Denník N

Nepokoje vo Francúzsku: hnutie “žlté vesty“ protestuje proti zvýšeniu daní

Zdroj: BBC
Zdroj: BBC

Francúzsko momentálne zažíva nepokoje. Obyvatelia vyšli do ulíc a založili hnutie “žlté vesty“ aby bojkotovali proti zvyšovaniu daní za pohonné hmoty, najmä na naftu. Chcú aby ich bolo počuť.

Francúzsko už dlhšie bojuje proti znečisťovaniu životného prostredia a usiluje sa aj o zníženie uhlíkovej stopy, či zníženie spotreby ropy. Francúzsky prezident Emanuel Macron teda rozhodol, že zvýši daň za pohonné hmoty. Nafta zdražela za posledný rok vďaka zvýšeným daniam o 20 percent na cca. 1,45 eur, pričom nafta na Slovensku v Bratislavskom kraji stojí cca. 1,29 eur. Tento krok bol podľa E. Macrona nezbytný pre boj s globálnym oteplovaním a pre ochranu životného prostredia.

Po radikálnom zvýšení ceny za naftu boli ľudia znepokojený, no všetko vyvrcholilo 2. decembra, kedy sa konal protest proti tejto dani. Ľudia podporujúci hnutie za zníženie dane sa nazvali “žltými vestami“. Meno pochádza od žltých reflexných viest, ktoré majú motoristi zákonom dané v povinnej výbave motorového vozidla. Tieto vesty boli aj znakom, že ľud chce byť videný a vypočutý. Analytici tvrdia, že väčšina ľudí pripojených do tohoto hnutia sú stredná nižšia príjmová trieda, ktorí dokážu ledva vyžiť, výmenou za takéto podmienky, majú najvyššie dane v Európe. Nespokojnosť sa preniesla aj na zdravotných pracovníkov a niektoré stredné školy so študentmi, ktorí nie sú spokojný so školskými reformami. Toto hnutie žiada aj o rôzne zmeny, ktoré nie sú oficiálne dané. Niektorí chcú zvrhnúť Macronove daňové úľavy pre bohatých, niektorí zas žiadajú o väčšiu pomoc pre tých najchudobnejších. Mnohí volajú aj po odstúpení E. Macrona z postu prezidenta. „Daň za pohonné hmoty bola iskra,“ povedal Thierry Paul Valette, koordinátor Parížskeho protestu. „Ak by to nebolo to, bolo by to určite niečo iné.“ povedal pre agentúru AP. „Ľudia chcú férovú fiskálnu spravodlivosť. Chcú spoločenskú spravodlivosť,“ dodal.

Čo sa týka veľkosti tohoto hnutia od 17. novembra začali stavať rôzne barikády a zapojili do protestu aj pomalé kamióny. Vtedy bolo v uliaciach cca. 300 000 ľudí. 24. novembra sa stretlo v uliciach Paríža niečo okolo 106 000 ľudí, kde sa protest stal aj násilným. Pri tomto proteste musela polícia použiť aj slzný plyn a vodné dela proti protestujúcim. V sobotu, 2. decembra, sa konal ďalší protest, ktorý bol vo väčšine krajiny pokojný, no v Paríži sa tento protest stal jedným z najhorších nepokojov, ktoré mesto zažilo počas dekád. Rabovali sa obchody, zapaľovali sa autá na známej ulici Champs Elysees, keď sa protestujúci so zámerom spôsobiť čo najviac škody miešali so “žltými vestami“. Organizátori sa od týchto protestujúcich dištancovali. Anna Hildago, starostka Paríža, povedala: „Keď vyčíslime napáchanú škodu, mám pocit, že všetci budú prekvapený, aké veľké to číslo bude“. Celkovo zomreli 4 ľudia a stovky boli zranení.

Po protestoch, Francúzsky premiér, Edouard Philippe suspendoval daň na pohonné hmoty, minimálne na šesť mesiacov. Toto rozhodnutie nadobúda platnosť 4. decembra, hovoriac že žiadna daň nie je hodná rozvrátenia jednoty krajiny. Taktiež suspendoval zvyšujúcu sa daň na plyn a elektrinu, ktorá mala vstúpiť do platnosti 1. januára 2019, na tri mesiace od začatia platnosti. „Sú to prvé kroky, ale nedohodneme sa na takýchto omrvinkách“ povedal Benjamin Chaucy, jeden z vodcov protestov.

Tieto opatrenia boli prvé veľké zmeny pre E. Macrona od roku 2016, odkedy vstúpil do funkcie prezidenta. Jeho preferencie výrazne klesli a narazili na najnižšie priečky. Podľa Iftop-Fiducial Macronove preferencie padli na 23 percent, podľa priekumu uskutočneného minulý týždeň.

 

 

Ďakujem portálu ALJAZEERA za poskytnuté informácie.

Teraz najčítanejšie

Patrik Taliga

Som rodený Bratislavčan, študujem na strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií v odbore masmediálne štúdiá a úspešne som doštudoval základnú školu A. Dubčeka v Bratislave. Medzi moje záľuby patrí písanie a pripravovanie článkov, politika a beh. V budúcnosti sa chcem venovať politológií a médiám. Vitajte na mojom profile!