Denník N

Ako som na Airbnb objavila vysnívanú silvestrovskú chatu, ktorá neexistuje.

No neberte to, šesťizbovú chatu s hammámom za 470 € za noc!
No neberte to, šesťizbovú chatu s hammámom za 470 € za noc!

Teda, chata existuje. Ale niekde úplne inde a za úplne inú cenu.

Pochybujem, že sa ešte nájdu nešťastníci, čo sa pokúšajú zohnať chatu na Silvestra. Zadajte na ubytovacom portáli obdobie od 29. decembra po 4. januára, naťukajte tri rodiny a bandu detí. Ukáže sa vám ponuka, pripomínajúca supermarket v postapokalyptickom filme, tak 5 týždňov po útoku zombíkov.

V praxi to znamená nejaké dva-tri penzióny s fialovou fasádou v okrese Dunajská Streda a zopár zariadení s názvami ako Fortuna, Lagúna alebo Solvex J&B. V Česku a Rakúsku je to podobné, len názvy a fasády sú krotšie.

Ale občas sa prihodí aj zázrak. Stalo sa to mojej kamarátke, ktorá hľadala silvestrovskú chatu na portáli airbnb.com. Príliš si neverila, veď v kalendári už svietil december. Keď tu zrazu, z čista jasna, natrafí na PERFECT CHALET, SÖLDEN. Voľnú na Silvestra, s dostatkom miesta pre tri rodiny a bandu detí.

PERFECT CHALET je ako fatamorgána, ako slepačia polievka od babičky. Žiadna drevotrieska, žiadne plastové závesy v sprche, žiadne pokrčené posteľné obliečky s leopardím vzorom. Chaletka má 6 spální, 4 kúpeľne, saunu, hammám, terasu a krb, v ktorom bude večer plápolať oheň, zatiaľ čo my budeme, unavení po celodennej lyžovačke, hrať stolové hry a popíjať grog.

Cena? 470 €/noc, za celú chatu, sťaby vystrihnutú z dizajnového časopisu. No neber to, hlavne ak je v cene denná upratovacia služba a možnosť 50 % zľavy na skipasy! Kamarátka utiera slzu dojatia a ozýva sa majiteľke, ktorou je akási Julie Hendricks. Píše jej priamo cez WhatsApp a potom aj mailom. Julie to poradila zájemcom na airbnb, pretože takto to bude rýchlejšie.

Kamarátka si s Julkou vymenila pár správ, a zistila, že s PERFECT CHALET SÖLDEN niečo nehrá. Julie jej poslala fotky chaty mailom, ktoré boli úplne iné než tie na portáli Airbnb. Ale ktovie, možno vlastní Julka viac chatiek, ktoré sa jej jednoducho poplietli. Neskôr začala byť majiteľka trochu nátlaková. A nakoniec kamarátke napísala, že platbu poriešia faktúrou v maili, ktorú (citujem) „následne“ prepošle airbnb.

PERFECT CHALET SÖLDEN už v ponuke portálu asi nenájdete (aj keď ani to nie je isté, čítajte ďalej). Kamarátka nahlásila podozrivú ponuku priamo Airbnb. Rozprávková chatka z ponuky takmer okamžite zmizla, Julka sa odmlčala, faktúru neposlala.

Priznávam, bolo mi trochu smutno. Veľmi, veľmi som si chcela s Julkou poklebetiť. Nachytať ju a zároveň ju presvedčiť, že ona nachytáva mňa. A možno, pri troche šťastia, dotiahnuť celú komunikáciu až po faktúru s číslom účtu, ktoré keď dáte do googlu, vyskočí vám Bank of Liberia, alebo aspoň Kajmanské ostrovy.

Takže, ako je to už mojim zvykom, vymýšľam si falošné meno. Tentokrát som Silvia Pekníková. A keďže mám v poslednej dobe konečne čas na sprostosti, píšem Julke na jej mailovú adresu.

Hi, Julie! Pred pár dňami som si na Airbnb všimla, že ponúkaš úžasnú chatu v Söldene. We love it! Je ešte na Silvestra voľná? Sme tri rodiny, štyria dospelí, 5 detí.“ Nečakám, že sa chytí, ale chytí sa. Za pár hodín mi príde mail s textíkom, aký by nevymyslel ani premotivovaný PR špecialista v tričku Bratiska a prekliato hranatou šiltovkou.

Hi, I´m Julie! Som super pohoďáčka so zmyslom pre dobrodružstvo. Milujem cestovanie (kto by ho nemiloval, že?) a milujem stretávanie s inými ľuďmi z iných krajín. Milujem diverzitu, ktorú nám prinášajú hostia,“ blablabla. Nasleduje stručný popis chaty a galéria prenádherných fotiek.

Odpisujem Julke, že teda potvrdzujem náš záujem. A pýtam sa, či treba aj snežné reťaze.

Julka píše, že sa snežné reťaze zídu. A chce mená hostí, dátumy narodení kópie pasov.

Posielam jej nejaké mená a nejaké dátumy narodení. Pýtam sa, či jej pasy nestačia pri príchode.

Julka za chvíľu odpovedá. „Hi Silvia, how are you?“ (Asi sa vymenili smeny.) Pasy sú „no problem“, stačí, ak ich ukážeme pri príchode. A vraj nám pošle faktúru, ktorú potom následne prepošle portálu airbnb.

V tomto momente urobím fatálnu chybu. Spýtam sa majiteľky, prečo neprebieha platba cez airbnb. Neviem, asi som sa chcela zasmiať na výhovorke. Ale ďalšej odpovede sa nedočkám, pretože Julka sa natrvalo odmlčí. Tipujem, že si po mojej všetečnej otázke preverila aj môj profil na airbnb, ktorý je nekompletný a zjavne falošný. Čo je vlastne celkom vtipné. V pavučine airbnb sa stretli dve podvodníčky, ktoré sa navzájom oťukávajú.

Julka mi už neodpísala, ale PERFECT CHALET SÖLDEN ešte párkrát na airbnb vykukla. Vždy len nakrátko a chatu neponúkala Julka, ale Tracy, s profilovou fotkou Julky. Ani finále s účtom Bank of Liberia sa teda nekoná. Určitá rozkoš prichádza potom, ako šupnem fotky PERFECT CHALET SÖLDEN do googlu. Dozvedám sa, že to nie je ledajaká chatka. Píšu o nej portály, venované dizajnu a architektúre. Chata má aj meno, chalet Dalmore. A nie je v rakúskom Söldene, ale vo francúzskom Chamonix – Mont Blanc.

Rozdiel je nielen v polohe, ale aj v cene za prenájom. Julka bola skromnejšia, za PERFECT CHALET SÖLDEN jej postačilo 470€/celá chata. Za chalet Dalmore už pustíte minimálne 2820 €/noc (ceny sú na rôznych portáloch rôzne). Ale ktovie. Môj muž zo srandy konšpiruje, že možno neexistuje ani Chalet Dalmore, možno je len vytvorená v grafickom programe.

Asa na Airbnb a ďalších podobných portáloch vyznáte, asi považujete môj blog za zbytočný. Ale viem si celkom dobre predstaviť aj človeka, ktorý do týchto končín zabŕdne prvýkrát. Ktorý nahovorí ďalšie dve-tri rodiny, pobalí do auta bandu detí a objemné príslušenstvo, nezabudne na snehové reťaze. Trepe sa niekoľko hodín, až napokon v cieľovej stanici zistí, že Perfect Chalet neexistuje.

Viem si predstaviť zababušeného otca rodiny, čo blúdi v tme po zasneženom svahu, pýta sa miestnych, zatiaľ čo usedené decká vrieskajú od únavy a nechápu, prečo už nie sú v tej rozprávkovej chatke s bazénom, ktorú im rodičia ukazovali na tablete. A rodičom začína pomaly svitať, že sú v kýbli, pretože neexistuje záložný plán, je predsa deň pred Silvestrom, všetky ubytovacie zariadenia sú beznádejne plné, takže im nezostáva nič iné, len skrútiť auto a terigať sa smutne domov.

Neviem, ako vy, ale ja sa bez takéhoto emotívneho začiatku roka zaobídem.

Teoretické okienko pre airbnb začiatočníkov: Portál Airbnb nehaňte. Sama som si tam niekoľkokrát našla fajn ubytovanie za výbornú cenu. Treba si ale vyberať overených prenajímateľov, s ktorými komunikujte len cez portál airbnb. Nikdy, nikdy neplaťte faktúru, ktorú vám trebárs zašlú mailom. A keď natrafíte na dizajnovú chatku alebo bytík za výhodnú cenu, nezaškodí, ak si fotečku preveríte googlom. Je to jednoduché. Napravo hore ťuknite na „obrázky“, následne v okienku vyhľadávača kliknite na ikonku foťáka. Potom už len stačí myšou pritiahnuť fotku chaty, ktorú vám poslala Julka, Tracy alebo hocikto iný.

Teraz najčítanejšie