Denník N

Varíme s Medveďmi – Kuracie stehná zapečené s ryžou a tekvicou

Toto je ďalší zo série vyvážených obedových receptov, časovo a pracovne nenáročných, kde sú zastúpené bielkoviny vo väčšej a tuky a sacharidy v menšej miere.

Ryžu sme už v našich receptoch zapekali. Takýchto receptov nie je nikdy dosť pre ich nenáročnosť a jednoduchosť.

Potrebujeme tekvicu a môže to byť tekvica prakticky akákoľvek teda hokkaido, maslová, patizón, alebo cuketa…ďalej mladú cibuľku, alebo pór, samozrejme vykostené kuracie mäso, ideálne sú stehná, malú misku surovej ryže (nie naturálku, alebo potom naturálku predvarenú), cmar, ktorý môže byť pomiešaný s vodou, bylinky, či koreniny a trochu soli.

Do olejom vytretého pekáča dáme očistenú a na kúsky nakrájanú tekvicu. My sme korenili obyčanou zmesou kari korenia, ale samozrejme hodia sa rôzne bylinky a koreniny.

Na tekvicu následne nasypeme rovnomerne ryžu a nakrájanú mladú cibuľku či pór.

Vezmeme cmar pomiešaný s vodou a objeme cca 2 diely k jednému dielu ryže a všetko pekne popolievame.

Na rad prichádzajú vykostené stehná, ktoré taktiež ochutíme a mierne posolíme.

Celý pekáč môžeme prikryť alobalom a prvých 30 minúť zapekať na cca 180 stupňoch prikryté, aby ryža pekne zmäkla. Potom odokryjeme a dopekáme ešte 20 minút alebo aj viac, aby sa kuracie stehná pekne zapiekli.

A dielo je hotové. Jednoduché, chutné a šťavnaté a ak si k jedlu pridáme ešte nejaký jednoduchý šalát zo surovej zeleniny, budeme spokojní a sýti.

Dobrú chuť od Medveďov.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.