Denník N

Varíme s Medveďmi – Slaný cuketový koláč, ktorý zvládne aj kuchynský analfabet

Milujeme slané a sladké koláče, ktoré sa robia štýlom nastrúhať, nasypať, pomiešať, naliať do plechu a upiecť. Tento skvelý slaný koláč som získal od svojej kolegyne. Pôvodný recept obsahoval ingrediencie, ktoré som sa rozhodol zameniť za zdravšie. Výsledok bol skvelý.

Potrebujeme: Na jeden stredne veľký koláčový plech 15 – 20 dkg chudej hydinovej šunky, alebo údeného tofu, 40 dkg cukety, 15 – 20 dkg balkánskeho syra, 20 dkg špaldovej celozrnnej krupice, tri vajcia, deci oleja, kôprovú vňať, prášok do pečiva a dve až tri rajčiny.

Najnáročnejšia časť je dať všetko do homogénneho stavu. :) Cuketu očistíme a nastrúhame nahrubo, podobne nastrúhame balkánsky syr, šunku nakrájame na maličké kúsky (vegetariáni nastrúhajú tofu), rajčiny nakrájame na tenučké kolieska a kôpor nasekáme.

Tak a teraz všetko okrem rajčín kydneme do jednej misy, vklepneme vajíčka, vlejeme olej, opatrne posolíme a pomiešame.

Vznikne takáto hustá zmes. Na nič nečakáme

a zmes rovnomerne navrstvíme do pekáča na papier na pečenie.

Na rad prichádzajú rajčiny, ktoré takto pekne poukladáme navrch.

No a po 30 minútach v trúbe zohriatej na 200 stupňov, vytiahneme takúto nádheru.

Necháme vychladnúť a nakrájame.

No a už sa len necháme spokojne uvádzať do rozpakov chválami našich spolustolovníkov.

Dobrú chuť od Medveďov.

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.