Denník N

Keď spravodlivosť znamená nulu

Nula + nula bude vždy len nula. Ale podľa Martiny nie je nula ako nula. Tá naša je atraktívne spravodlivá! To nás môže hriať pri srdci. Veď sú Vianoce. A tie chceme mať predsa spravodlivé.

Aby to bolo spravodlivé…

…nedostane nikto nič. Presnejšie, žiaden pedagogický pracovník. Presnejšie, vianočné odmeny. Kto mal dať? Všetky ministerstvá, pod ktoré spadajú školy. Kto povedal? Lubyová. Koho na túto sprostosť v podobe „spravodlivého“ trestu ešte nahovorila? Sakovú. Prečo ju? Lebo jej rezort minulý rok svojím pedagógom vianočné odmeny. Čím Lubyová odôvodnila tento trest v podobe poníženia učiteľov? Nie je náš zamestnávateľ! Presnejšie, jej ministerstvo. Kto mal protestovať ako prvý? Ondek. Kto je to? Že vraj boss školských oborov. Ako reagoval? Usmial sa do kamery a povedal to, na čo by sme sami nikdy neprišli.

Zatraktívnenie učiteľskej profesie podľa Martiny

  1. septembra 2018 zahájila ministerka školský rok v Topoľčanoch. Vo svojom prejave okrem iného prisľúbila učiteľom vyššie platy, lepšie podmienky na prácu a zatraktívnenie učiteľskej profesie. O tri mesiace neskôr sa jej sľuby začínajú napĺňať. Živo si predstavujem ako sa davy mladých, nadšených, premotivovaných učiteľov tlačia pred bránami škôl v snahe zamestnať sa. Drgajú sa, predbiehajú, hašteria, lebo po ničom netúžia viac ako sa po zvyšok života venovať tomuto mimoriadne atraktívnemu povolaniu. Tak atraktívnemu, že zatiaľ čo sa ľudia iných povolaní tešia v čase Vianoc z ocenenia svojej práce v podobe odmien (niekde aj 13. plat), atraktívni učitelia sa atraktívne tešia z atraktívnej nuly. Takže milí mladí uchádzači! Myslite kriticky, nenechajte sa opiť suchým rožkom a hlavne poriadne počítajte. Nula + nula bude vždy len nula. Ale podľa Martiny nie je nula ako nula. Tá naša je atraktívna a hlavne spravodlivá!

Zamestnávateľ, nezamestnávateľ

Nechápačky. Martina tvrdí, že nemôže dať učitelíkom odmeny, lebo nie je ich zamestnávateľ. Dobre. Prečo teda, ale učitelíkom sľubuje zvýšenie platov keď nie je ich zamestnávateľ. Logicky nám ich má zvýšiť zamestnávateľ. Či? Nech sa na to dívam akokoľvek, niekto tu kecá. Milí kolegovia, ako by povedala Bohušova Vlasta zo známeho KHGT ,, Nic nebude! “ Prečo? Lebo zamestnávateľ, či nezamestnávateľ?

Kto ale určite dostane?

Martina. Čo? Odmeny. Prečo? Lebo vieme kto je jej zamestnávateľ. Za čo? V snahe navrhnúť konečne niečo, za čo by ju učitelia pochválili, a za čo by sa jej dostalo uznania, navrhuje jednu hlúposť za druhou. Nepremyslené, nesystémové návrhy zmien.

Kto ešte?

Ešte tipujem, že dostane aj predák. Kto? No ten čo by mal hájiť záujmy pracovníkov v školstve. Za čo? Za to, že máme všetci spravodlivo nulu. Za to, že toľko háji až sme sa ocitli v totálnom …. V čom? Háji.

Určite aj

No a tipujem aj toho, koho poslúcha Martina. Koho? Doktora Andreja. Pod krídlami Andrejovej strany, je Martinin rezort. Za čo? Za príkladný vzor. Komu? No predsa všetkým žiakom a študentom Slovenskej republiky. Už nikdy nebude školstvo také, ako pred Andrejom. Už nikdy nevysvetlím žiakom prečo nemajú odpisovať. Veď ich vzor odpísal a kam to dotiahol?!

Hrdosť a bojovný duch

No nič milí kolegovia. Ako by povedala Vlasta: ,, Nic nebude.” Nevadí. Vydržíme. Hodia do nás mokrú, smradľavú špongiu? No a čo? Pekne zodvihneme a uložíme na miesto. Nezvýšia nám plat? No a čo? Uskromníme sa. Veď pracujeme a žijeme z lásky k cudzím deťom. Nedajú nám odmeny? No a čo? Veď zmysel Vianoc je duchovný a nie komerčný. Budú od nás požadovať stále viac hlúpostí? No a čo? Poslušne splníme. Poslúchať sa predsa musí. Koho? Zamestnávateľa. Nakoľko však Martina povedala do telkáča, že nie je môj zamestnávateľ, môže mi to naše slávne ministerstvo školstva nulu a nie ma zaťažovať nezmyslami.

Už len postreh na záver

Pri tak akútnom nedostatku materských škôl, sú obedy zadarmo len blbým vtipom. Postavte škôlky, aby nemuseli rodičia chodiť do dvoch robôt kvôli vysokému školnému v súkromných zariadeniach. To by bolo spravodlivé a hlavne správne. Nie obedy zadarmo.

Moji milí kolegovia, prajem Vám šťastné, veselé a požehnané Vianoce.

Luc.

Teraz najčítanejšie