Denník N

Čas pre vzťah

Žijeme rýchlym životným tempom. Často premýšľame nad tým, že by sme chceli žiť inak. Čo nám bráni prežiť čas podľa seba? A ako si nájsť čas pre tých, ktorých máme radi…

Nie je to tak dávno, čo v kinách bežal film: Zázrak na rieke Hudson. V ten deň nič nenasvedčovalo tomu, že let dopadne inak, ako bolo bežné. A predsa sa bežný let stal bojom o život. Kapitán Sully zvládol svoju prácu na výbornú a všetci cestujúci prežili núdzové pristátie. Tento príbeh je zaujímavý viacerými vecami. Z pohľadu dnešnej témy je to otázka času.

Čas plynie

Keď cestujúci nastupovali do lietadla, asi nikto z nich nepremýšľal nad tým, koľko času mu v živote zostáva. Bez ohľadu na vek. Väčšina ľudí uvažuje v horizonte rokov a niektorí v desaťročiach. Ten let však všetko zmenil. Zoči voči možnému pádu, prípadne núdzovému pristátiu kedy si nikto nemohol byť istý či prežije – sa istota scvrkla na niekoľko minút. Čo by ste robili keby ste sa dozvedeli, že Vám ostáva už len pár minút? Cestujúci v lietadle začali premýšľať nad prioritami. A väčšina volala svojím drahým aby im povedala, čo pre nich znamenajú.

Môžeme tento príbeh odbiť ako extrémnu situáciu. Hoci pre niektorých  by mohla byť ešte prijateľnou, ak teraz zomierajú a nemajú ani tých pár minút. Áno, nemusíme premýšlať v horizonte desiatok minút. Ale skutočnosť je taká, že náš čas je obmedzený. Len si to neuvedomujeme.

Žiť pre dnes

Keď sa zamilujeme, keď s niekým chodíme, keď sa rozhodneme pre manželstvo… Hovoríme tomu druhému, že ho milujeme. A hľadáme spôsoby, ako mu to dať najavo. Ako veľmi. A venujeme mu veľa času. Ako však beží život, čas plynie a zisťujeme, ako málo času trávime s tými, s ktorými sme sa rozhodli kráčať životom. Prečo máme na nich zrazu tak málo času a čo nás oň pripravuje?

Ak ste dospeli k presvedčeniu, že máte na toho koho milujete menej času, než by ste chceli, s najväčšou pravdepodobnosťou to nie je úmysel. Nie je to vaše rozhodnutie. Jednoducho život dospel do takého bodu. Získali ste pocit, že aj zajtra bude čas. A tak dlho ste odkladali zajtrajšok, až možno ten druhý už na žiadne zajtra nečaká. Zajtra bolo včera.

Ako získať čas

Niektorí ľudia dosiahli v živote viac, než by si kedy predstavili. Ale keď o tom hovoria, je vidieť akú cenu za to obetovali. A mnohí majú pocit, že tá cena nebola adekvátna. Kam sa podel môj život?

Ale aj keď neriešime túto dilemu, všetci riešime otázku, ako si nájsť čas. Je pravda, že asi nikdy nebudeme mať toľko času, koľko by sme chceli. Ale chceme mať viac času, než máme teraz. Ako získať viac času? Odpoveď je vo vysporiadaní s niektorými mýtmi.

Niečo za niečo

Prvý mýtus hovorí, že všetko je len o organizovaní. Ale tak to nie je. Aj diár má len isté množstvo políčok. A ani keby mal veľkosť XXL, tak sa do neho nezmestí všetko. Ani plánovanie nevyrieši problém – máme k dispozícií len určitý čas. Ten sa nedá nafúknuť. Ak chceme mať viac času na niečo, potom to bude na úkor niečoho iného. Niečo za niečo. Čoho sme ochotní sa zriecť, aby sme mali viac času na toho, kto stojí po našom boku?

Robiť správne rozhodnutia

Druhý mýtus sa nesnaží spochybniť potrebu času, len ju odkladá na neskôr. Teraz je práca, splatenie hypotéky, šetrenie… dôležitejšie než byť doma… A keď dosiahnem určitú métu, potom to „dobehnem“.

Aj keby sme odolali pokušeniu tu métu posúvať, aj tak je problém v tom, že neskôr to už nebude možné. Ak ste pre prácu nemali čas na deti, keď na ne budete mať čas, oni už nemusia mať čas na Vás.

Keď sa Váš partner zariadi a naučí žiť bez Vás, alebo s Vašou občasnou prítomnosťou, ťažko si znovu budete získavať jeho srdce. A pritom, nemuseli sme mať zlý úmysel, dokonca sme nemuseli myslieť na seba.

Robiť správne veci v správny čas. Ak je niečo dôležité, neodkladajte to na zajtra, urobte to dnes.

Hlavne rodičia sa snažia dať deťom to, čo nemali a popri tom im nedajú to, čo mali. Seba.

Stanoviť si priority

Predstavte si život ako supermarket. V oddeleniach nie sú potraviny, ale jednotlivé oblasti nášho života (spánok, jedlo, cestovanie, práca, záľuba, tv, partner, deti…). Neplatí sa peniazmi, ale časom. A každý má rovnaký čas – 168 hodín týždenne. A musí ich tu minúť. Za niektoré oblasti musí zaplatiť – nedajú sa ignorovať – spánok a práca cca 8 hodín, cestovanie do a z práce cca 2 hodiny a 1 hodinu venujeme jedlu. Tento výpočet si môžete upraviť. V tejto chvíli (a pri tomto prepočte) však hovoríme o cca 5 hodinách denne, ktoré môžeme utratiť v oddeleniach (podľa nášho rozhodnutia). Za čo by sme ich utratili?

Pokiaľ budeme nakupovať tak ako to robíme bežne, možno sa nedostaneme na koniec obchodu… Ak chceme venovať čas v oddelení s názvami ako „partner“ či „deti“, musia byť našou prioritou. A musia byť na zozname. A tak postaráme sa o to podstatné (spánok, jedlo, cesta & práca), ale prioritou je čas pre toho, koho milujeme. Dokonca môžeme najprv utekať do oddelenia partner či deti a až potom do ostatných. Ak vieme čo potrebujeme nakúpiť, nezdržíme sa. Nestratíme zbytočne čas.

A vyčleniť si čas

Ľudia žijú v rôznych kontextoch a možnostiach. Ale tajomstvo toho, že si dokážu nájsť čas, je v plánovaní a v prioritách. Nestačí že chcete. Môžete chcieť, ale nájde sa xy vecí, ktoré Vám prekazia snahu rezervovať si čas… vyčleniť pre toho druhého.

Ak to chcete, musíte byť presvedčený o tom, že je to Vaša priorita. Že je to pre Vás dôležité. Pretože ak to chcete, ale nie je to priorita, môžete nakoniec čas venovať niečomu inému.

A preto posledným krokom je – vyhradiť si na to čas. Jednoducho naplánujte si a zapíšte čas do kalendára. A neprepisujte ho. Zaplňte ostatné okná. Ale nie to, ktoré je pre Vás prioritou. A ak to bude potrebné (situácia sa zmení) môžete pre prioritu (ak potrebujete čas v inom okne) škrtnúť iné okno J. Ak je niečo priorita, ostatné ide bokom.

Žijeme v dobe, kedy aj keď domy sú plné ľudí, ľudia netrávia čas spolu. Mnohí nepoznajú svojich susedov. Aj v mnohých rodinách ľudia trávia čas oddelene. Dokonca majú problém stretnúť sa spolu pri jednom stole a spolu sa najesť. Kedysi tieto spoločné aktivity mali podobu spoločných rituálov. Boli niečím, čo sa s rodinou spájalo ako tradícia a chránilo priestor pre spoločné prežívanie okamihov – aby ľudia mali k sebe blízko. Ak neviete ako na to, najjednoduchšie je začať pri spoločnom stole. Najskôr jedlom, neskôr rozhovorom prípadne spoločnou aktivitou…

Tomáš Hupka

Rob Parsons pôvodne vyštudoval právo. Nakoniec však zasvätil život práci s rodinami. Je zakladateľom organizácie Care for Family, ktorá poskytuje pomoc rodinám v rôznych situáciách. Za Lamanšským prielivom sú populárne jeho semináre pre rodiny. A za prácu s rodinami dostal aj vyznamenanie od britskej kráľovnej. Jeho kniha Desať tipov pre rodinu, sa stala podkladom pre tento článok.

Zdroj fotografie:

www.heysigmund.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom