Denník N

S obálkami za mnou ani nechoďte!

10. novembra 2018 boli komunálne voľby, 29. novembra 2018 už musím písať tento blog a mal som tak urobiť už omnoho skôr. 10. decembra 2018 nastupujem ako 29-ročný do úradu ako starosta. Nebudem teraz zbytočne mudrovať a rovno prejdem k veci. Ten Mišo Truban má pravdu a použijem jeho slová.

Ľudia, prosím, ukľudnite sa…

Chápem, že niektorí ste boli možno zvyknutí na iný prístup a vybavovačky. Teraz nemyslím Hviezdoslavov ale Slovensko ako celok. Iní chcete zasa v dobrej viere podporiť projekty prospešné pre všetkých alebo si myslíte, že sa to proste takto robí a bez kontaktov nič nevybavíte.

Ale naozaj nastala nová doba.

Tu naozaj nikto nebude nikomu nič vybavovať a pretláčať. Každý musí mať rovnakú šancu vo všetkom,  bez ohľadu na to, či v obci alebo meste patrí medzi sociálne prípady alebo medzi obrovského mecenáša, či developera. Zabudnite, že budeme robiť nejaké rozdiely medzi tým, kto má viac, alebo tamtým, ktorý má menej. Žiaden rovný a rovnejší.

Fakt tu nebude nikto nikomu nikdy nič vybavovať. Proste nie. Je to rakovina dnešnej doby…

Tým posledným štádiom sú obálky. Na Slovensku o nich každý vie, ale pomaly nikto ich nikdy nevidel.

Neskutočné.

Obálky do 21. storočia nepatria a ja Vás chcem dopredu dôrazne upozorniť, nech ste ktokoľvek a zastupujete kohokoľvek, aby ste tie svoje aj s celým tým špinavým a tučným nákladom vo vnútri roztrhali rovno pred mojím úradom, ideálne ešte na parkovisku, lebo ak s nimi vojdete dnu – do úradu, ktorý zastupujem – bezúhonní už von neprejdete…

Preto nebláznite.

Verím, že nastanú transparentné, otvorené a slušné procesy a súťaže. Iba to, čo bude naozaj kvalitné a naozaj dobré pre občanov, sa bude realizovať. Zabudnite na to, že sa bude rozhodovať na základe toho, kto koho pozná a kto koho podporoval.

Netreba preto vypisovať a vyvolávať. Lebo všetci tu chceme menej korupcie, transparentné, slušné a moderné Slovensko, ale pri prvej príležitosti začneme využívať kontakty a vplyv pre svoje osobné záujmy a nie pre mesto a krajinu. Takto sa nikdy nikde neposunieme, lebo tento proces je zhubný. Ako fakt…

A to je aj apel na všetkých poslancov, starostov a primátorov po celom Slovensku. Dlho sa o tom rečnilo a mudrovalo, ale teraz to môžeme všetci ukázať a urobiť. Teraz je ten čas, kedy sa ukazujú (c)haraktery, kedy sa naša krajina – Slovensko – posúva dopredu a necháva dedičstvo odporných kamarátkšeftov za sebou.

Žiadne ja Tebe, a ty mne. Krajina sa lieči…

Je to úplne, až primitívne jednoduché. Jediné, čo treba, je poctivo a slušne makať. A hlavne slúžiť, nie vládnuť…

Buďte otvorení, transparentní a myslite na dobro občanov – nie na to svoje alebo niekoho iného a bude dobre.

To Vám garantujem…

 

P.S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší:

https://www.facebook.com/ZaLepsiHviezdoslavov

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.