Denník N

Zastaví Kaliňákova „bodka“ generálneho prokurátora?

Nástenkový tender sa „ťahal“ 11 rokov, kauza únosu Vietnamca iba druhý rok…

Generálna prokuratúra vyhlásila, že ešte preverí postup krajskej prokuratúry a inšpekcie ministerstva vnútra pri vyšetrovaní únosu vietnamského občana cez Slovensko. Preverí uznesenie krajskej prokurátorky, že …“ doposiaľ vykonaným dokazovaním sa skutočne nepodarilo zistiť, že by niektorý z príslušníkov PZ alebo niektorý z členov vlády boli účastní, či mali vedomosť o nesúhlasnom či protivoľnom naložení Vietnamca do lietadla letky MV… “

Môže si vôbec dovoliť generálna prokuratúra, môže si naozaj dovoliť generálny prokurátor p. Čižnár potom, čo Kali mediálne vyhlásil na svojej tlačovke bodku za týmto vyšetrovaním, ešte skutočnej aj niečo preverovať? Neponáhľal sa Kali s verejným vyhlásením svojej “ bodky“ práve a len preto, aby „metodicky“ usmernil generála generálnej prokuratúry pri ohlásenom prešetrovaní?

Dosiaľ vykonané dokazovanie pritom nemusí byť pritom ani zďaleka kompletné, ukončené. Stále ostáva veľa nevyšetrených a nepreverených faktov.

Pričom niektoré fakty by mohli byť na prvý pohľad relatívne nepodstatné, keby ich rôzny výklad účastníkov „jednoúčelovej“ 2-hodinovej konferencie s vietnamskou delegáciou dramaticky nevypointoval. Kaliňák totiž vraví, že sa o príchode vietnamskej delegácie sa dozvedel od šéfa protokolu MV p.Čuláka alebo od Ficovho vietnamského poradcu Honga. Občania Slovenska si doteraz mohli naivne myslieť, že o zahraničných návštevách na slovenských ministerstvách rozhodujú výhradne ministri. Mohli si naivne myslieť, že sú to práve ministri, ktorí ako prví oznamujú ostatným pracovníkom ministerstva, že príde nejaká zahraničná návšteva. Tento naivný predpoklad, vychádzal z logického precedensu, že minister je tá hlavná a jediná osoba na každom ministerstve, že len on rozhoduje ako prvý a jediný o tom, ktorá zahraničná delegácia k nám môže prísť, ktorá bude prijatá a ktorá diplomaticky odmietnutá. Rovnako sa hlavní signatári našej družby s vietnamskými súdruhmi nevedia zhodnúť v tom, kto požiadal o let vládneho špeciálu! Let špeciálu, ktorý musí vždy najprv odsúhlasiť samotný minister vnútra. Mohlo by sa zdať , že niekto sa tak bojí zodpovednosti ( nebodaj aj trestnoprávnej), že sa radšej verejne priznáva k totálnej anarchii na ministerstve vnútra. A to mal v tom čase toto ministerstvo riadiť najlepší minister vnútra, akého kedy Slovensko malo. Ako to potom v kontexte týchto faktov skutočne vyzerá na ostatných našich ministerstvách pod vedením súčasnej koaličnej soldatesky?

Našich vyšetrovateľov údajne ani netrápi fakt, kto bol autorom druhej žiadosti  slovenskej strany o prelet vládneho Kaliho špeciálu nad Poľskom s falošným ubezpečením poľskej strany, že na palube lietadla bude aj slovenský minister Kaliňák. Môže aj takéto oficiálne medzinárodné ubezpečenie vydávať u nás hocijaká „upratovačka“ z Marakéšu, bez predchádzajúceho súhlasu, bez vedomia a predchádzajúceho informovania samotného ministra?

Fickov poradca Hong nebol doteraz vypočutý, lebo sa od únosu zdržiava vo Vietname. Hong je pritom stále aj slovenským občanom. Požiadali kompetentné slovenské úrady aspoň formálne o jeho úradné vydanie na Slovensko, či o formálne vypočutie minimálne cez tzv. právnu pomoc? Alebo sme všetci radi a niektorí veľmi radi, že Hong je mimo dosahu prípadných dotieravých otázok slovenských vyšetrovateľov?

Kali priniesol svoje výpisy z mobilného telefónu. Preverovali vôbec vyšetrovatelia pravosť týchto výpisov, preverovali  aj výpis z aplikácii, ktoré používa , prípadne či v danej dobe nemal aj viac mobilných telefónov? Po skúsenostiach s Kaliho sfušovaným a zmanipulovaným testom na detektore lži celkom logické otázky, ktoré by zaujímali aj Ďura Brmbalíka z Hornej Dolnej. A našich „vyšetrujúcich“ vyšetrovateľov ?

Kto a na základe čoho stál na vrchole súhlasu s dodatočným operatívnym udelením platného schengenského víza resp. žiadosti o výnimku z podmienok vstupu a výstupu zo Schengenu? Môže prvý zástupca riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície rozhodnúť o takomto postupe len na základe toho ako sa vyspí, či len pod stresom informácii, že vládny špeciál už čaká len na jeho rozhodnutie?

Páni vyšetrovatelia, prečo Vám nechýba napr.: identifikácia a výsluch “ niekoho z organizátorov podujatia“ , ktorý na základe upozornenia operatívca Jaroslava H. komunikoval práve s mužmi v podozrivej vietnamskej dodávke? Prečo vraj nebola vypočutá ani kolegyňa šéfa protokolu MV Dominika G., ktorá sprevádzala vietnamskú delegáciu miesto neho až na letisko?

Viacerí nedobrovoľní účastníci priameho, či nepriameho toxického kontaktu s vietnamskou delegáciou si zatiaľ nespomínajú. V podstate to ani tak v súčasnej dobe, pri súčasnej politickej konštelácii vládnej koalície nevadí. Veď aj prípad nástenkového tendra sa ťahal nekonečných 11 rokov po právoplatné odsúdenie resp. posadenie „bielych“ koňov za mreže. Prípad únosu vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom je na slovenskom politickom svete len 2 roky.

Takže najneskôr (2017 + 11=) v r. 2028 by mala byť na svete skutočná právna bodka aj za týmto únosom. Trestný čin podľa § 420a proti ľudskosti, čin únosu, obmedzenie osobnej slobody spáchaný z pozície reprezentanta štátu je totiž nepremlčateľný. Punktum.

Teraz najčítanejšie