Denník N

Zabil ju, jej otca aj seba

Tento príbeh nie je vymyslený, naozaj sa stal. Zmenené sú iba mená osôb.

Keď sme boli malé, chodili sme spolu v malej dedine do školy. Potom sme sa odsťahovali a vracala som sa len veľmi sporadicky. Keď Katka skončila strednú školu, pokračovala na vysokej. Zrazu otehotnela a štúdium prerušila. O jej priateľovi som nevedela takmer nič. Počula som o ňom prvýkrát viac, až keď sa mali brať, no miesto svadby sa rozišli. Katka vraj začala cítiť zvláštny strach. Stala sa z nej slobodná mamička so všetkými komplikáciami, ktoré tento status prináša. O to viac obdivujem jej odvahu vzoprieť sa: povedala NIE napriek tomu, že riskovala „hlas dediny“ a „hnev partnera“. Dnes má krásneho, zdravého syna, ktorý je už školák.

Prešlo mnoho rokov
Určite sa jej už na otca pýtal veľakrát a neviem, čo mu povedala, ale ak mu povedala pravdu, musela mu povedať toto: „Tvoj otec si našiel novú partnerku s ktorou žil. Zabil ju, spolu s jej otcom, keď si prišla po rozchode po svoje veci do jeho domu. Napokon zabil aj seba.“ 

Možno si poviete, že to bol blázon, psychopat, že Katka môže byť šťastná ako dopadla. Šťastný tu ale nemôže byť nikto. Ani ona, ani jej syn, ktorých mohol stihnúť rovnaký osud. Obeťou v tomto príbehu je každý.

Dnes je ten deň
25. november je Medzinárodným dňom boja proti násiliu na ženách. Spomeňme si dnes na všetky Katky, na všetky obete násilníkov. Dnes a denne sú mnohé ženy fackované, bité, alebo psychicky týrané – čelia vyhrážkam, alebo verbálnym útokom. Sú to ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť a najmä pomoc. Väčšina žien štátov Európskej únie, ktorým ubližuje ich partner nekontaktuje políciu. Robí tak iba 33% z tých, ktoré zažívajú fyzické alebo sexuálne násilie. Európsky inštitút pre rodovú rovnosť (EIGE) pri príležitosti 25. novembra začína svoju novú štúdiu založenú na zisteniach polície a súdov, ktorá môže byť dobrým pomocníkom pri riešení otázky násilia zo strany partnera. „Členským štátom môže pomôcť zistiť, či kroky, ktoré robia – či už ide o prevenciu násilia, ochranu obetí alebo potrestanie vinníkov – sú dostatočne účinné. Naše závery môžu tiež pomôcť vytvoriť efektívnejšie nástroje na riešenie tohto problému,“ hovorí riaditeľka EIGE Virginija Langbakková.

Teraz najčítanejšie

Silvia Krpelanová

Vyštudovala Katedru žurnalistiky na FiF UK v Bratislave. Pracovala ako redaktorka v tlačovej agentúre SITA, denníku SME a TV Markíza (2004 - 2012). Zúčastnila sa programov: Visegrad Summer School (2006) Advanced European Media Training (2007), Tertio Milenio Seminar on Free Society (2007). Od septembra 2015 pôsobí v RTVS ako dramaturgička a moderátorka relácie Slovensko v obrazoch. Je autorkou Magazínu Bratislava región (Tourist Edition Look At It pre roky 2018, 2019 a 2020), ktoré sú dostupne bezplatne v tlačenej aj elektronickej podobe TU. Zaujíma sa aj o témy spojené s rozvojom turizmu a aj preto s radosťou spolupracovala na vytvorení niekoľkých StoryMáp, napr. Vínne cesty a Vianočné trhy pre región Centrope, ktorý zahŕňa Bratislavu a jej okolie a svojimi aktivitami podporuje rozvoj cezhraničnej spolupráce. Nájdete ich tu a tu. Spolupracuje s Európskym inštitútom pre rodovú rovnosť (EIGE). Blogy inšpirované témami, ktoré Inštitút sleduje si môžete prečítať na tejto platforme.