Denník N

Slovenský multikulturalizmus naozaj zlyhal

Slovenská migračná politika: Posledný prosím zhasnite svetlo

Na jednaní Zahraničného výboru parlamentu sa nechal pán poslanec Kotleba počuť, že „Multikulturalizmus zlyhal“. Túto formulku opakujú diskusné profily na SME, Facebooku a inde. Tento výrok však má svojho autora a aj kontext v ktorom bol vyslovený – ten vám však pán Kotleba a ani internetoví trollovia objasňovať nehodlajú.

Aký je teda pôvod výroku „Multikulturalizmus zlyhal“?

Britská verzia

Titulka „Multikulturalizmus zlyhal“ sa objavila na BBC vo februári 2011 a jej autorstvo je prisudzované bývalému Britskému premiérovi Davidovi Cameronovi.

Cameron si za tento výrok odniesol v Británii veľký diel kritiky. V prvom rade si vo svojom príhovore protirečí. Na jednej strane hovorí o mladých moslimoch, ktorý sa nestotožňujú s Európskou verziou Islamu ale ani s britskou identitou čím sa otvára priestor pre radikalizáciu. Na strane druhej ako príklad uvádza praktiku nútených manželstiev kedy je mladé dievča nútené opustiť školu, odcestovať do krajiny jej rodičov a vydať sa tam. Nieje práve ten druhý scenár tým starým náboženstvom ktoré v Británii podľa neho budúci radikáli nechceli prijať?

Okrem iného štátny multikulturalizmus v Británii sa líši od bežnej predstavy. Veľká Británia sa už v základe skladá z Angličanov, Škótov, Walesanov a Írov. V širšom merítku Británia kontroluje Commonwealth ktorého súčasťou sú Kanada, Austrália, India, Pakistan – celkovo až 53 štátov. Britský multikulturalizmus touto formou umožnil existenciu jednej etnickej skupiny vedľa druhej, pri zachovaní čo najviac znakov pôvodnej kultúry v rámci Británie. Takéto riešenie je prínosné práve pre menšie národy v rámci Británie a umožňuje im udržovať ich tradície a kultúru.

Kritika však je na mieste a časť Britov sa pýta či sa nejedná o formu dobrovoľnej segregácie.

Nemecká verzia

Druhou autorkou tohoto výroku je nemecká (stále) kancelárka Angela Merkelová:

Jej podobný výrok ide ešte ďalej do minulosti do roku 2010, roky predtým než vypukla Migračná kríza. Merkelová prišla k podobnému záveru v Nemecku na základe podobnej skúsenosti s nedostatočnou integráciou. Kultúrne nieje ani Nemecko jednotné a skladá sa zo Spolkových krajín, pričom v krajine žije početná menšina z Blízkeho Východu.

Cameron aj Merkelová volali po silnejšej integrácii etnických skupín v ich krajinách, špeciálne aby sa považovali za Britov, respektíve Nemcov. Obaja sú názoru, že multikulturalizmus môže vytvárať podmienky pre vznik vylúčených sociálnych skupín. Preto ak túto formulku chcete vo vzťahu k zahraničiu použiť, pamätajte si že jej alternatívou je silnejšia integrácia.

Slovenská verzia – Fraška na zahraničnom výbore

Toto je tá sarkastická časť. V réžii Davida Lyncha vystupujú v hlavných úlohách poslanci Paška, Blaha a Kotleba.

Pri pohľade na stav rómskej menšiny, ktorá žije v getách (Luník IX, Mašličkovo, alebo osady po celkom Slovensku) je jasné že naša verzia multikulturalizmu zlyhala. Kotleba bol pritom na jednaní zahraničného výboru ako hosť takže je jasné, že si prišiel „prihriať vlastnú polievočku“. Bol by som veľmi prekvapený ak by tam obhajoval novú a efektívnejšiu integračnú politiku. V jeho prípade sa naozaj dá hovoriť o „Nie som xenofób, ale multikulturalizmus zlyhal“.

Akú má pointu poukazovať na to ako slovenská integračná politika zlyháva už niekoľko desaťročí, pričom Zahraničný výbor jednal o niečom úplne inom?

Poslanec Kotleba znova predstieral, že na Slovensko smeruje nejaká masívna imigrácia. Štatistiky Ministerstva Vnútra o udelených azyloch a získaných občianstvach sú k dispozícii tu. Ročne sa bavíme o niekoľkých stovkách ľudí.

Naproti tomu Veľká Británia udáva svoje vládne štatistiky v státisícoch osôb ročne. Prečo je teda na Slovensku imigrácia vôbec témou? Ako jav u nás prakticky neexistuje.

Ľuboš Blaha: „Ľudia na Slovensku nie sú pripravený na to, aby boli pozitívny vo vzťahu k migrácii“

Problémom, ktorý mala časť zúčastnených bolo pochopiť, že migrácia je dvojstranný proces, kedy časť občanov našu krajinu opúšťa a časť ľudí k nám pricestuje. Globálny pakt o migrácii má za cieľ pomôcť obom skupinám – teda aj našim občanom v zahraničí, ktorí sem posielajú peniaze.

Blaha zvolil perspektívu afrického diktátora, ktorý by bol len rád ak by sa do jeho krajiny posielali prostriedky z iných krajín jednoduchšie. Je to pre neho typické, že nevie zvoliť perspektívu slovenského občana. Smutné však je, že členom parlamentu je niekto komu je bližšie myslenie nigérijského princa, než Slováka pracujúceho v zahraničí.

Tiež zabúda na to, že ak sa niekto prisťahuje na Slovensko. pracuje a platí dane, zvyšuje slovenské HDP a rovnako príjem do štátnej pokladne. A to si Blaha hovorí socialista. Neviem… ja jeho uvažovanie volám xenofóbne. Ak imigrácia na Slovensko neexistuje, iná diagnóza ako fóbia z cudzincov neostáva.

Aká je Slovenská migračná politika?

Vyše milióna Slovákov študuje, alebo pracuje v zahraničí a ďalší odchádzajú. Emigráciu zo Slovenska nikto nemôže obmedzovať. Imigračná politika je pomerne uzatvorená. Je problém dokonca získať späť našich občanov, čo získali vzdelanie a pracovné skúsenosti. Globálny pakt o migrácii hovorí aj o prípadoch ako motivovať ľudí k návratu do ich domovskej krajiny.

My nepatríme medzi tie vyspelé krajiny kde je problém s imigráciou a je nutnosť integrovať nových občanov. Patríme medzi tie nevyspelé krajiny odkiaľ ľudia cestujú preč. Len to sa samozrejme nezlučuje s ideou ako je Slovensko super…

Naproti tomu na Slovensko podľa oficiálnych štatistík skoro nikto neprichádza žiť a pracovať. Teda ak ignorujeme bujnú fantáziu Mariána Kotlebu, Hlavných Správ a Ľuboša Blahu.

Členovia SNS, SMERu a ĽSNS postojom voči Globálnemu Paktu o Migrácii dávajú najavo názor, že nechcú aby Slováci mohli lepšie podporovať svoje rodiny zo zahraničia, ale ani sa vracať domov s nadobudnutým vzdelaním a skúsenosťami. S tým ako na Slovensku klesá počet obyvateľov sa môžete stretnúť na každom kroku. Nie sú lekári pre nemocnice, odborníci v špecializovaných odvetviach a v niektorých dedinách nájdete len staršiu generáciu.

Tí istí ľudia čo hovoria o silnom Slovensku podporujú politiku, ktorá ho oberá o obyvateľov v produktívnom veku. Otázkou ostáva či táto istá politika nebude stáť miesto na Slovensku niekoho o kom sa nedá povedať, že je len číslom v štatistikách. Každopádne na Slovensku zlyhalo niečo čo tu reálne nikdy neexistovalo.

Teraz najčítanejšie