Denník N

Ministerky pre školstvo dali učiteľom na Mikuláša uhlie

Včera sa slovenskí učitelia v reportáži na TV Markíza dozvedeli, že tento rok žiadne vianočné odmeny nebudú.

Ministerky školstva a vnútra im tým dali jasne najavo, ako si vážia ich prácu. Navzájom sa nespojili preto, aby aspoň takto symbolicky ohodnotili ich ťažkú a dôležitú prácu. Hľadajú dôvody, prečo sa to nedá urobiť. Počuli sme čosi o tom, že by to nebolo transparentné od vlády, ktorá ani len netuší, čo to slovo znamená.

Výhovorky typu, že ministerstvo školstva nemôže odmenu dať, pretože nie je zamestnávateľom, sa dá ľahko vyvrátiť už v minulosti realizovaným opatrením. Ak potrebujú poradiť, robilo sa to cez mnou často kritizované dohodovacie konanie, ktoré umožňuje často za nejasných pravidiel úpravu rozpočtu škôl a školských zariadení a kde v kolónke „Ostatné“ už od utorka svieti vyše 16 miliónová suma.

To by ale miesto vypúšťania mediálnych bublín typu, že učiteľ ročníkov 1. až 4. nie je kvalifikovaný telocvikár muselo niečo reálne robiť.
Nestrkať hlavu do piesku v prípade rigoróznej práce straníckeho šéfa alebo hyperaktívne šikanovať akademikov. Ak ešte pripočítame neférové a diskriminačné praktiky pri čerpaní eurofondov je jasné, že nebol čas také opatrenie do konca roka pripraviť. Skrátka, poukazuje to na vzťah k pedagogickým zamestnancom.

Zas sa ale potvrdilo, že chýbajúce kroky, ktoré boli zadefinované v programovom vyhlásení vlády o spojenia školstva pod jednu strechu, nikto nemyslí vážne a vyhovuje súčasný stav. Stav, kedy vládna koalícia nemá pod kontrolou svoje rezorty a stávajú sa len divákmi toho, čím žijú naše školy.

Teraz najčítanejšie