Denník N

Švrčekov slovenský branec Filip

Obávam sa, že šéf Slovenských brancov, pán Švrček, sa už na mňa hnevá, že sa nevenujem jeho ovečkám. Veď ako si snáď spomínate, sám ma požiadal, aby som prelustroval všetkých členov SB. Iba zopakujem, nie je to v mojich silách, ale preukážem dobrú vôľu a sem tam sa mu pokúsim vyhovieť.

Jeho mladistvý zverenec Filip je mladíkom silných slov a okázalých gest s neprehliadnuteľným obdivom a náklonnosťou k extrémizmu. Na Facebooku má profil Filip Černák.

Medzi jeho priateľmi nechýba obdivovateľ Adolfa Hitlera a popierač holokaustu, Marián Magát, šéfredaktor a vydavateľ Zem a Vek, konšpirátor Tibor Eliot Rostás, člen Kotlebovej ĽSNS Štefan Jurík, člen Švecovho SHO, Štefan Polačik, ani proputinovský propagandista Andrej Jančo, či známe firmy ako Mário Šušek, ktorý sa už dva roky márne pokúša založiť na Slovensku expozitúru Okamurovej SPD a v roku 2016 kandidoval za ĽSNS, či Magátov obdivovateľ, Jozef Repka.

Ak niečo naznačil už Filipov výber priateľov na sociálnej sieti, akékoľvek pchybnosti o jeho názoroch rozptýli výber z toho čo zdieľa na svojom profile. Medzi jeho hrdinov patrí prezident vojnovej Slovenskej republiky, predseda HSĽS a „vodca“ dr. Jozef Tiso.

Minister vnútra vojnovej Slovenskej republiky a hlavný veliteľ Hlinkovej gardy Alexander Mach.

Predstaviteľ radikálneho pronacistického krídla HSĽS, ministerský predseda vojnovej Slovenskej republiky a jeden z organizátorov odsunu Židov do vyhladzovacích táborov, Vojtech Tuka.

Zieľa aj citát ideológa slovenského národného socializmu, Štefana Polakoviča, podľa ktorého: „ten kto sa neteší zo Slovenského štátu je zradcom národa, je Judášom, ktorý nie je hodný, aby kráčal po tejto zemi, a je to preto, aby bola táto morálna príťaž umlčaná.“ Slová naozaj hodné zapamätania, najmä ak pochádzajú od údajného „kresťanského “ filozofa.

Filipovi sa očividne páči óda na Hlinkove gardy.

Neváha zdieľať gardistický pozdrav „Na stráž!“ Ani priamo napísať: „SLÁVA RODU! NA STRÁŽ!!!“ k obrázku kde sú dokonale pomiešané hrušky s jablkami. Štúr a Štefánik s Tukom a Machom. Slovenskí dobrovoľníci z roku 1848 a Československé légie s fašizoidnou Rodobranou a Hlinkovou gardou.

Alebo obšírnejšie: „Nedopustím, aby padali slová hanby na naše korene! Hadi, ktorí svoje korene a česť predkov zapredali padnú rukou tých, ktorí činia v mene svojich predkov, ktorí svojou krvou preliatou v bojoch uchovali zem, po ktorej aj ty práve v tejto chvíli kráčaš!!!
!!!SLÁVA RODU!!! NA STRÁŽ!

Svoj postoj k Slovenskému národnému povstaniu prejavil zdieľaním chválospevu na Jána Šmigovského, ktorý sa „nepridal k povstaniu proti vlastnému štátu,“ z jednoznačne orientovanej stránky ‡ Hrdý patriot

V marci sa strojil podať trestné oznámenie na toho, kto poškodil gýčový nepodarok v Čakajovciach. Aby bolo jasné, ja takýto spôsob vyjadrenia, hoci aj oprávneného odporu k záporným postavám našej histórie neobhajujem, ani nepodporujem. Existujú aj nedeštruktívne formy vyjadrenia protestu k ich existencii. Ale osobne si myslím, že poškodená betónová opacha by sa nepáčila ani dr. Tisovi. Bol to absolvent súčasti viedenskej univerzity, tzv. Pázmanea, ktoré bolo určené pre obzvlášť nadaných adeptov kňazskej dráhy, nie nejakého provinčného farárskeho učilišťa v Hornej Dolnej.

Kvôli Tisovi zdieľal aj tento, mizerným pravopisom napísaný paškvil, kde jeho pisateľ tvrdí: „A Masaryk by nikdy nebol prezident Československa keby ňebol dal česnou salvom zostreliť Štefanika…

Zatiaľ čo Tisa si očividne váži, súčasného prezidenta Andreja Kisku, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl Slovenskej republiky, si slovenský branec Filip, ako člen zoskupenia, ktoré má ambíciu byť „národnou domobranou,“ neváži ani trochu. Mladík s mliekom na brade, bez hanby napíše: „Hradný potkan, si na rade!“ a žiada jeho demisiu.

Zdieľa výplod bývalého Mečiarovho propagandistu Kapustu, ktorý prevzalo extrémistické Slovenské hnutie obrody.

Zdieľa aj video Lukáša Kopáča s textom: „Kiska odstúp, lebo inak toto ešte zle dopadne ak tak neurobíš! To nie je vyhrážka ale varovanie a ja to len konštatujem z okolností a skúsenosti s tebou! Ty nie si mojim prezidentom! Ja prezidenta nemám už vyše 4 roky v období čo si vo funkcii a predtým bol pre mňa len jeden pán Prezident na území SR a to ThDr. Jozef Tiso!

Svoje mierne upravené posolstvo „orbi et urbi“ zavesil v takejto podobe aj na kotlebovskú stránku „Slovenský národ spamätaj sa!

Ešte agresívnejší je v ďalšom príspevku, po tom ako ho rozhorčilo priateľské prijatie Andreja Kisku a ovácie, ktorými ho privítali na rockovom koncerte v pražskej Lucerne. Prezidenta v ňom nazve „Hradný potkan,“ pripojí za priehrštie urážok a nezmyslov a zakončí to pozdravom: „NA STRÁŽ, NA OBRANU, ZA TÚ NAŠU DOMOVINU!

A klesne aj k zdieľaniu tohoto obrázku s komentáron: „Poviem to pokojne aj miliónkrát… JA NEMÁM PREZIDENTA!

Zato sudca Radačovský, ktorý sa neprofesionálne a neakceptovateľne vyjadril po vynesení rozsudku o prezidentovi Kiskovi, je pre Černáka frajer.

Zdieľa príspevky zo stránok extrémistov z Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

Aj album Slovenského hnutia obrody, Roberta Šveca, ktorý sľubuje, že ak sa dostanú k moci „kandelábre nebudeme používať iba na osvetlenie ulíc“ a tvrdí: Viem, že naša vlasť je odsúdená na úspech, iba musíme optimalizovať počet ľudí, ktorí jej škodia…“ Černák SHO ďakuje a prehlasuje: „Len tak ďalej, som s vami!

Sníva o spájaní slovenských extrémistov.

Pobúri ho reklama, v ktorej vystupuje Slovenka Natália, ktorej otec je Afričan  a napíše za priehrštie nezmyslov páchnucich na hony rasizmom.

Poteší ho popletené video detsky vyzerajúcej a detinsky pôsobiacej Lívie a pateticky sľubuje, že bude: „organizovať pochody na jej obranu…“ a „obraňovať ju aj za cenu vlastného života!

Ešte viac ho poteší správa, že riaditeľka Gymnázia, ktorého študentkou je Lívia, zrušila predtým potvrdenú účasť študentov školy na besede Zabudnutého Slovenska, pretože jej vraj písali rodičia, že „nechcú aby ich deti diskutovali s neoliberálnymi neomarxistami a neožidovskými neoluteránmi.“ Kamarát Bruno pridal komentár: „Zatial rodicia len pisu ale dufam, ze coskoro ich tam zacnu vesat a strielat !!!!“ a Filip mu to lajkol. Apropo, nevedel by mi niekto vysvetliť kto sú: „neoliberálni neomarxisti“ a „neožidovskí neoluteráni„?

Čo sa týka multikulturalizmu, utečencov a migrantov, aj Filipovi je každý hoax s rasistickým podtextom dobrý.

U Filipa badať aj náznaky antisemitizmu. V skrytejšej forme v podobe kritiky bankovníctva.

Aj v otvorenej forme, tak ako je tomu v tomto príspevku, ktorý Filip zdieľal od Štefana Potockého, ktorý od roku 2014 bojuje v oddieloch proruských separatistov na východnej Ukrajine.

Očividne verí aj biblii antisemitizmu, známemu podvrhu cárskej tajnej služby známemu pod názvom, Protokoly sionských mudrcov.

Filip Černák je veľký obdivovateľ slovanstva. A je priam posadnutý jeho symbolom. Kolovrat má vraj na každom zošite.

A kvôli slovanskému písmu sa pohádal aj s učiteľkou, ktorá tvrdila, že Slovania písali hlaholikou a „nedala si povedať, že písali runami… A potom, že prečo dnes zatvárajú roduverných… Samozrejme keď sa prepisuje história.“ Neboj sa Filip, ak ťa ako roduverného zatvoria kvôli runám, prinesieme ti do patričného zariadenia, nejaký ten slovanský posúch.

Po opakovanom zdieľaní myšlienok katolíckeho kňaza Tisa, trochu bizarne pôsobia Černákove útoky na kresťanstvo a hlásenie sa k mýtickému staroslovanskému pohanstvu.

Rovnako, ako po zdieľaní produkcie pravicových extrémistov, zdieľanie Che Guevaru a chvála Ruska na čele ktorého je bývalý agent KGB a bývalý komunista, Putin, ktorého má Filip zrejme v úcte.

Po zdieľaní citátov Jozefa Tisa, ktorý na námestí v Banskej Bystrici pripínal vyznamenania aj členom oddielov SS, veliteľa Hlinkovej gardy Šaňa Macha, či pronacistického predsedu vlády a ministra zahraničných vecí, ktorým sa stal na základe Hitlerovej požiadavky, Vojtecha Tuku a adorácii Hlinkovej gardy si Filip Černák paradoxne pripomenie obete nacistického vraždenia v Kremničke aj oslobodenie Sovietskou armádou.

Pri takejto očividnej názorovej schizofrénii sa nemožno čudovať Filipovej podpore proruských extrémistov na východnej Ukrajine. Vrátane neexistujúceho štátu a jeho vlajky. Filip opäť pateticky vyhlasuje: „!!!NEDOVOLÍM, ABY NA TÚTO VLAJKU KEDYKOĽVEK PADOL TIEŇ!!!“ Premýšľam, či sa to s tým tieňom vzťahuje aj na oblaky a letiace vtáky.

Hoci zdieľa príspevky domácich obdivovateľov neonacizmu a obdivuje aktívnych domácich vazalov Hitlerovej Tretej ríše, zdieľa klamstvá ruskej propagandy a preberá jej naratív o ukrajinskom fašizme a píše: „Hajzli kyjevskí fašistickí!“ Nik nepopiera, že aj na Ukrajine, rovnako ako inde, Slovensko nevynímajúc, existujú extrémistické fašizoidné tendencie u určitého percenta jej obyvateľov. Ale tvrdiť, že Ukrajina ako celok je fašistická, je nezmysel. Rovnaký ako tvrdenie, že Slovensko ako celok je fašistické.

Rovnako pateticky spomína aj na vojnových zločincov, veterána čečenských vojen, ktorý mal v Rusku problémy s miestnou políciou, Arsena Sergejeviča Pavlova, veliteľa oddielu Sparta prezývaného Motorola a bývalého SBS-kára z obchodného domu, Michaila Tolstycha, veliteľa práporu Somali prezývaného Givi. Obidvaja zahynuli pri atentátoch, ktoré zrejme boli dielom ich  vlastných. Černák Tolstycha uctieva ako hrdinu, ktorý „bránil svoju vlasť pred zlom Západu.“ A na margo obidvoch píše: „Večná česť a sláva, svet na vás nikdy nezabudne!

Ako člen samozvaných „domobraneckých“ oddielov členského štátu EÚ a NATO sa takto stavia k našim spojencom.

Kremľom riadená okupácia Československa v roku 1968 bola podľa Filipa v poriadku, lebo: „Nech si hovorí kto chce čo chce, príchod Rusov zabránil 20 rokov rozkrádania! Všetko zlé je na niečo dobré!

K dokresleniu Filipovho portrétu ešte pár vecí. Klamstvá o protestoch „Za slušné Slovensko.“

Zdieľanie tradičnej antivaxerskej a šarlatánskej agendy.

Nie je imúnny ani voči iným bludom. Na jeho profile sa okrem iného dozvieme, že nacisti mali od mimozemskej civilizácie objekt schopný levitácie. Marihuana obsahuje mimozemskú DNA, ktorá nie je z našej slnečnej sústavy. A zdokumentované sú už aj stretnutia s mimozemšťanmi, ktorí unášajú ľudí.

Na záver pár Filipových patetických výlevov: „Vlasti som prisahal do smrti slúžiť! A tak zas a znova stávam keď na uliciach našich miest je ešte  hrobové ticho a ľudia spia vo svojich domovoch. A práve preto to robím, aby ľudia mohli nerušene spať. SLÁVA RODU! NA STRÁŽ NA OBRANU, ZA TÚ NAŠU DOMOVINU!“ Niečo ti prezradím, milý Filip. Väčšina občanov Slovenskej republiky by spala oveľa pokojnejšie, keby takí ako ty, s rovnakým zmätkom v hlavách, tiež radšej spali namiesto toho aby ozbrojení pobehovali po lesoch a cvičili sa v používaní zbraní a nadobúdaní bojových zručností.

Najmä ak sa takto zastrájaš: „Som ochotný postaviť sa na čelo slovenského národa a slovenský národ sprevádzať zmenou systému, ak si to bude priať…“ A práve v tom, či si to národ bude priať, je pes zakopaný. Lebo vedecký pracovník SAV, inštruktorstarešina Slovenských brancov, Ing. Filip Rázga, PhD, v komentári píše toto: „pokial narod nespravi zasadne kroky k uvedomeniu sa a pochopeniu kauzality, budeme sa tocit v bludnom kruhu. dobra sprava je ze prebudenych a uvedomelych staci tych obligatnych 10-20%.“ V tomto kontexte je zaujímavé, kto sa prebudí skôr. Či tí, ktorí si zmenu systému liberálnej parlamentnej demokracie neprajú, alebo tých 10-20% jej (možno ozbrojených a vycvičených) odporcov? Či nebodaj orgány, ktoré platíme z našich daní, aby demokratickú spoločnosť chránili  proti tým, ktorí sú pre ňu potenciálnou hrozbou?

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.