Denník N

Filip, vedec zo SAV a staršina Slovenských brancov

Priznám sa, že som ho zaregistroval dosť dávno v kŕdli rozmanitých osôb, ktoré sa zlietali okolo Tibora Rostása a jeho Mlčania. Od väčšiny sa odlišoval inteligenciou, vzdelaním a spoločenským postavením. Ako vidieť, ani tie nie sú vždy zárukou toho, že ten komu bolo možno dané viac ako iným, je v každom ohľade jednoznačným prínosom pre spoločnosť.

Nechcem a nemienim popierať prínos Ing.Filipa Rázgu, PhD., vedeckého pracovníka Ústavu polymérov SAV na poli vedy v Slovenskej akadémii vied. Svedčia o ňom jeho výsledky aj publikačná činnosť. Na hodnotenie jeho výsledkov sú tu určite povolanejší. Rovnako ako na posúdenie problémov, ktoré medzi ním a SAV vznikli ohľadom jeho výskumnej práce. Určite mu však držím palce v tom, aby jej výsledky čím skôr mohli pomáhať vážne nemocným ľuďom.

Iná vec je, kde okrem odborných časopisov tieto výsledky a kadečo iné prezentuje a akým spôsobom to robí. Dlhodobo je častým hosťom Slobodného vysielača, konšpiračného rádia s ukradnutým názvom.

Rázga sa pochválil finančnou podporou rádia už v jeho začiatkoch.

Bol opätovne hosťom aj podobne zameranej Infovojny Norberta Lichtnera a Ľuba Huďa.

A spolupracuje aj s Rostásovým konšpiračným časopisom Zem a Vek, ktorý ho nominoval za rok 2015 do výberu laureátov ceny Prometheus. Tú v konkurencii kontroverzného farára Mariána Kuffu zo Žakoviec a predsedu Slovenskej lekárskej únie špecialistov, proputinovského propagandistu Andreja Janca, nezískal. Ocenený bol farár Kuffa.

V uvedenom roku bol Filip Rázga predstavený ako jedna zo Zem a Vek pozitívnych osobností.

Vzťah Filipa Rázgu a Tibora Rostása je staršieho dáta a siaha do roku 2012, keď mal Tibor Rostás v rádiu Viva reláciu Mlčanie. Rázga vtedy pod Rostásov status napísal: „Mas moju plnu podporu.

Stretli sa spolu aj 4. 11.2012 v  Kalnej nad Hronom na tzv. 1. Celonárodnom stretnutí aktivistov, na ktorom nechýbali „vodca“ Slovenskej pospolitosti, Jakub Škrabák, autor relácie Mlčanie v rádiu Viva a budúci vydavateľ a šéfredaktor časopisu Zem&Vek, Tibor Rostás, súčasný žoldnier u proruských separatistov na východnej Ukrajine, Štefan Potocký, a Norbert LichtnerBoris Koróni, ktorí tam prišli predstaviť projekt Slobodného vysielača. Rázga šíril aj pozvánku na stretnutie.

Rovnako ako na ďalšie stretnutie v Banskej Bystrici, ktorého výsledky zhrnul v rozsiahlom príspevku. Okrem iného v ňom píše: „…Bolo konštatované, že na Slovensku prestala existovať sloboda šírenia informácií… boli odprezentované alternatívne nezávislé média ktoré napomáhajú prelomiť informačné embargo, poplatných fašistických, korporáciami platených médií, ktoré zámerne manipulujú a selektujú informácie predkladané širokej verejnosti – projekty Indymedia, Slobodný vysielač a SOFIAN Publishing…

Vráťme sa ale v čase o kúsok nazad. Do čias Occupy GP, protestnej akcie pred Generálnou prokuratúrou, ktorú pokladám v oblasti občianskeho aktivizmu za zmysluplnú aktivitu. Značný podiel mal na nej práve Filip Rázga, za čo mu patrí vďaka. Rovnako ako Andrejovi Lúčnemu a ďalším, ktorí sa v tomto proteste angažovali.

Omnoho menej uznania si z môjho pohľadu zaslúži záver Rázgovho statusu, z ktorého vyplýva, že podľa neho za všetko negatívne v našom štáte, môžu zmeny po roku 1989. 41 rokov komunistickej totality a s ňou spojená morálna aj ekonomická devastácia Slovenska, akoby ani neexistovali: „Cim viac ludi sa preberie z 23 rocnej hybernacie, tym je vacsia nadej, ze ten bordel a experiment co na nas pachaju sa podari zastavit.“ Hrubica v slove hibernácia ako bonus.

 V roku 2012 sa Filip Rázga výrazne angažoval v rámci iniciatívy „Slobodný občan“ v protestoch „Berieme si späť svoju krajinu,“ ktoré boli akousi labuťou piesňou protestov Gorila. Čoraz menšia hŕstka podivných osôb počas nich presviedčala hlavne seba samých, že sú niekým, kto reprezentuje spoločnosť. Protesty,  v ktorých išlo „o zmenu systému“ skončili, ako sa dalo očakávať fiaskom, hoci ich protagonisti aj neskôr robili štatistov pri rôznych akciách a nakoniec časť z nich skončila podporou Kotlebu a pochodov náckov proti imigrantom, iní sa doposiaľ zúčastňujú s Čarnogurským, Marčekom, Rostásom či Jalalom Sulejmanom na protestoch proti NATO a ďalší sa angažovali a angažujú v rôznych obskúrnych straníckych politických projektoch.

Filip Rázga 22. júna 2012 napísal: „Prave som sa rozhodol ze nastupujem na cestu tvrdej, nekompromisnej PRAVDY !!! Pohanany zlobou, pretavim vsetku svoju agresiu do sirenia PRAVDY i za cenu svojho znicenia…ludia co si zasluzia moju lasku a energiu ju dostanu, rovnako ako ludia co si zasluzia moj hnev, ti ho tiez dostanu.“ V rámci príprav na protest 17. novembra 2012 uverejnil niekoľko apelov, v ktorých tiež nešetril veľkými slovami. Spomínal dokonca: „rany a krv.“

Na proteste 17.11.2012 vystúpil aj Filip Rázga. A práve fotografie z tohoto protestu dávam do pozornosti veliteľovi Slovenských brancov, Petrovi Švrčekovi. Ten v rozhovore pre Hospodárske noviny, 25.7.2018 povedal:  „Nájdite jednu jedinú fotografiu, kde je vedenie Slovenských brancov s kýmkoľvek z ĽSNS, nájdite jedinú komunikáciu. Nájdite čokoľvek a ja do minúty zruším Slovenských brancov.

Nechcem chytať pána Švrčeka za slovo, viem, že tieto zábery sú staršie a je na nich iba jeden člen vedenia Slovenských brancov, ale odporúčam mu pozorne si prezrieť nasledujúcich pár fotografií. Na prvej vidieť Filipa Rázgu s materiálmi, na ktorých jasne vidieť logo Slovenskej pospolitosti, ktorej „vodcom“ bol v minulosti Marián Kotleba. A vedľa neho stojí Marián Mišún, ktorý bol v roku 2010 na kandidátke Kotlebovej  ĽSNS s poradovým číslom 7, v roku 2012 s poradovým číslom 15 a v roku 2016 v rámci štvorice „akčných vlastencov,“ ktorú okrem neho tvorili Magát, BuchtaKoňa, mal číslo 87.

Súčasného okresného predsedu Kotlebovej ĽSNS, Mariána Mišúna, ako aj Štefana Potockého, toho času žoldniera v Donecku, vidieť lepšie po Rázgovom boku na tejto fotografii. Na ďalšej, predstaviteľa extrémistického Slovenského hnutia obrody, jeho predsedu Roberta Šveca.

Rázga bol aktívny aj 22. novembra 2012 počas tzv. Blokády médií. Aj tu vidieť okrem neho, napríklad aj „vodcu“ Slovenskej pospolitosti, Jakuba Škrabáka.

Na druhý deň Rázga napísal status, v ktorom sa zmieňuje o „Memorande slobodného občana,“ ktoré spolu s Rostásom a ďalšími pomáhal koncipovať. Očividne stále spolu s ostatnými nepochopil, že málopočetná skupina demonštrantov, neraz s problematickým pozadím, nemá právo kontrolovať verejnoprávne médiá, ani vynucovať si do nich prístup výtržnosťami.

Pokracujeme a nepolavime,“ napísal aj začiatkom decembra.

Ani po nezdaroch v roku 2012, Filip Rázga nerezignoval. Do protestov sa vrhol s plným nasadením aj v roku 2013. Takto burcoval verejnosť pred protestom naplánovaným na 19. januára.

Po proteste, na ktorom bývalý policajt Peter Sihelský vystrelil z pištole niekoľko slepých nábojov, Rázga napísal: „Dnes sa po ukončeni protestu „Berieme si späť našu krajinu“ strieľalo pred prezidentským palácom, organizátormi tohoto protestu boli VŠETCI zúčastnení občania, a tak my všetci NEZODPOVEDÁME za konanie jednotlivca. Je však výstražným znamením pre GORILY a gaunerov, ktorí nás roky zotročujú, že ľudia sú na pokraji svojich nervov… Národ povstaň – nežiješ, živoríš !“ Je skutočne zaujímavé ako si Rázga predstavuje zodpovednosť usporiadateľov za dianie na nimi zvolanom zhromaždení.

Neskôr prešiel k trochu meditatívnejším statusom a odhalil aj tajomstvo: „ked chceme/te zlikvidovat tento fasisticky rezim, tak Vam musim zrejme odhalit jedno velke tajomstvo…na fejsbuku a fejsbukom to nepojde!“ S tým, ako aj s nasledujúcim statusom, okrem zmienky o „fašistickom režime“ a „24 rokoch zatuchliny“ sa dá s určitými výhradami súhlasiť. Tých rokov bolo totiž podstatne viac.

Zdá sa, že neskôr začal optimizmus trochu strácať. Šomral na tých, ktorí sa zúčastnili volieb do zastupiteľských orgánov samosprávnych krajov a obhajoval nevoličov: „vacsina nevolicov sa len proste uz nechce podielat na divadelnom predstaveni a legitimizovani systemu, ktory tu bol jasne a cielavedomo nastaveny…“ Inými slovami to znamená, že Filip Rázga odmieta voľby so všeobecným hlasovacím právom ako legitímny nástroj liberálnej parlamentnej demokracie a uprednostňuje iné nástroje na zmenu režimu. Aké, je ľahké si domyslieť, veď Rázga spomínal „rany a krv.“

Spolu s Rostásom propagoval Memorandum slobodného občana a jeho výklad, ktorého súčasťou je aj neutralita a vystúpenie z NATO. Jednotlivé body radšej nebudem komentovať, ale fundovaní politológovia a ekonómovia by k nim určite mali čo povedať. A nebolo by to určite nič lichotivé.

A prišiel rad aj na vyznanie: „Tibor mám z teba obrovsku radost, som uprimne rad ze sme sa spoznali a ze sa nase cesty preplietli… zivo si vybavujem ako to cele zacalo, je to az usmevne ako malo staci aby sa ludia nasli.

Ku dňu otvorených dverí v NR SR pri príležitosti Dňa Ústavy sa vyjadrí po svojom. Spomenie policajné manévre a údajné „protiprávne zatknutie občana,“ ktorým bol mimochodom podpredseda neoľudáckeho Slovenského hnutia obrody, Pavol Privalinec a zakončí to takto: „Inak jedine riesenie je tych hajzlov konfrontovat face-to-face… a treba ich navstivit doma… pekne 10 m od ich postielok, len tak pocitia ze nasrati a zbedaceni obcania su tu a su kurwa blizko, jedine strach ich moze pohnut…

V januári 2014 spolu s ďalšími pozýval na 1. stretnutie občanov a koordinátorov občianskych snemov Slovenska vo Zvolene.

16. novembra 2014 sa zúčastnil demonštrácie pred Prezidentským palácom počas návštevy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a počastoval ho ručne písaným transparentom s textom „VRAH.“

V júni 2015 informoval o aktivitách Slovenských brancov, u ktorých sa v tom čase už nejakú dobu angažoval na podujatí „Slávnosť slnovratu,“ ktorého spoluorganizátorom bol Zem a vek. Rázgova prednáška mala názov: „Slovenskí branci, zmysel záštity pomoci a obrany pre obyvateľov.“ Okrem neho vystúpil Tibor Rostás s prednáškou: „Geopolitická situácia, kolaps a komunita ako únik z matrixu“ a Rotásov zástupca v Z&V Marián Benka: „Šamanizmus a šamanské bubnovanie.“

Jeho aktivity u Slovenských brancov vidieť už v roku 2013, keď v obsiahlom statuse predstavuje ich činnosť. Ako vzor spomína gerilové jednotky, ktoré pôsobili na Kube či v Afganistane. O tom, proti komu by mali tieto jednotky bojovať sa nezmieňuje.

Propagáciou brancov pokračuje v januári 2014.

Fotografia Slovenských brancov z októbra 2014.

Filip Rázga, ktorý ovláda japonské bojové umenie aikido, začal pôsobiť u Slovenských brancov ako inštruktor.

Postupne sa stal členom velenia Slovenských brancov.

Okrem výcviku sa podieľal aj na reprezentácii organizácie, napríklad na stretnutí na Jankovom vŕšku, kde sa 30.8.2017 predstavili okrem iných niekdajší premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar, predseda Matice slovenskej, Marián Tkáč či Tibor Rostás. Robiť krovie skompromitovanému špičkovému predstaviteľovi establišmentu, zodpovednému za rozsiahlu morálnu a ekonomickú devastáciu Slovenska, je totálnym fiaskom niekdajšieho antisystémového aktivistu Rázgu.

Svojim spôsobom akýkoľvek nárok na to, aby sa hral na nezávislého antisystémového rebela stratil po účasti na fraške s honosným názvom „Národná konferencia,“ kde si podobne orientovaná zostava zvolila za kandidáta na prezidenta Mečiarovho a Ficovho ministra spravodlivosti a bývalého predsedu Najvyššieho súdu, Štefana Harabina.

Najmä kvôli pôsobeniu Filipa Rázgu v organizácii, ktorá poskytuje bojový výcvik nezrelým mladým ľuďom, často dokonca adolescentom, bude dobré oboznámiť sa s niektorými názormi ich inštruktora a veliteľa. Z niektorých Rázgových príspevkov okato trčí antisemitizmus, ako napríklad z komentára k tvrdeniam známeho antisemitu, Jozefa Bindasa.

Dialóg s Bindasom mal pokračovanie a Filip Rázga v komentári napísal, že jeho pohľad na svet pomohla zmeniť kniha: „Pravda o kolosální manipulaci lidstva už prosákla ven.

Priblížme si o čo v knihe ide prostredníctvom úryvku z rozhovoru s jej autorom, Michaelom Morrisom. Autor v ňom prezrádza, že jeho kniha je aj o tom „ako svet ovláda hŕstka rodín, ktoré majú nesmiernu moc… globálne otepľovanie je podvod na ktorom tieto zarábajú. Všetko riadia organizácie ovládané spomínanými rodinami ako Trilaterálna komisia, Rímsky klub a Bilderberg. Cez tieto grémiá riadia politiku, takzvanú vedu a médiá…“ Pripomeňme si, že zdanlivo racionálny vedec Rázga očividne verí bláznivým konšpiráciám a zrejme v tomto duchu vychováva aj budúcich mladých gerilových bojovníkov Švrčekovej družiny.

Rázga zdieľa tiež príspevok piešťanského kotlebovca Zdena Palušku, zahŕňajúci antisemitské karikatúry, aj známy falzifikát, „Protokoly sionských mudrcov“ a akési resumé údajnej „agendy nosatých chazarov po 89tom stanovene pre Slovensko,“ ktoré končí zvolaním: „Zastavime ich bratia ? MOR HO !!

Niečo naznačí aj to, že o Danielovi Lipšicovi sa vyjadruje ako o „Lipsteinovi.“

Alebo Rázgove slovné hračky na tému euro a Európa.

Či toto.

A nezabudne ani na Sorosa.

Konšpirátorská klasika o dvojičkách nemôže chýbať.

Vzhľadom na naše členstvo v EÚ a NATO je zaujímavé aj otvorená Rázgove vyhlásenie: „Vystupit z NATO a EU, je najvyssi cas.

Najvyššiemu veliteľovi ozbrojených síl SR, prezidentovi Anrejovi Kiskovi, ktorý spolu s prezidentmi pobaltských, stredoeurópskych a východoerópskych štátov žiada o vojenskú prítomnosť našich spojencov z NATO na ich území kvôli agresívnym postojom Ruska, Rázga naordinoval: „Kiskovi treba jednu tresnut!“ Článok, ku ktorému sa Rázga vyjadroval, je z komunistického mesačníka Kroky.

O vzťahu Filipa Rázgu k prezidentovi Andrejovi Kiskovi, svedčí aj zdieľanie článku o Kotlebovom návrhu na odvolanie prezidenta.

Ukrajinci, ktorí sa po protiprávnej anexii Krymu Ruskom bránia strate ďalšieho územia v Kremľom živenom a vojensky podporovanom konflikte v Donecku a Luhansku, sú podľa Rázgu „nacisti.“

Počas utečeneckej krízy v roku 2015 predstaví podivuhodnú apokalyptickú víziu. Podľa nej dôjde k vojne s migrantmi, prestane platiť zákon, politici utečú a skolabuje ekonomika. Podľa Rázgu „Amerike o to ide aby sme vykrvacali a pozabijali sa. No a na pripadny odpor su tu vojska NATO, ktore budu chranit elitu a provokovat Rusko.“ Ubehli tri roky a z bláznivej prognózy člena SAV sa nenaplnilo nič. Mohli by sme sa na tom zasmiať. Lenže je tu otázka, čo z toho počas tých troch rokov zasial do hláv neskúsených mladíkov, ktorých cvičí?

A ako reagoval bývalý účastník početných protestov na vraždu mladého novinára a následné protesty za slušné Slovenskov marci toho roku? Rovnako ako celá plejáda tzv. antisystémových aktivistov, konšpirátorov či pravicových a ľavicových extrémistov na čele s expremiérom Ficom. Oprávnené protesty označili za pokus o prevrat, Majdan riadený z cudziny, dôrazne sa od protestov dištancovali a dookola omieľali táraniny o Sorosovi.

Rázga píše: „Jedna sa o cielavedomy a organizovany utok na Fica, respektive na rozbitie V4“ a pripojí pár konšpirácií. Tragikomická podpora údajného bojovníka proti „systému“ jeho exemplárnemu predstaviteľovi, ktorý je vo vrcholovej politike od roku 1992 a okrem krátkej prestávky, vládne na Slovensku už 10 rokov.

Zdieľa aj bláznivé konštrukcie o chystanom štátnom prevrate a vraždení.

O zavraždenom mladom novinárovi, po tom ako do príbehu zaplietol Toma Nicholsona, dokonca cynicky napíše, že. „bol len prepisovac predpripravenych suhrnnych sprav a pribehov, inymi slovami biely kon.

V súvislosti s vyšetrovaním jeho kamaráta Rostása, pohotovo zdieľa jeho tvrdenia, že „Slovensko sa pripravuje na politické procesy.“ Rázga toto tvrdenie uvádza slovami: „Pozorne si to prosim precitajte, nech sa uz konecne prebudite. Hlavne ti, co este sladko spinkaju.

Zdieľa aj očividné klamstvo, kde dezinformačný web Hlavné správy lživo tvrdí, že „Na základe znaleckého posudku Jany Plichtovej, mierila polícia samopalmi na Rostásove deti pri domovej prehliadke.“ Skutočné dôvody zvolenej formy policajného zásahu v súvislosti s domovou prehliadkou u Rostása, boli samozrejme úplne iné a profesorka Plichtová nemala so spôsobom akým bola urobená, nič spoločné. Vladimír Šnídl okolnosti vysvetlil v článku v Denníku N. O dôvodoch som písal v blogu „Štátny teror a obludné šikanovanie Tibora Rostása,“ v apríli toho roku.

V súvislosti s Rostásom nechýba informácia o jednom z jeho stretnutí s ruským veľvyslancom Fedotovom. Nielen konšpirátor by určite niečo utrúsil k Rostásovmu stretnutiu v dobe búrlivých občianskych protestov s veľvyslancom krajiny, ktorá je dôvodne podozrivá, že je na našom území aktívna v šírení dezinformácií a vo vedení hybridnej vojny.

Na Facebooku má Filip Rázga profil na svoje meno. Zvyčajne je tam však živo ako na dedinskom cintoríne o polnoci.

Niečo málo napovie iba malá ukážka jeho priateľov, medzi ktorými nechýbajú ani členovia Kotlebovej ĽSNS.

Doplnené 4.12.2018

Zaujímavé svedectvo o priebehu Occupy GP napísal v komentároch pod blogom Vladimír Skokna. Myslím, že bude prospešné, ak ho pripojím priamo k blogu.

Značnú výpovednú hodnotu má aj ďalšie svedectvo o tom, ako Ing. Rázga, ktorý je za vystúpenie Slovenska z Európskej únie, údajne poberal plat čiastočne aj z jej zdrojov. Ak je to naozaj tak, zostáva veriť, že Filip Rázga sa zachová ako chlap a peniaze vráti.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.