Denník N

15 dôvodov, prečo v roku 2023 už na hornej Nitre nesmieme páliť uhlie

Najneskôr v roku 2023 skončia dotácie do výroby elektriny z domáceho uhlia. To, čo sme už dávno navrhovali, konečne v pondelok oznámil aj minister hospodárstva. Je to dobrá správa nielen pre domácnosti, ktoré tak každý rok ušetria v účte za elektrinu v priemere 13 eur, ale aj pre obyvateľov regiónu a paradoxne aj samotných baníkov. Čo všetko hovorí o nevyhnutnosti ukončenia alobalových dotácií? A čo všetko doteraz spôsobili?

  1. Elektráreň Nováky je druhý najväčší znečisťovateľ ovzdušia na Slovensku;
  2. V okrese Prievidza je o 20% vyšší výskyt onkologických ochorení ako vo zvyšku krajiny;
  3. Slovenské elektrárne o prevádzku uhoľnej elektrárne nemajú záujem a sami upozorňujú, že je na konci svojej životnosti;
  4. Naše účty za elektrinu sú kvôli vládnemu nariadeniu pre Slovenské elektrárne povinne vyrábať elektrinu z domáceho uhlia predražené ročne 115 miliónov eur;
  5. O ďalších 500 miliónov prichádzame v dôsledku práceneschopnosti kvôli chorobám z pálením uhlia znečisteného ovzdušia;
  6. Rieky a pôda na hornej Nitre sú v dôsledku ťažby silno znečistené arzénom;
  7. Územie nad banskými dielami je znehodnotené poddolovaním;
  8. V dôsledku banskej činnosti sú ohrozené termálne pramene v kúpeľoch Bojnice;
  9. V starých banských dielach sa ukladá toxický odpad, čo spôsobuje poleptania kože baníkov;
  10. V baniach dochádza k ťažkým pracovným úrazom v baniach, mnohé sú smrteľné, vyšetrovanie viacerých sa ututláva;
  11. Z dotácií označovaných aj ako „sociálne“, určených na podporu zamestnanosti v regióne, bane zamestnávajú baníkov z Ukrajiny, Rumunska či Poľska;
  12. Oprávnenosťou a spôsobom dotovania podpory výroby elektriny z domáceho uhlia na Slovensku sa zaoberá aj Európska komisia;
  13. S dotáciami na výrobu elektriny z domáceho uhlia je spájaná údajná korupcia politikov peniazmi v alobale;
  14. Trenčiansky samosprávny kraj sám zastavil rozširovanie ťažobných území;
  15. Na podporu transformácie uhoľných regiónov bol na európskej úrovni vytvorený špeciálny program, v rámci ktorého je horná Nitra vybraná ako jeden z pilotných projektov a tak na zmenu prídu peniaze, ktoré treba.

Čo bude znamenať útlm ťažby pre samotných baníkov? „Alobalová klietka“, v ktorej ich Robert Fico dlhé roky držal sa spolu s jeho mocou rozplynula. Každý jeden baník tak dostane možnosť vybrať si lepšiu a zdravšiu prácu, ako aj budúcnosť. No ak budú chcieť ostať v podzemí, tiež by im v tom nikto nemal brániť. Ak si Hornonitrianske bane Prievidza nájdu miesto na trhu a dokážu prežiť bez dotácií, potom im už postačí iba dodržiavať všetky bezpečnostné predpisy a neškodiť životnému prostrediu. Alebo môžu začať s rekultiváciou územia a podzemia, na ktorú si mali povinne odkladať.

Alobalový efekt

No sú aj iné možnosti. Baníci, ako vyplýva aj zo samotnej podstaty ich zamestnania, sú šikovní a pracovití ľudia. Z eurofondov vieme čerpať na ich preškolenie, rovnako tak môžu urobiť aj noví zamestnávatelia. Na hornej Nitre firmy stále hľadajú pracovníkov. Nezamestnanosť v okrese Prievidza je iba necelých 5%. To, že nieto ľudí, potvrdili aj samotné bane. Baníkov si chcú po novom zvážať až z Ukrajiny. Z akých peňazí ich ale budú vyplácať? Azda nie z tých, čo platíme v účtoch za elektrinu? Tých, čo mali byť určené na podporu zamestnanosti miestnych?

Ak teda sociálny dôvod na dotácie do výroby elektriny z domáceho uhlia pominul, mali by sa skončiť! Ideálne okamžite. Žiaľ, to celkom nie je možné, keďže alobal mal okrem korupcie aj iný efekt. V snahe udržať región ako výstavnú skriňu sociálnej politiky, horná Nitra je dnes prakticky odrezaná od zvyšku Slovenska. Železničné spojenie s Nitrou trvá viac ako dve hodiny, rýchlostná cesta R2 v medzi Trenčínom a Prievidzou je dokončená iba v úseku okolo Bánoviec nad Bebravou. Práve otvorenie regiónu je asi najdôležitejšou podmienkou jeho transformácie na ceste od uhlia.

Dane a smrť

A teraz asi tá najdôležitejšia otázka. Kto si potreboval držať región ako zatvorenú zlatú klietku? S ktorým politikom sa spájajú peniaze v alobale? A teda, komu majú byť baníci a Hornonitrania „vďační“ za situáciu v ktorej sa ocitli? Väčšina z nich nechápe, prečo ich doteraz klamali, že uhlie tu bude navždy. Či iba pokiaľ bol Robert Fico premiérom? Vďaka nemu strana Smer-SD pre hornú Nitru nemala nikdy žiadnu alternatívu. Až opozícia musela ponúknuť riešenia a dotlačiť vládu k činom.

Rok 2023 je tak konečne svetlom na konci tunela. O finálnej podobe transformácie bude rozhodovať až ďalšia vláda, verme, že bez Smeru a jeho istôt. Tieto totiž špeciálne na hornej Nitre, potvrdzujúc výrok Benjamina Franklina, doteraz znamenali iba dane a smrť.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.