Denník N

Prečo je Dankova rigorózna práca dôležitejšia viac, ako si myslíme?

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR

Dankova rigorózna práca je veľkou kauzou, ktorá sa tiahne už viac ako mesiac. Prečo je však takáto “banalita“ považovaná za plnohodnotnú kauzu? Mnoho ľudí nevie prečo je to taký veľký problém. „Veď ide iba o pár písmen pred menom“ komentujú.

Ako sme sa o tomto prehrešku dozvedeli?

Niektorí novinári si začali všímať, že niečo nie je s rigoróznou prácou v poriadku. Všimli si, že táto práca bola veľmi podobná práci z minulého roku t.j. Danko obhajoval svoju prácu v roku 2000 s prácou podobnou takej, akú mala vypracovaná študentka Emília Shakkour, ktorá obhajovala svoju prácu v roku 1999, kde sa zhodovala téma (Verejná správa a jej charakteristické črty) a počet strán (72 strán). Po odhalení možného plagiátorstva sa práca študentky nevedela nájsť a Danko medzi tým stihol svoju rigoróznu prácu zatajiť, tým že požiadal univerzitu Mateja Bela o jej utajenie. Táto bežná praktika je používaná študentmi, ak ich práca obsahuje firemné tajomstvo alebo niečo, čo si chcú dať v budúcnosti patentovať. Nie je však bežná, pre obyčajnú prácu, ktorá napr. neobsahuje niečo kompromitujúce, zatajené alebo v budúcnosti patentovateľné.

 

Je vôbec dokázané, že Dankova práca je plagiát?

Áno je. Po odtajnení bola práca A. Danka preskúmaná novinármi, ktorí potvrdili že práca je plagiátom, konkrétne z piatich učebníc. Podľa portálu HNonline Danko kopíroval z uvedených učebníc:

 

  • Michal Gašpar: Moderná verejná správa, Procom, 1992

 

  • Dušan Hendrych: Základy spávní vědy, Aleko, 1992

 

  • Peter Škultéty s kolektívom: Správne právo hmotné, Právnická fakulta UK, 1997

 

  • Katarína Tóthová s kolektívom: Základy správneho práva hmotného, Právnická fakulta UK, 1992

 

  • Josef Prusák, Peter Škultéty a Soňa Čapková: Optimalizácia uplatnenia verejnej moci v miestnych podmienkach, Inštitút rozvoja obcí, miest a regiónov EF UMB a asociácia prednostov úradov miestnej samosprávy SR, 1997

 

 

Tieto učebnice boli okopírované spôsobom CTRL+C, CTRL+V, kopírované celé texty bez úpravy.

 

 

„Ale veď to je iba kus papiera.“ hovoria.

Nie, nie je to kus papiera, ktorý ak niekto skopíruje, nič sa nestane. Upratovačka si upravila vysvedčenie a dostala desať rokov vo väzbe, pričom Andrej Danko si neprávom prisvojil titul JUDr. tým, že odovzdal plagiát, ktorý za žiadnych okolností nemal prejsť cez komisiu a aj cez to žiadna zodpovednosť nebola vyvodená. V parlamente sa konalo hlasovanie o odvolaní A. Danka z postu predsedu Národnej rady SR, no za odvolanie hlasovalo 61 poslancov, čo nestačilo, a preto A. Danko vo funcií zostáva. Danko trvá na tom, že na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici titul obhájil a absolvoval všetko. Odmieta však tvrdenia o plagiátorstve. Priznal, že jeho práca nie je vedecké dielo, ale takáto ambícia pri jeho práci ani nebola. Doplnil aj, že komisia bez námietok uznala jeho skúšku.

Teraz najčítanejšie

Patrik Taliga

Som rodený Bratislavčan, študujem na strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií v odbore masmediálne štúdiá a úspešne som doštudoval základnú školu A. Dubčeka v Bratislave. Medzi moje záľuby patrí písanie a pripravovanie článkov, politika a beh. V budúcnosti sa chcem venovať politológií a médiám. Vitajte na mojom profile!