Denník N

Dvaja profesori, nesúmerateľné vlny informácií…

Stačí si nájsť na youtube či inde meno, či link podobný tomuto: Prof. PhDr. Jan Keller, CSc. – „ČESKO 25 LET POTÉ – SMUTNÁ BILANCE a ste v hre. Dá sa surfovať, počúvať prednášky, vnímať diela, autorov, ktorých vedecká kapacita prečítala. Tieto názory i fakty sú však tak vzdialené tomu, čo sa tu v mediálnom priestore roky – v rámci diskurzu, či étosu prezentuje, že človek má dojem, že je tu nejaká módna vlna, či viera (možno v neoliberalizmus) a je tu i takáto „spodná vlna“.

Na škole, kde nás učili sociálnu prácu, kde to bolo dosť napojené na terašie ministerstvo práce soc. vecí a rodiny…to dosť „fičalo“

Čudujem sa, že v rámci mediálnej demokracie, nik tieto názory, či fakty nekonfrontoval, že tu nie je nejaká relácia, podobná Večere s Havranom, či nejaká „reality show“, že tento potenciál trhu nik nevyužil na zvýšenie sledovanosti.

z výstavy fotiek… (hm…)

 

Ešte sa čudujem tomu, ako môže škola, ktorá dá titul profesora tolerovať rôzne vystúpenia, na rôznych miestach, ktoré nemusia mať až tak dobré meno.

(tie ine miesta, sa týkali skôr prof. P. Staněka…- stačí dať meno na youtube… (čím nevravím, že fakty, ktoré prezentuje nestoja za kritický pohľad, reakciu vedca z iného tábora, nech verejnosť vie, ako to je…)

 

to isté…výstavka na námestí… (hm)

Dám pár poznámok z inej prednášky o spoločnosti. Za zmienku stojí pozorovanie fenoménu, že stále väčšej časti spoločnosti chýba pocit užitočnosti a tiež pocit uznania v spoločnosti. (tu by som teda odporúčil tým, ktorí chcú vyhrať voľby, dať im takýto pocit, program, nádej, napr. Strana Nádeje by mala podľa mňa úspech)..

(Ľudia sú nevypočutí, chýba im dialóg…potom z frustrácie, sú extrémni…)

(Keď robíte niekde, kde vidíte, že tí hore kradnú a vy upozorňujete, strácate znova a znova prácu, média vás vysmejú, dajú občas ocenenie „biela vrana“, tak to nie je asi normálna hra pre všetkých (tak cca. 5 % je v hre, ostatní, mlčiaca väčšina, konformizmus, konzum, úvery, majetky…).)

Popisuje, čo sa v minulosti dialo s takouto skupinou nepotrebných (nebol dôvod ich ani živiť a ani chrániť). Napr. v 14 storočí, keď končilo vyčínanie moru, putovali množstvá ľudí bez majetku, uplatnenie (nebola pláca a ani práca) po Európe. Mocní sa hľadali riešenia, ako sa zbaviť problému a umožnili beztrestne zabíjať týchto ľudí, zväčša ich miestni teda obesili. Volá to autor, ktorý je spomínaný ako „dekonverzia“. Pred inou dekonverziou údajne Európu zachránilo objavenie Ameriky a „nepotrebný“ ľud išiel tam…

Dnes máme éru robotizácie, práce pre ľudí bude stále menej. Rozlišuje sa i práca „proletariátu“, odborná práca, práca „nového proletariátu“ pracovníčky za pokladňou v OC (ktoré však nie sú organizované, robia na smeny a tak nekomunikujú a sú na rozdiel od proletariátu i na rôznych miestach, nekoncentorvaní…) a ešte tu je tzv.“prekérna práca“, ktorú nik nechce robiť, neprináša ani možnosť poistenia, sporenia na dôchodok, teda nedáva istoty, nádej…

Koncom 19. stor. tiež mohol byť problém, ako Marx predpovedal, živnostníci skutočne skrachovali ale revolúcia neprišla. A to preto, lebo ich deti si našli lepšie platenú prácu vo veľkých štátnych firmách, mali tu i poistenie.

výstavka… (hm)

Fungoval svet vtedy, keď bola rovnováha medzi sociálnym štátom a trhom. To bolo tridsať rokov po vojne, keď sa budovalo zničené a končilo to rokom 1977. Ropa, kríza…

..

Teda sú tu fenomény ako: sociálne zneistenie, sociálna exklúzia,stredná vrstva už nemá funkciu zmierňovať radikalizmus proletariátu…osekáva sa sociálny štát,neoplatí s už vykorisťovať, lebo 1ľ ročné deti v Číne to robia lacnejšie…

a našiel som i meno autora fotiek… (J. Štreit)

A teda ukončil by som to tu, na tomto vhodnom mieste, keďže dnes je výročie.

Kedze sme vyrocie podpisania tejto deklaracie spominali i na nasej akcii, pocas filmovania – akcia i pre deti, prinasam moznost podpisu…i Cina nas ovplyvnuje…hodnoty, globalne postoje…trhy, zisky, zmysel zivota….

Pri príležitosti 70. výročia podpisu Všeobecnej deklarácie ľudských práv zverejnili akademici zo Slovenska a Čiech výzvu požadujúcu zatvorenie prevýchovných táborov v Sin-ťiangu a dodržiavanie ľudských práv v Číne.
Doteraz ju podpísalo vyše 110 predstaviteľov akademickej obce a občianskej spoločnosti v Čechách a na Slovensku.
Ďakujeme. Výzva je publikovaná tu: https://appealchinarights.home.blog/
Možno ju stále podporiť podpisom. Vďaka za prípadné zdieľanie.

abnormalizácia (J. Štreit)

čo ma na týchto reláciách na youtube trochu zaráža, okrem toho, že je to ladené z pozície politických cieľov, názorov, tábora…je otázka kontextu. Je predsa jedna vec vedecký fakt, popis niečoho a potom to, čo s tým spraví ideológia.

My vieme, že postup: najskôr spoločnenský teror (legitímne odvôvodnený vládou nad spoločnosťou) a potom beztriedna spoločnosť (ako: účel svätí prostriedky) je zločin. Ako sa s tým vyrovnať??? Práve z hľadiska ľudských práv. Veď tu bol argument súdov, keď sa zločinci obhajovali (za nacizmu a komunizmu, že len plnili príkazy a poslúchali schválené štátne zákony). Argument bol: JE to proti ĽUDSKOSTI.

Vieme, že to nie je dobré, ale údajne nič lepšie ako kapitalizmus sa nevymyslelo. Otázka toho, ako sú ľudia ochotní a schopní zdieľať hodnoty, komunikovať, komu má patriť výrobný prostriedok, ktorý ničí planétu všetkým (???!!), je legitímna…Podobne to vidíme v otázke podpisu paktu o migrácii…zápecníctvo a úbohosť …história sa opakuje….

Teraz najčítanejšie