Denník N

Najťažšie je naučiť sa nakupovať účelne, hovoria Dobrožrúti

Zakladatelia zero waste ochodu a veganskej bezlepkovej pekárne hovoria o tom, čo ich inšpiruje, aj o výzvach zero waste života.

U Dobrožrúta je zero waste obchodík, ktorý predáva potraviny na váhu do vlastných obalov, môžete si tu načapovať drogériu a kúpiť ekologicky zabalenú kozmetiku. Predajňa je špecifická tým, že predáva aj bezlepkové kváskové pečivo a koláče, pričom všetko je vegánske.

Jej zakladatelia Dada a Ma­túš Zvaloví svoj príbeh predstavia aj 5. decembra na PechaKucha Night Bratislava, zameranej na tému udržateľnosti a ohľaduplnosti voči prírode. Dada nám tiež prezradila, ako si udržiavajú optimizmus a čo bolo najťažšie pri snahe o bezodpadový život.

 

Tri veci, ktoré vás inšpirujú?
Rozhodne naša dcéra, veď vďaka nej sme sa naučili väčšej rozhodnosti a spustili napríklad blog. Jeden druhého navzájom, častokrát stačí jedno slovo od manžela a spustí to vo mne nápady. Život sám, keď človek kráča svetom s otvorenými očami inšpirácia je všade.

Aký projekt alebo umelec vás naposledy nadchol?
Úplne ma dostalo urbanbaby.sk, alebo bagbet a tiež keď sme boli pozrieť projekt Nasuti v Cvernovke, to bol veľký zážitok aj pre dcéru.

Keby ste mohli spolupracovať s kýmkoľvek, kto by to bol?
Elon Musk? :-))

Čo považujete za najdôležitejšie, čo ste sa naučili pri svojej práci?
Prekonávanie strachu.

Rada, ktorá vám najviac pomohla?
Problémy budú stále prichádzať, dôležité len je, udržať si vnútorný pokoj.

Čo vás inšpirovalo venovať sa téme ekológie a trvalej udržateľnosti?
Náš život, prišlo nám super skúsiť aplikovať to, ako žijeme, aj do práce.

Máte nejaké odporúčania ako žiť ohľaduplnejšie voči prírode?
Toto sa nedá obsiahnuť v jednej vete. A asi ani v dlhej vete, ale pre začiatok: hoďte si do
kabelky vlastnú tašku a nehľadajte dôvody ako sa to nedá.

Čo považujete za najpálčivejší enviromentálny problém?
Konzum.

Ako si udržať optimizmus a vieru v možnosť zmeny?
Nesnažiť sa meniť všetkých naokolo, ale postupne s radosťou pracovať na sebe.

Čo máte radi na Bratislave?
Jej pestrosť a to, že človek môže žiť mestský život a pritom má veľmi blízko prírodu.

Čo pre vás bola doteraz najväčšia výzva v snahe o zero waste život?
Naučiť sa nakupovať účelne.

Čo pre vás bolo výzvou pri rozbiehaní vlastného obchodu?
Výzvy prichadzajú každý deň ale najväčšia výzva je zostavenie tímu, lebo iba vtedy, keď sú v tíme
zodpovední ľudia, sa dá napredovať.

Dobrožrúti predstavia svoju prácu počas PechaKucha Night Bratislava Vol. 42 Zelené vyhliadky. Podujatie sa koná s podporou Curaprox, Ars Bratislavensis a Bratislavského samosprávneho kraja. Viac informácií nájdete na www.pechakucha.sk.

Pripravila Michaela Kučová. Foto: archív respondentov.

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.