Denník N

Ministerstvo marrakéšskych vecí.

Guru našich odporcov migrácie – Horst Seehofer sa dnes (sobota) postavil za pakt o migrácii OSN. “Som zástancom tohto paktu. Pomôže obmedziť kriminalitu prevádzačov, uľahčí navracanie do krajín pôvodu“, prinesie poriadok do migrácíe.

Podľa článku 16a nemeckej ústavy má individuálne právo na azyl každý, kto sa považuje za politicky prenasledovaného. Dokonca toto právo má aj ten, kto bol v krajine prechodu do EÚ odmietnutý a rozhodol sa pokračovať ďalej. Po vlne migrácie z bývalej Juhoslávie v 90-tych rokoch bol síce článok 16 doplnený, ale Nemecku hrozí stále sekundárna migrácia po prekročení schengenskej hranice. S tým je spojený problém navracania utečencov do krajín mimo EÚ. (To už ústava nerieši.) Ak teda budeme hromžiť na Angelu Merkelovú, mali by sme si prečítať nemeckú ústavu. Aby sme pochopili obmedzený manévrovací priestor, ktorý jej poskytovala. A pochopili, že Nemecko potrebuje naliehavo európske riešenie, pretože jeho ústava ponúka (historicky) nadštandard voči legislatíve EÚ.

Na rozdiel od nás to väčšina prevádzačov zrejme vedela a vie. Na rozdiel od nášho schvaľovacieho procesu vyplnená žiadosť znamenala vstupné vízum na dobu (individuálneho) posúdenia a vybavenia žiadosti. Ženevskú konvenciu a národné interpretácie dohovoru z Dublinu prejdime pls mlčaním.

Zatiaľ, čo my sme sa sporili o (ne)akceptovanie titulu PLGr, vláda Angely Merkelovej schválila 3 mld.EUR na program umelej inteligencie do roku 2025. Vrátane stovky profesúr a možnosti individuálnych kontraktov. O dôvod viac sa obávať, že od nás bude stále viac ľudí odchádzať ako prichádzať, s úmyslom usadiť sa tu natrvalo. Umelá inteligencia navyše nepozná hranice, rieši otvorené problémy a v čase internetu vecí nedáva plagiátorstvo zmysel.

Nie tak dávno sme boli svedkami neštandardného použitia vládneho špeciálu na operatívny presun vietnamskej delegácie. Už mimo záujem našich médií prebehla informácia, že krátko nato vietnamská vláda podpísala kontrakt na dodávku lietadiel za niekoľko mld.EUR. Ak teda Roberto Brothers účinkovali v kauze ako zástupcovia Airbusu, potom išlo zrejme o konflikt záujmov. V opačnom prípade sa tomu hovorí (pri všetkej úcte) – snaživé volavky. Neviem, či má Robert Fico skutočný záujem o ministerské kreslo, ale aj v súvislosti s osobnou angažovanosťou okolo Angely Merkelovej pred nedávnymi nemeckými voľbami, by som si dovolil ako najreálnejšie vidieť Ministerstvo zbabraných vecí.

Teraz najčítanejšie