Denník N

Vieme, čo rozhodlo o novom sídle ministerstva spravodlivosti

Sídlo Najvyššieho súdu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Sídlo Najvyššieho súdu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po vyše roku sa ministerstvu spravodlivosti podarilo nájsť novú budovu, v ktorej bude sídliť. Spolu s Centrom právnej pomoci sa presťahuje do areálu Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave. Spôsob hodnotenia ponúk vzbudil v médiách pochybnosti.

Nadácia Zastavme korupciu preto ministerstvo požiadala o možnosť nahliadnuť do dokumentácie. Hodnotiace kritériá vyvolávajú otázky, či sú v súlade so zámerom, ktorý prezentoval minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) – budovu nielen prenajať, ale aj čo najvýhodnejšie odkúpiť.

Po novej budove sa pre nedostatočnú kapacitu tej súčasnej začalo ministerstvo obzerať ešte pod vedením exministerky Lucie Žitňanskej. K výberu boli pozvané aj neziskovky a novinári. Po vylúčení jednej z ponúk pre jej nesprávnu formu sa rezort vo finále rozhodoval medzi Digital Parkom od Penty a Westendom od J&T. Ministerstvo s rozhodnutím váhalo, až vypršala platnosť ponúk.

Po nástupe Gábora Gála začalo ministerstvo otázku sídla riešiť znovu. Pôvodnú súťaž pre prešvihnuté termíny vyhlásil minister za neúspešnú a vyzval všetkých predchádzajúcich uchádzačov o opätovné predloženie ponúk.

Tento raz sa pri upravených kritériách vyberalo zo 4 ponúk. Neziskovky však už prizvané neboli. Ministerstvo to považovalo za zbytočné, keďže išlo o rovnaké ponuky a verejnosť bola informovaná prostredníctvom novinárov.

Utajené ponuky

Chceli sme sa teda pozrieť na dokumentáciu k celému procesu a jednotivé ponuky. Ministerstvo nám vyhovelo, dokonca na to získalo aj súhlas uchádzačov, avšak s podmienkou. Museli sme sa zaviazať, že budeme mlčať o obsahu ponúk.

Dlhšie sme zvažovali, či na to pristúpime. Mali sme pochybnosti o tom, či takýto postup má oporu v zákone a či neuprednostňuje záujmy firiem pred verejnosťou. Napokon sme súhlasili – lepšia nejaká kontrola, ako žiadna.

To, čo sme zistili a o čom môžeme informovať aj bez porušenia záväzku, sú otázniky pri hodnotiacej matici, podľa ktorej sa jednotlivým ponukám prideľovalo výsledné skóre rozhodujúce o víťazovi.

Zavážil aj dizajn budovy, či podchod vedúci na zastávku MHD

Ministerstvo vyhlásilo, že víťaz súťaže dodá kompletne zrekonštruovanú budovu, do ktorej opráv nebude potrebné investovať.

Faktom je, že každá ponuka musela spĺňať určité rámcové kritériá týkajúce sa vzduchotechniky, kúrenia, klimatizácie, či výťahov. V hodnotení ponúk však technický stav budovy mal len 10%-nú váhu.

Ďalších 10 zo 100 možných bodov sa dalo získať za vhodnú lokalitu budovy. V týchto 2 kategóriách sa pritom nachádzali ukazovatele, ktorých objektívne hodnotenie na základe konkrétnych parametrov si možno predstaviť len ťažko. Za všetky možno uviesť napríklad: charakter budovy (dizajn/stavba).

Technické hodnotenie pri výbere nového sídla ministerstva spravodlivosti.

V kritériu dostupnosť/blízkosť MHD voči svojim konkurentom zaostala budova na Patrónke. Pritom práve na tomto mieste je zastávka metských aj prímestských autobusov, trolejbusov. Patrónka je považovaná za jeden z uzlov verejnej dopravy, blízko je tiež diaľnica.

Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že MHD nie je síce ďaleko, avšak je potrebné prejsť cez zanedbaný podchod.

Nájomné dôležitejšie ako kúpna cena

Technické kritériá však dokopy tvorili len 20% hodnotenia. Až 80 zo 100 bodov bolo možné získať na základe cenových ponúk. Ministerstvo to prezentovalo tak, že im záleží na hospodárnom využití finančných prostriedkov.

Podľa ministra bola jedným z hlavných kritérií výberu možnosť odkúpenia budovy, čo aj plánujú uskutočniť v najbližšom možnom čase.

Zástupcovia ministerstva spomínajú, že nehnuteľnosť by v prípade pozitívneho vývoja príjmov štátneho rozpočtu mohli odkúpiť dokonca skôr ako za plánovaných päť rokov od uzatvorenia zmluvy.

Hodnotenie ponúk však bolo podľa nás nastavené v rozpore s týmito plánmi. Uchádzač, ktorý ponúkol ministerstvu najlacnejšie odkúpenie budovy po 5 rokoch získal len 10 bodov. Naopak ten, kto ponúkol najlacnejší ročný nájom získal až 40 bodov. Ďalších 30 bodov bolo možné získať za ponúknutie najnižších cien za 5 a 10 ročný nájom s prevádzkovými nákladmi.

Zjednodušene povedané – vzorec, podľa ktorého ministerstvo hodnotilo ponuky, preferoval uchádzačov, ktorí si za ročný nájom síce pýtali o niečo menej, ale na cenu, za ktorú neskôr ministerstvo budovu môže kúpiť, príliš nehľadelo.

Hodnotiaca matica pre výber nového sídla ministerstva spravodlivosti.

Na základe takéhoto hodnotenia nakoniec prehral uchádzač s budovou, na ktorej by ministerstvo mohlo oproti víťaznej ponuke významne ušetriť. A to pri takom scenári, že by si budovu prenajímalo 5 rokov a následne ju odkúpilo. Toto je v rozpore s plánom, ktorý prezentoval minister.

Štát kupuje čo už raz predal

Budovu, ktorú si ide ministerstvo v súčasnosti prenajať a neskôr by ju malo odkúpiť, už štát vlastnil. V roku 2002 ju však sprivatizovala vláda Mikuláša Dzurindu. Spravila tak na poslednom rokovaní pred voľbami aj napriek kritike médií.

Štátny ústav aj s rozsiahlymi pozemkami predala za 20 miliónov korún. Teraz si zrekonštruovanú budovu ústavu štát prenajme za 1,42 milióna eur ročne.

Ak ju odkúpi, zaplatiť za ňu má 21 miliónov eur. Vlastníkom budovy je spoločnosť Račianska-Reality, ktorú vlastní Výskumný ústav zváračský. V jeho štruktúrach figuruje napríklad aj Vladimír Brodňan – bývalý investičný manažér Penty.

 

Martin Suchý

Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.