Denník N

Ruská ekonomika v číslach alebo aký silný je Putinov režim v skutočnosti

Poslednú dobu veľa čítame o vplyve Ruska na rôzne aspekty spoločenského diania. Až človek niekedy nadobúda pocit, že Rusko je akási veľmoc niekde na úrovni USA alebo Číny. V tomto článku si ukážeme, kam Rusko vo svetovom ponímaní naozaj patrí.

Jednou z motivácií k písaniu tohto článku bol pre mňa Mgr.Kpt. Danko, ktorý tak veľmi obhajuje Rusko, robí si selfíčka s predsedom ruskej dumy a vehementne volá po zrušení protiruských sankcií, keďže sú podľa neho neúčinné. Ak sú neúčinné, prečo sa tak často volá po ich zrušení? Takto trefne poznamenal pán Marián Leško v najnovšom vydaní relácie .pod Lampou.

Nasledujúce dva obrázky jasne ilustrujú, že Rusko už nie je tým globálnym hráčom ako bývalo ešte v ére Sovietskeho zväzu aj keď mám niekedy ten pocit, že sa ešte tak cíti. Graf nižšie porovnáva HDP najväčších ekonomík sveta. Je až priam neuveriteľné aké sú medzi nimi rozdiely. Všimnime si, že napr. HDP USA je až 12x väčší a HDP EU je skoro 11x väčší ako HDP Ruska. Ak by sme chceli Rusko zaradiť medzi krajiny s podobným výkonom ekonomiky, tak zistíme, že je niekde na úrovni Španielska a Talianska. Tým nijak nechcem krivdiť týmto štátom, skôr naopak.

Ešte komickejšie popisuje HDP Ruska obrázok nižšie. Ten označuje krajiny Beneluxu s celkovou rozlohou 76 000 kilometrov štvorcových. Toto malé územie má rovnaký HDP ako 225x väčšia Ruská Federácia s neporovnateľne väčším nerastným bohatstvom a populáciou!

 

Je skoro nepochopiteľné ako Rusko so všetkými predpokladmi byť na úrovni USA (možno aj ďalej) je takto pozadu. Je to veľmi odstrašujúci príklad toho, ako korupcia a klientelizmus má negatívny vplyv na ekonomiku a v konečnom dôsledku na ľudí. Považujem preto nebezpečné, keď ľudia ako Andrej Danko a kopa ďalších politikov s obdivom rozprávajú o tejto krajine a tvrdia, že má byť naším vzorom. S poľutovaním musím ale konštatovať, že v dôsledku neznalosti súčasnej situácie a nedostatočnému vzdelaniu (vraciame sa k Dankovi) mnoho voličov naletelo na túto propagandu.

Považujem za veľkú škodu, že Vladimír Putin si vybral cestu izolacionizmu namiesto politiky spolupráce s EU. (podotýkam, že 46% exportu Ruska mieri do EU, opačne je to len 4,1%). Západné krajiny mohli pomôcť v Rusku zaviesť demokratické inštitúcie a štrukturálne reformy podobne ako sa to udialo na Slovensku. Namiesto toho Putin živí predstavu, že Rusko je stále akýmsi impériom a naháňa popularitu a zakrýva ekonomické problémy okrem iného intervenciami na Kryme, v Azovskom mori a na Donbase.

Stále si ale myslím, že netreba zatracovať Rusko a nie ignorácia ale dialóg medzi krajinami je cesta k jeho úspechu. Rusko by ale nemalo brzdiť krajiny ako je Ukrajina, ktorá (možno aj z vyššie popisovaného oranžového grafu) pochopila, že cesta k pokroku vedie skôr cez západ ako cez východ.

Teraz najčítanejšie