Denník N

Maurícius #5: Zlé znamenia (aliancie za rodinu)

IMG_0973 Foto: Autor

Trh v Quatre Bornes je jedným z tých povestných zázračných miest, ktoré sa hrajú s naším priestorovým vnímaním. Čo sa pri pohľade zvonku javí ako ďalší preplnený mauricijský výklad, sa razom zmení na svet s vlastnými pravidlami a fyzikálnymi zákonmi, ktoré vás nevyhnutne pohltia. Tento nekonečný svet uličiek, farieb, vôní, kobercov, nádob a sárí a kričiacich obchodníkov predstavuje dokonalý labyrint pre zákazníkov, akým by sa mohli inšpirovať aj architekti našich nákupných stredísk – i keď tento efekt bol pravdepodobne dosiahnutý práve dokonalou absenciou plánovania. Doteraz si neviem spomenúť, či som vlastne videl aj nejaký strop, alebo stenu, a teda či som sa vôbec nachádzal v nejakej budove. V úzkych uličkách sa premieľali davy ľudí všetkých farieb a tvarov (hoci veľkosť uličiek zvýhodňovala malosť tvarov), prosto ideálne miesto pre zaškoľovanie dopravných policajtov.

Dôvodom návštevy boli nákupy, na ktoré sa podujala kamarátova rodina. Keďže sa dcéra má na budúci rok vydávať, niektoré rodinné nákupy sú reakciou na túto blížiacu sa významnú udalosť. Hinduistická svadba je totiž viac-dňovou záležitosťou, kde nepríde len ten, kto drží smútok, čiže vo výsledku sa udalosti dokopy zúčastní okolo dvesto ľudí. Na zvládnutie takého náporu je dôležitá včasná príprava, ktorá si vyžaduje aj armádu obrusov, povliečok, uterákov, riadov, ryže, curry, coky a aperitívov.

Pri skúšaní sárí som sa kamarátovej sestry opýtal, či si ju kupuje na svoju svadbu. Dostal som veľmi zarmucujúcu odpoveď. Svadba sa nečakane zrušila – údajný dôvod boli zlé znamenia, ktoré sa v rodine ženícha začali zjavovať. Táto informácia prišla ako blesk z jasného neba a zaskočila nevestinu rodinu rovnako ako mňa, keďže dievča malo trojročný vzťah. V tomto prípade sa nejednalo o aranžované manželstvo, akých v tejto generácii už výrazne ubudlo, najmä v menej konzervatívnych častiach ostrova (vidiek je samozrejme konzervatívnejší, predovšetkým smerom na sever). Či toto bol skutočný dôvod sa dá len polemizovať, avšak táto udalosť mi pripomenula aktuálnu situáciu na Slovensku, kde sa vo verejnej kampani aliancie za rodinu dá maskovanie jej skutočných dôvodov naopak ľahko prekuknúť a kde sa neschopnosť priamej argumentačnej konfrontácie skrýva, podobne ako v tomto prípade, za mystické zjavenia a nadprirodzené pravdy.

Tí, čo veríte, že sa zlé znamenia dajú poraziť modlitbou, môžete sa inšpirovať zarmútenou hinduistickou rodinou, ktorá sa po nákupoch zastavila zapáliť sviečku panne Márii. Pre nás ostatných tu nie je referendum.

Teraz najčítanejšie