Denník N

Nebudeme klamať, kradnúť alebo podvádzať a ani tolerovať medzi sebou nikoho, kto to robí

Pred pár dňami som na sociálnu sieť zavesil túto fotku s otázku, či UMB v Banskej Bystrici a NR SR by si mohli dať takéto motto. Je to motto jednej vysokej školy v USA (US Air Force Academy, Colorado Springs), ktoré by sa voľne preložilo ako „Nebudeme klamať, kradnúť alebo podvádzať a ani tolerovať medzi sebou nikoho, kto to robí“. Po prvom kole je jasné, že NR SR si takéto motto nielenže nemôže dovoliť, ale že sa, až na výnimky z radov opozičných poslancov, ani nevie zamyslieť, čo svojim (ne)hlasovaním spôsobuje akademickej obci a celej spoločnosti. Uvidíme, ako dopadne druhé kolo a aký postoj zaujme UMB.

Svojim deťom často hovorím, že chyby sa robia, ale spôsob, ako sa k nim človek postaví je rozhodujúci. Aj p. Danko aj UMB nespochybniteľne spravili chybu. To ako sa k tomu p. Danko postavil už vieme a môžeme vyvodiť záver o jeho charaktere a integrite. Podobne budeme môcť urobiť záver po záverečnom stanovisku UMB, či si chybu prizná a bude hľadať spôsob odňatia podvodne získaného titulu, alebo sa bude alibisticky vyhovárať.

Z mnohých strán počuť, že akademická komunita, teda aj pedagógovia, vedci, ale aj študenti, viac-menej mlčia a nedostatočne dôrazne, alebo nie verejne, odsudzujú konanie A. Danka a jeho zotrvávanie v 2. najvyššej politickej funkcii štátu. Výstižne sa nad tým zamyslel napr. E. Mistrík vo svojom blogu. Úplne súhlasím.

Všetko bolo povedané a napísané a tí, ktorí majú chuť a snahu túto kauzu pochopiť, zamyslieť sa, a zaujať vnútorný postoj, majú dostatok materiálov a informácií. Ja svojim blogom nechcem presviedčať, iba verejne vyjadriť svoj postoj pred svojim okolím, kolegami na UKF v Nitre aj v SAV-ke v Bratislave, ale hlavne pred svojimi študentmi, že konanie p. Danka odsudzujem a dúfam, že si študenti nebudú z neho brať príklad. Vzhľadom  na svoju integritu nemôžem predsa na jednej strane mlčať pri takýchto praktikách a na druhej mať vysoké nároky na študentov pri skúškach a záverečných prácach.

To je všetko, čo môžem urobiť a dúfať, že akademická komunita nebude mlčať a že si motto, ktoré je v nadpise, osvojí čo najviac skupín, združení, strán, spoločenstiev, a inštitúcií v našej krajine. Iba takto zdola môžeme ovplyvniť postoje tých hore.

Teraz najčítanejšie