Denník N

Kto to dnes vedie našu republiku ?

V sobotu som sa pýtal starej mamy čo si myslí o pánovi Dankovi. Má 87 rokov a povedala mi : „Na poste druhého najvyššieho ústavného činiteľa, predsedu parlamentu, nemá čo sedieť človek, ktorý je podozrivý z odpisovania diplomovej práce. Určite nemá morálku. Mal by hneď odstúpiť. Čo robí premiér ? Prečo nekoná ?!“.

Na to som odpovedal, premiér je slabý, nedrží vládu za opraty a našu republiku dnes vedie malá strana, ktorá všetkých drží v šachu.

Táto strana si pritom dovoľuje písať vo svojom mene národná a zároveň kritizovať Francúzsko. Treba im asi vysvetliť, že by ani nepoznali slovo „národ“ keby nebolo Francúzov. Navyše SNS zavádza a klame. Ukazujú obrázky z nepokojov na Champs Elysées a hádžu to na kapitalizmus.

SNS tak zavádza. Väčšinou pokojné protesty vo Francúzsku sa konajú periodicky, je to prejav slobody a zdravej demokracie. Do týchto protestov sa však čoraz častejšie zapájajú takzvaní ničitelia. Títo s protestmi nemajú nič spoločné okrem robenia si z priestoru pre manifesty priestor pre svoju zábavu alebo pre vytváranie negatívneho obrazu o francúzskych protestoch.

Ničitelia prídu vyzbrojení, niekedy skoro profesionálne, a útočia na policajtov, zapaľujú autá a ničia výklady obchodov. Sú mnohé fotky a videá, kde dokonca protestujúci pomáhajú policajtom tam, kde na nich útočia títo ničitelia. Tieto niekedy až príliš dobre organizované skupiny ničiteľov vzbudzujú čoraz viac pocit, že sú niekým platené. Protesty vo Francúzsku tak vyzerajú nebezpečne a ľudia si myslia o Francúzsku len to zlé.

Takáto politika je veľmi podobná vplyvom, ktoré rozvíjajú niektoré veľké mocnosti. Francúzsko je pritom 65 miliónová krajina, v ktorej je sloboda slova a sloboda manifestovania veľmi dôležitá, pričom bezpečnosť je tu veľmi dobrá. Len pre porovnanie, kriminalita vo Francúzsku je nižšia než v Maďarsku a pohybuje sa na porovnateľných úrovniach so Slovenskom.

Ak teda chce pán Danko a SNS niekoho moralizovať alebo kritizovať, mali by sa najskôr pozrieť sami na seba. Pretože aj naše staré mamy sa hanbia za takého predsedu parlamentu a keby mohli, keby im to sily a zdravie dovoľovali, šli by protestovať. My mladí sa máme preto hanbiť, že neprotestujeme.

Svojimi neuváženými komentármi SNS k francúzskym protestom očierňujú ústavné právo protestovať, ktoré je zakotvené aj v našej ústave a očierňujú pritom aj jednu z najstarších demokratických republík v novodobej Európe. SNS tak nemožno veriť. Nemajú odbornosť ani slušnosť. Ich populizmus a demagógia môžu viesť dlhodobo k potláčaniu demokracie a slobody. A táto strana dnes vedie našu krajinu, kvôli neschopnému SMER-SD, ktoré sa nedokáže vnútorne preorganizovať od Ficovej straty premiérskeho kresla.

Teraz najčítanejšie