Denník N

Krampuslauf 2018

Znovu sa blížia Vianočné sviatky, v mestách sa konajú trhy a znova sa začínajú ťahanice o to či je v poriadku zabávať sa.

V minulom roku som situáciu komentoval hneď v dvoch blogoch. V prvom som poukazoval na nezmyselnosť protestovania a v druhom som naznačil možnú manipuláciu prostredníctvom metódy „sockpuppetting“, pričom do antikampane sa vtedy zapojilo viacero altermédií.

Profil nadácie
Tento rok sú veci výrazne pokojnejšie a celý protest zastrešila nadácia Slovakia Christiana, ktorá prostredníctvom webu Reaguj.sk založila internetovú petíciu.

Nadácia bola založená v roku 2016 poľskou Spoločnosťou Kresťanskej kultúry, ktoré je súčasťou hnutia TFP. Na nedávnom stretnutí mali priaznivci nadácie možnosť zhovárať sa o „nebezpečí sekulárneho štátu“ a Istanbulskom dohovore za účasti právnika Petra Danišku.

Petícia
http://www.reaguj.sk/povedzme-nie-nekrestanskemu-pochodu-certov,88,k.html?fbclid=IwAR1JlizDjV4vv4r03jGS7b0awE7lMzQ3TRdBpWWxaIELTDVoK5uM65WHM0Q

Ak by som obsah petície mal nejako zhrnúť, tak organizátorom vadí estetické prevedenie masiek, pričom ho priamo spájajú so satanizmom, ľavicovými elitami a hroziacim úpadkom spoločnosti.

Citujem:
„Vyjadrime svoj spoločný odpor k prenikaniu ducha pop-kultúry, sekularizmu, bezduchého kopírovania úpadkových západných pseudo-tradícii do našej národnej kultúry. Cieľom liberálnych a ľavicových elít je degradácia kresťanských sviatkov na nákupný a zábavný ošiaľ bez akéhokoľvek duchovného rozmeru. V prípade pochodu čertov ozvláštnený ešte o nadmernú dávku vizuálnej odpornosti. Ak nebudeme odporovať zlu, naša kultúra zanikne.“

Obsahová stránka petície bohužiaľ nestojí za reč. Ale mal by som na autora toho textu pár otázok:
1. Povedzte mi jedno meno „ľavicových elít“?
2. Aký máte dôkaz o ich cieľoch?

Mal by som záujem o objektívne fakty, nie o subjektívne názory.

Petícia má okrem tohto zopár zásadných problémov. K tomu aby boli splnené všetky náležitosti petície však chýba jeden potrebný údaj – adresa. Viac informácií tu:

V GDPR súhlasíte len s tým, že vaša mailová adresa bude použítá na komunikáciu formou mailing listu. Ľudia čo petíciu podpísali v nesúhlasili so zaslaním svojich kontaktných údajov tretej strane – v tomto prípade starostovi mesta Piešťany. Kampane na stránke Reaguj.sk majú preto charakter otvorených listov.

Problémové podujatia?

Začnem pri úryvku „NIE nekresťanskému“, čo je naozaj široký pojem. Autor sa v petícii sa odvoláva na rozpor s cyrilo-metodskou tradíciu, čo je pre zmenu nejasný pojem.

Na začiatok treba na Vianočných trhoch preventívne zakázať indické kari, turecký kebab a všekty polievky ktoré by vzdialene pripomínali rámen.

Treba si ujasniť niekoľko faktov.

1. Mesto nepovoľuje verejné akcie. Organizátor má len oznamovaciu povinnosť.
2. Pracovníci úradov sú viazaný Zákonom o štátnej službe, ktorý od nich vyžaduje neutralitu – aj vo vzťahu k náboženstvám a rôznym formám kultúrneho prejavu.
3. Karneval v maskách čertov spadá pod slobodu prejavu a slobodu zhromažďovania, ktoré sú definované v Ústave. (Áno, aj takáto prkotina.)

Predstavme si precedens, že dnes MsZ zakáže nejaké podujatie z dôvodu, že sa jedná o „propagáciu satanizmu“ na základe toho že časť občanov to považuje za urážlivé. Podujatie bude zrušené tak ako veriaci žiadali.

Ak by takýto precedens existoval, bola by nejaká prekážka zakazovať kresťanské podujatia na len základe subjektívneho vkusu?

Hlbší spoločenský problém
Ústava chráni rovnako slobodu prejavu náboženstva i kultúry, bez ohľadu na to o aké sa jedná. Trestný zákon zase definuje trestné činy diskriminácie na základe domnelého, alebo reálneho presvedčenia – pričom nešpecifikuje žiadne náboženstvo. Ak vychádzam z faktu, že Slovensko nemá štátne náboženstvo tak sme sekulárny štát, pričom zákony aj Ústava reflektujú tento stav.

Princípy sekularizmu neumožňujú štátu ani jeho predstaviteľom pridávať sa na žiadnu stranu v otázkach náboženstva a kultúry. Občianska sloboda prejavu nieje principiálne podriadená favorizovaniu, alebo diskriminácii volenými predstaviteľmi – tí by mali z princípu slúžiť všetkým občanom.

Udalosti minulého roka však naznačujú neznalosť princípov občianskej spoločnosti, neznalosť rozsahu právomocí MsZ a hovoria o tendenčnom jednostrannom výklade ústavy či zákonov nielen autormi petícií, ale príležitostne aj volenými predstaviteľmi.

Preto kľudne protestujte proti akciám ktoré sa vám nepáčia, ale nebráňte v ich konaní a ani neoslovujte štátne inštitúcie aby vykonali diskrimináciu vo vašom mene.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kocur

Metalista. Mám rád thrash, death, industrial, grind... Ale hlavne mám rád tú slobodu ktorú to prináša. Považujem sa za mierumilovného človeka ale veľmi zle znášam nekonečný vesmír ľudskej hlúposti.