Denník N

Verejná diskusia o Tisovi?

Tento blog je odpoveďou Michalovi Malatinskému zo Spoločenstva Ladislava Hanusa.

Vážený pán Malatinský,

Váš článok síce vymenoval mnoho reálnych historických faktov, avšak rád by som vám objasnil môj pohľad na osobu Jozefa Tisa a dôvody prečo je verejná diskusia v dnešnej dobe bezpredmetná.

Môj dôvod je že Slovenský štát s Tisom ako prezidentom a HSĽS ako vládnucou stranou razila politiku, ktorá rozdelovala občanov na dve kategórie. Slovákov a „vonkajšie vplyvy“.

Táto politika sa stala základom akcie, pri ktorej sa po Viedenskej arbitráži presunulo asi 7500 židovských občanov na územie, ktoré malo byť odstúpené Maďarsku. Títo ľudia boli dokonca vybavený falošnými maďarskými pasmi.
(Viz. http://www.dejiny.sk/Whois/Nizn/Articles%2024.htm)

Tento antisemitský postoj následne dokazujú verejné vyjadrenia predstaviteľov Slovenskej republiky v tomto období, mimo iné aj Jozefa Tisa.

Štát z ktorého občania utekajú, má asi vážny problém. Štát, ktorý sa zbavuje svojich vlastných občanov je zvrátený – nehodlám rozlišovať či sa tak deje vraždením, deportáciami, alebo odoberaním občianskych práv. Jozef Tiso ako hlava tohoto štátu a hlava strany, ktorá túto politiku razila má za ňu priamu zodpovednosť. V modernej dobe takéto konanie spadá do kategórie zločinov proti ľudskosti. Keď si predstavitelia Slovenského štátu uvedomili, že krv 60 000 ľudí je aj na ich rukách, bolo už neskoro.

Semantika na tému „vojnový zločinec“ versus „kolaborant“ nie je vo verejnej diskusii dôležitá – i keď chápem jej dôležitosť pre právo. Som však presvedčený, že segregačná politika HSĽS je vzorovým príkladom pre súčasnú legislatívu zameranú proti hnutiam smerujúcim k obmedzeniu základných práv a slobôd.

Diskusiu na tému či udalosti v RTVS vyvolali strach, považujem za subjektívny pocit zúčastnených a irelevantnú vo vzťahu k prípadnej diskusii o osobe Jozefa Tisa. Na základe uvedených faktov som presvedčený, že asociovanie jeho osoby s anketou „Najväčší Slovák“ je zlý vtip. Tvrdenie, že udalosti okolo ankety obmedzujú vedeckú historickú diskusiu sú zavádzajúce, pretože RTVS nieje vedeckou organizáciou.

Pokiaľ budete mať historicky overené informácie o tom, že k novembrovým presunom v 1938 nedošlo, alebo by ste mali chuť argumentovať o pozitívach rasovej segregácie… Myslím, že chápete moju pointu. Preto nemám absolútne žiadny morálny problém označovať časť slovenského politického spektra za rasistov a xenofóbov.

Som názoru, že časť slovenskej verejnosti sa nehodlá zo zlých rozhodnutí Jozefa Tisa a HSĽS poučiť. Preto opakovane volajú po otvorení verejnej diskusie, rozdeľujú individuum Jozefa Tisa na kňaza a politika v snahe nájsť taký uhol pohľadu, ktorý by bol čo najmenej negatívny. Preto vám v dobrej viere odporúčam, aby ste sa zdržali opakovaných pokusov o otváranie verejnej diskusie na túto tému, pretože dnes už perspektívu ktorú chcete zastávať sprofanovali hnutia ako skinheads spomenutými legendami o Tisovi. Týmto ľuďom nejde o objektívnu históriu, ale o zmenu verejnej mienky na základe týchto legiend a využiť to na posun ich extrémnych spoločenských názorov do mainstreamu.

Vidím to na dve možnosti. Buď sa postavíme našej histórii čelom, alebo sa odmietneme z histórie poučiť a budeme donekonečna diskutovať o „lepšej verzii“.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.