Denník N

Opitosť predsudkami

Opiť sa dá nielen alkoholom a omámiť sa dá nie iba drogami. Ale aj klebetnými kydmi, ako tento spoločenský fenomén pomenovala vo svojej rozprávkovej knižke topmoderátorka Adela.

Niekto sa môže tak  „zrúbať“ zamilovanosťou ku nejakej osobe alebo politickej strane či ku spirituálnemu hnutiu, že potom keď sa preberie do triezveho stavu zistí, kde sa to ráčil chudák zobudiť. Že to je neraz presný opak toho, čo si v omámenom stave mysle roky namýšľal…

Jedna z najzákernejších opitostí je, keď sa niekto „dorichtuje“ predsudkami. Čiže nejakou bulvárnou fámou, ktorú ktosi zo špinavej papule na niekoho iného vypustil. Nejaký čas táto bublina so zapáchajúcimi plynmi robí dojem či tzv. škandál, ale po čase zvykne prasknúť. A zjaví sa pravda o veci či o ošpinenom človeku.

Nafúknuté bulvárne škandály majú ľudia oveľa radšej aj ich desaťkrát viac kupujú než seriózne správy. Svedčí to aj o tom, že asi sa veľmi nudíme, keď tak veľmi milujeme povrch a škandalizovanie. Nemáme rozvinutú hľbku a takto sa miesto diskrétnej spovede v kostole akoby sociálne „očisťujeme“. Na verejnosti a bezohľadne. Nejaký obetný baránok sa už nájde, však? Je to iba ukazovateľ toho, ako milujeme polopravdy spojené s pololžami niekedy aj v pomere 1 ku 1O. Potom sa nečudujme, že nám vládnu podobní vladári. Veď sú iba zjavným produktom toho, čo my páchame vo veľkom a v utajení. A vlády máme také, aké si zaslúžime.

Predsudok je vlastne zrnko pravdy obalené mnohými klamstvami nejakou drzou samozvanou mienkotvornou „perlorodkou“. A tento produkt niekto prezentuje verejne ako „našu realitu“.Málokoho napadne si tvrdenia overiť. A čím viacej chudákov ho opakuje, tým pracujú na tom, aby sa z tohoto bublifukára stala celebrita a z tých pričapených farebných  bublín „neomylné“ čiernobiele axiómy.

Einstein sa raz vyjadril, že je ľahšie rozbiť atóm ako predsudok.

Sme takí, čo máme radi fakty a sú takí, ktorí milujú akty.

Čiže predsudky a unáhlené posudky s nemilosrdnými rozsudkami.

Je to boj dobra a zla. Doslova informačná vojna.

Na spatných zrkadlách áut sú väčšinou dva motívy: holá žena alebo ruženec. Veru, bez ženského prvku sa mi ďalej nedostaneme. Jedno symbolizuje majsterku zvodu aj podvodu a to druhé majsterku lásky. Sami a denne si vyberáme, s ktorým typom ženstva pôjdeme ďalej. A dobre je sa dívať nie iba dopredu, a byť takto ako opitý iba cestou pred nami, ale dôstojné a správne je občas pozrieť aj do spätného zrkadielka.Nie sme totiž na ceste iba sami. Niekedy ten mikrosekundový pohľad zachráni aj život.

images

Stáva sa totiž, že kto je zatoxikovaný mnohými predsudkami, spôsobí napríklad haváriu, a obviní z nej toho, do koho nabúral…

 

 

Teraz najčítanejšie