Denník N

Hnedočervené Vianoce alias Knižné antiodporúčania na december 2018

Zdroj: theaimn.com
Zdroj: theaimn.com

Veľké aj menšie mená verejného a knižného sveta už vyriekli svoje tipy pre prebiehajúcu vianočnú sezónu. Teraz si pekne sadnite, odložte svoje nablýskané nové akvizície do dostatočnej vzdialenosti a pripravte si odolné vrecko v prípade nevoľnosti.

Dezinfo scéna v odtieňoch červenej, hnedej a iných totiž nespí ani pred Vianocami.

 

Dolog – Naše dejiny úplne inak (Eko-Konzult)

Zdroj: Martinus.sk

Od Eko-Konzultu sa dajú očakávať perly na poli pseudohistórie, najmä bájoslovia z údajnej slávnej histórie Slovanov, ktorí všade boli a ovládali Európu, svet a cestovali vesmírom. Najnovší prírastok by som bol aj opomenul, keby ho na predajne nedorazili mraky a svoju podporu mu verejne nevyjadril aj Mister Lotos. Je síce pekné niečomu veriť, mať svoje národné mýty, ale tie patria presne tam, kam názov napovedá – do ríše rozprávok a nie do faktického výkladu reality. Na rozosmiatie fajn, inak škoda papiera. Chápem, na istej skupine konzumentov, vymletej ako orechová náplň do niektorého z vianočných koláčov, sa zarába ľahko, tak prečo to nevydať, že?

 

Schrang – Lži století 2 (Grada)

Zdroj: Martinus.sk

Kým sme ešte v lightovejších vodách, v krátkosti zmienim pokračovanie konšpiračnej revue v portfóliu vydavateľstva Grada. Neviem presne, čo okrem peňazí ich viedlo k vydaniu tohto a podobných titulov, žeby to slávne “vyvažovanie”, ktoré sa stalo mantrou aj v RTVS?

 

Harabin – Srdcom a svedomím (Izkona)

Zdroj: Martinus.sk

Už jeho prvá kniha bola útokom na obsah našich žalúdkov. Rozhodol sa však porušiť jedno z internetových pravidiel, v angličtine známe aj ako “Don’t go full retard”.

Popustil uzdu rétorike á la Zem a Vek, koniec koncov za Mečiara mal kvalitný výcvik.

Ide o natoľko toxický materiál, že jednému z mojich kolegov sa krátko po letmom prezretí obsahu pustila krv z nosa :D

Kúpu odpadu tohto typu okrem prvokov v ľudskej veľkosti zvážte len vtedy, ak ste zarytý masochista, ktorému nestačia Rostasove výpady či Blahove červené výrony.

 

Lovaš / Lorenc – Je štátny prevrat, na víkend domov neprídem… (VSSS)

Zdroj: vlastné foto

O pánovi Lovašovi som sa z viacerých zdrojov dopočul, že ide o kvalitného novinára. Oceňujem tušený úmysel dať priestor druhej strane, dnes tak populárne “vyvažovanie”.

Ako to ale v súčasnosti často býva, pokiaľ si spovedajúci do rozhovoru neprinesie pomyselné “gule”, na svetlo sveta sa dostane len ďalší monológ so zvrátenou vnútornou logikou.

Lorenc sa po revolúcii veľmi rýchlo oklepal, neskôr sa zahrabal do Penty, a teraz len zo štedrého dôchodku otravuje verejný priestor, tak ako zopár ďalších politických zombíkov.

Zaradenie nostalgického čítania pre ľudí, ktorých myseľ sa zasekla pred rokom 1989, však bohužiaľ zapadá do vývoja portfólia vydavateľstva VSSS. Naozaj smutné, kam sa až dopracovali.

 

Michalkov – Vyháňač besov (VSSS)

Zdroj: Martinus.sk

“Slávny” ruský režisér, ktorý podobne ako predseda NR SR trčí z Putinovej viete čo iba za pomyselný motúzik. Preklad jeho knihy vyjde vo vydavateľstve dlhodobo otočenom na východ.

Nejde síce o takú tvrdú líniu ako v prípade Tordenu, ale stále to stačí, aby bežný odporca Putina a celého ideologického mišmašu, ktorý šíri alebo podporuje, chytil vyrážky a nevoľnosť.

 

Starikov – Stalin: Spomíname spoločne (Torden)

Zdroj: Megaknihy.sk

Starikova sme si spomínali dávnejšie, konkrétne tu. Ťažko by ste hľadali knihu poplatnejšiu sovietskej a tým pádom aj súčasnej ruskej línii vo vnímaní histórie.

Veď viete, báťuška Džugašvili, takmer Jožko, síce robil aj chyby, ale tie robí predsa každý. Pre naše modré oči nás vyslobodil aj spod nadvlády nacistov, aby mohol prijať Československo pod svoju milujúcu náruč. Neorganizoval len letné tábory, ale predstavte si, aj zimné, ba celoročné, zvané gulagy. Kde sa hrabú súčasné diety…

Nie, nepíše tam konkrétne tieto vety. Pokojne by však mohol, malo by to podobný zmysel a “hodnotu”. Odporúčam iba v prípade, že vám nad posteľou visí portrét Stalina a namiesto plyšáka zaspávate s kosákom a kladivom.

 

Colotka – August 1968 a iné spomienky (D Plus Gallery)

Zdroj: vlastné foto

Trocha s oneskorením sem uvádzam titul, ktorého existencia vo mne dvíhala tlak aj adrenalín už odo dňa vydania – vyšiel krátko pred 50. Výročím vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR.

Ak neviete, kto je Colotka, osviežim vám pamäť – vykonával funkciu predsedu vlády na Slovensku za normalizácie. Podobne ako Lorenc sa politickým väzňom tej doby a iným obetiam komunistického režimu veselo smeje do tváre na slobode a ešte k tomu zarába aj na knihách ako je táto.

Spojenie ruže a tanku na obálke len umocňuje výsmech. Pfuj.

 

Štefan Wolf-Slamenikov – Krvavá štiavnicka štreka (Guidemedia)

Zdroj: E-Shop Náš Směr / Guidemedia Etc

Z anotácie vyberám nasledujúcu perlu “Krvavý masaker na štiavnickej stanici videl (dnes asi posledný) očitý svedok, ktorý nechce byť menovaný.”

Vierohodnosť celej veci istotne “pridáva” aj vydavateľstvo Guidemedia etc., čitateľom mojich blogov už dobre známa firma. Dvakrát zhodený a na tretí raz pre istotu outsourceovaný e-shop Náš směr sa hrdí takýmto popisom:

“Zaměřujeme se především na knihy s tématy, které jsou v mainstreamové nabídce obvykle tabu. Nosným prvkem jsou tak především tituly nakladatelství guidemedia etc, doplněné o vybrané tipy dalších nakladatelství, například NAŠE VOJSKO, Adam B. Bartoš, či již zaniklé, reconquista nebo Kontingent Press.

Záměrem je nabídku e-shopu postupně rozšiřovat o další, tématicky či jinak spřízněné, v každém případě však kvalitní produkty. První vlaštovkou jsou tak německé čokolády SCHO-KA-KOLA, populární již u vojáků Wehrmachtu.

Po ideológovi slovenského fašištátu Štefanovi Polakovičovi dostalo portfólio Guidemedie ďalší slovenský prírastok.

Čo ma privádza k zlatému, respektíve jemne dosť nahnedlému klincu programu…

 

Partner Technic – stánok s titulmi Guidemedia na Bibliotéke 2018

minuloročného lapsusu vo svojom stánku sa jeden z najväčších knižných distribútorov zjavne nepoučil.

Na momentík voľne použijem princíp gréckej komédie obrátený naruby (teda začnem pozitívom a prejdem do kritiky, pozn.autora). Treba podotknúť, že väčšina kníh, ktoré od Partner Technicu chodia, sú kvalitné tituly. Samozrejme, pomedzi kvalitu ako Absynt alebo Premedia sa pripletie aj nejaký ten Eko Konzult a časť portfólia vydavateľstva Citadella, napríklad. Tie ešte prekusnem.

Mohli by ste namietať, prečo sa Guidemediou vôbec zaoberám, veď Panta Rhei, Martinus ani ArtForum ich tituly neodoberajú a v drvivej majorite ostatných kníhkupectiev sú dostupné len na objednávku (ak ich povedzme šéf menšieho kníhkupectva neobjednáva z princípu).

Nikto by si ani nevšimol, že vôbec takto otvorene nacistickú a extrémistickú literatúru ponúkajú, nebyť ich newsletterov a predovšetkým prezentácie v stánku na Bibliotéke.

Minulý rok dokázala všímavejšie oči pobúriť už jedna knižka (Rosenberg – Mor v Rusku).

Z mne neznámeho dôvodu dostala Guidemedia ešte veľkorysejší priestor, a to rovno päť kníh, vrátane s veľkou pompou (na ich a podobne zameraných stránkach) ohlasovanou Zweites Buch od Adolfa Hitlera, ktorá sa považuje za pokračovanie Mein Kampf-u. Vystavených hneď pri jednom z vchodov do stánku (viď foto).

Spomenul som, že e-shop museli za posledné dva roky meniť dvakrát, keď som upozornil ich providera na obsah zjavne velebiaci Tretiu Ríšu a pod. Vedúce postavy sa daným postojom ani netaja.

Prečo potom poskytovať platformu umožňujúcu legálnu kúpu spomínaných titulov, keď sú tieto informácie ľahko dohľadateľné a v súčasnej dobe informačnej aj (morálne a eticky) priťažujúce? Naozaj je tých pár “chechtákov” a pojem absolútnej slobody prejavu (nejdeme nič zakazovať, lebo treba dať priestor každému názoru atď.) natoľko dôležitých, že tieto tituly stále držíte v ponuke distribúcie?

Rovno a bez okolkov vás teda takto verejne vyzývam, aby ste tituly od vydavateľstva Guidemedia etc, výživné žriedlo pre českých a slovenských náckov, rasistov, xenofóbov a podobných extrémistických živlov, v čo najkratšej dobe stiahli z vašej ponuky, newsletterov, ako aj zo stánku na (aby sme boli aktuálni) Bibliotéke 2019 (ak ste to nedajbože mali v pláne), každoročne navštevovanej tisícmi ľudí (a to ani nehovorím o sledovateľoch cez Facebook či Instagram).

Viem, keby som mal byť cynický realista, dalo by sa povedať, že voči vašej distribúcii som iba malé, bezvýznamné h… Tento článok nemá zákonnú platnosť, jeho vplyv na vás zrušíte jednoduchým odkrížikovaním tabu v prehliadači, kde ho máte otvorený. Apelujem však na akýsi (dúfam existujúci) morálny kompas, ktorý velí, že akákoľvek, aj malá alebo nepriama pomoc v šírení zvrátenej fašistickej ideológie je v slušnom štáte cez čiaru.

 

Uff, až ma oblial studený pot. Nepríjemné som týmto článkom dúfam zhodil zo seba, teda aspoň na tento rok. Sľubujem, že zvyšok vám už žalúdky testovať nebude.

Ale naozaj, tento rok vyšlo tak veľa skvelých kníh a bola by ozajstná škoda, keby ste drahocenné eurá oplieskali na vyššie spomínaný odpad.

Demokracia na Slovensku aj vo svete dostáva rany zo všetkých strán, aj z knižného trhu. Budem v kútiku duše veriť, že je stále väčšina tých, ktorí ju aj kúpou hodnotných titulov posilňujú.

 

Ďakujem za pozornosť a vidíme sa pri ďalších mojich spisbách :)))

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie