2004, kedy sa demokratické sily nespojili a naštartovali éru Smeru a jeho ľudí.

O nejakých 15, 16 možno 17 týždňov pôjde v zásade o tieto 3 hlavné možnosti pre občanov Slovenska:

1) Buď sa stane prezidentom kandidát politický, stranícky, a bude to kandidát vládnej koalície zo strany Smer.
2) Alebo sa stane prezidentom predstaviteľ extrému.
3) Alebo sa stane prezidentom nadstranícky demokrat, politicky nezávislý a nestranný, ktorý uchráni úrad prezidenta pre slušnosť, službu občanom a službu Slovensku.

Preto dnes hovorím: je čas spojiť sily. Ľudia, ktorí chcú lepšie a spravodlivejšie Slovensko od nás očakávajú, aby sme sa spojili a nie atomizovali a hrali si každý svoju hru. Župné a komunálne voľby položili základ pre tak potrebnú zmenu: nepokazme to tvrdohlavou neústupčivosťou. Preto budem viesť v niekoľkých krátkych týždňoch aj kampaň aj rozhovory v tomto duchu: je čas spojiť sily.

Myslím, že najneskôr do Nového roku by sme mali ísť spoločne – a silní. Verím v osvietenosť demokratických kandidátov a politických lídrov a želám si, aby sme v tejto veci dosiahli Vianočnú dohodu a do Nového roku išli s posolstvom: Spojili sme sily.

O to sa budem usilovať v najbližšom období.

Teraz najčítanejšie

Robert Mistrík

Robert Mistrík je slovenský vedec a kandidát na prezidenta. V roku 2009 sa stal lauretátom ocenenia Hlava roka za najvýznamnejšiu vedeckú inováciu. V roku 2017 sa zaslúžil o očistenie mena slovenského atléta Mateja Tótha, aj vďaka jeho expertnému posudku bol Tóth napokon zbavený podozrení z dopingu. Ako jeden z mála slovenských vedcov sa v roku 2017 otvorene postavil proti škandalóznym praktikám pri prideľovaní eurofondov určených na podporu vedy a výskumu. V roku 2018 obdržal od prezidenta Andreja Kisku vysoké štátne vyznamenanie Pribinov kríž 1. triedy. Mistrík má aj politické skúsenosti, v roku 2008 bol jedným zo zakladajúcich členov strany SaS, zo strany v roku 2012 vystúpil. Vedie technologickú firmu HighChem, ktorá sa venuje výskumu v oblasti hmotnostnej spektrometrie. Jeho objavy a technológie používajú tisícky laboratórií, vedeckých tímov a firiem po celom svete pri vývoji nových liekov a analýze chemických látok. Je ženatý a je otcom dvoch synov.