Denník N

Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy?

Striebru by k vyššej cene mohla pomôcť kombinácia vyššieho využitia v priemysle a rozbúrených akciových trhov.

Aktuálny vývoj globálnej ekonomiky a očakávaný vyšší dopyt kvôli niektorým technológiám nahrávajú po rokoch zotaveniu cien striebra z dnešných nízkych úrovní.

Dnes sa totiž striebro obchoduje  v rozpätí 14 – 14,8 USD/uncu, pričom náklady na ťažbu predstavujú 9 až 15 USD v  závislosti od dostupnosti a náročnosti ťažby. To je dlhodobo neudržateľné. Pokles ceny v minulých rokoch spôsobil nižší dopyt a zvyšovanie úrokových sadzieb Fedu. Tento scenár sa očakáva aj v blízkej budúcnosti: ďalšie zvyšovanie sadzieb pre cielené posilnenie dolára, čo bude tlačiť na oslabenie komodít.

Drahé kovy sú však bezpečným prístavom v situácii, keď majú ekonomiky najväčšiu expanziu za sebou a prehrievajú sa. To je presne dnešná situácia. Známky spomalenia vidíme v Nemecku, Turecku, ale aj v USA. Na trhu je veľa negatívneho fundamentu – PIIGS krajiny v eurozóne, kvantitatívne uvoľňovanie, minimálne úrokové sadzby, možná obchodná vojna, atď. – preto sa čaká, že investori začnú silnejšie presúvať svoj kapitál z akciových trhov do „bezpečných“ prístavov s komoditami.

Zásoby striebra klesajú, priemyselný dopyt rastie

Skeptici hovoria, že striebro sa v minulosti veľa krát obchodovalo pod produkčnými nákladmi a „prežilo“. Dnes však  vidíme viacero signálov pre rast ceny strieborného kovu. Napríklad produkcia striebra je najnižšia od roku 2012, zásoby sa znižujú a na scénu vstupuje vyšší dopyt technologických sektorov, napríklad fotovoltiky. Významný český investor v tomto segmente, Solek Group, sa cez svojho šéfa pre technológiu a inovácie Jaroslava Kříža vyjadril jasne: „Vzhľadom na celosvetový solárny boom odhadujeme medziročný nárast dopytu po paneloch v tomto roku o takmer 30 percent.“

Stav zásob striebra sa len medzi rokmi 2016 a 2017 zredukoval o 12 percent. Podobný pokles sa očakáva aj v tomto roku. Otázkou je, ako sa reálne vyvinie dopyt. Fakty dokladujú, že v rokoch 2016 aj 2017 dopyt klesal. Čo sa však zmenilo už minulý rok, je rast priemyselného fundamentu. Ten naisto potvrdia aj čísla v roku 2018. Ak dopyt ostane stabilný alebo jeho pokles bude menší ako pokles zásob, je to jasný signál k rastu ceny striebra.

Ak to zhrniem, je zásadné uvedomiť si, že striebro sa dnes obchoduje pod produkčnými nákladmi. Stav, pod ktorý sa podpísali dlhá expanzia a predchádzajúca istota na akciových trhoch, ešte môže trvať pár mesiacov, avšak v blízkej budúcnosti sa pravdepodobne zmení. Z tohto pohľadu ostáva diverzifikácia portfólia aj do striebra rozhodne za zváženie.

Teraz najčítanejšie

Lukas Baloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Popri štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave som zbieral prvé skúsenosti ako junior analytik v brokerských spoločnostiach. Aktívne sledovanie finančných trhov aplikujem na investovanie do rôznych finančných nástrojov. Ako analytik ProfitLevel sa venujem predovšetkým makroekonomickému dianiu a jeho aplikovaniu na finančné trhy. O týchto témach chcem písať aj na blogu.