Denník N

Ešte k 17. novembru

Dnes to nebude o politike, ale najmä o tom ako nielen túto významnú dejinnú i politickú udalosť spropagovať čo najzaujímavejšou formou.

Patríte k skupine nespokojencov s priestorom, ako sme sa celkovo na Slovensku postavili k oslavám štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu? Nuž, miesto šomrania skúsme hľadať iné formy, ako dotiahnuť najmä mladú generáciu k poznaniu udalostí, ktoré sa tak významne zapísali do našej histórie. Použime k tomu modernú technológiu webových aplikácií, ktorá dokáže podstatne príťažlivejšie svojou interaktivitou nielen zaujať pozornosť, ale rozvíjať i mnohé zručnosti.

Ako na to?

Časovú os, ktorá je podstatne iná ako tá, na aké si pamätáme z našich školských lavíc, si môžete vytvoriť napr. cez túto webovú aplikáciu – Time.Graphics

Môžete to urobiť síce aj bez príhlásenia, ale ak si to nechcete len vyskúšať a myslíte to vážne, odporúčam ísť do registrácie (už je štandardom urobiť to na pár klikov cez konto na svojej sociálnej sieti):

Samotné pridávanie jednotlivých udalostí (eventov) je veľmi jednoduché. Kliknutím na zodpovedajúce miesto na časovej osi sa pred vami otvorí ponuka nástrojov zorganizovaná v kruhu (asi najpoužívanejšie sú len prvé dva – EventTime period – autori tohto nástroja k nim pripravili i krátke videotutorialy).

Veľkou výhodou pri zadávania informácií o konkrétnej udalosti je najmä možnosť pridať fotografie, videá, ale aj mapy, pri platenej verzii môžete nahrávať aj vlastne dokumenty. Viete si aj nastaviť presný čas, kedy a konkrétna udalosť stala, stačí si kliknúť na políčko s dátumom. Odporúčam pri zadávaní názvu udalosti myslieť na to, že pri vyššej frekvencii tých dôležitejších je lepšie dať kratší a výstižný názov, aby to nepôsobilo chaoticky. Viac informácií dať preto do opisu udalosti, využívať farebné odlíšenia i umiestnenia na hornej alebo dolnej časti časovej osi. Máte na výber aj niekoľko dizajnov, pre veľmi dôležité odporúčam tretí v poradí.

Hotová práca sa nachádza buď na samostatnom linku napr. https://time.graphics/line/181440, alebo exportom všetkých súborov napr. na Google Drive alebo Dropbox a nahraním na vlastný webhosting (skúšobne som to vložil na ten svoj a je dostupnáý na adrese http://november89.miroslavsopko.sk/). Samozrejmosťou je i možnosť vloženia cez iframe, čiže cez vygenerovaný kód.
Príklad vloženia formou iframe:

Ďalšie projekty vytvorené v ďalších webových aplikáciách som sa rozhodol dať dokopy na webe Mapa príbehov a časorozprávanie. Vytvoril som ho, keď som mal viesť workshop na Konferencii Domáce vzdelávanie 20. októbra 2018 na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Témou bola tvorba rôznych malých školských projektov v online dostupných prostrediach, kde sa dajú prepájať predmety s obsahom jednotlivých tém. Ideálne pre interdisciplinárne spájanie. V diskusii s účasníkmi workshopu som sa dozvedel, že do budúcna musím nachádzať nástroje, ktoré umožňujú prepájanie online a offline formy, ale o tom už v budúcom článku.

Tak smelo do toho, teším sa na vaše projekty, ktoré môžete spolu so svojimi otázkami pridať i do komentárov.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov