Denník N

Toto má byť zodpovedná žurnalistika v podaní Hospodárskych novín?

Niet divu, že ľudia podliehajú konšpiráciám keď aj tí, ktorí sa vydávajú za profesionálnych novinárov používajú taktiky portálov ako sú Hlavné správy či Zem a Vek.

Reakcia na článok, ktorý vyšiel 16.12.2018 na portáli hnonline.sk.

Napriek tomu, že článok nenesie žiadnu  výpovednú hodnotu stojí za povšimnutie. Nie kvôli tomu „nič“, čo sa v ňom môžete dozvedieť, ale kvôli forme akou je to podávané. Účelovo vyznieva už titulok, v ktorom autor spája v dvoch vetách nespojiteľné, počet rokovacích dní NRSR a informáciu o zvyšovaní platov poslancov v novom roku.

Následne v piatich krátkych odstavcoch opisuje štatistiku o počte schôdzi, ktoré v tomto roku prebehli. Uvádza aj presne koľko dní tieto schôdze trvali (65) a pre väčšiu názornosť ich rozdeľuje aj podľa mesiacov. Hovorí o tom ako sa poslancom podarilo „ušetriť“ oproti plánovaným 82-dvom dňom vďaka zrýchlenému konaniu. Taktiež predostiera ako bude situácia vyzerať budúci rok. Až v poslednom odstavci sa dozvedáme informáciu o tom, koľko poslanci reálne zarábajú.

Za normálnych okolností by som sa čudoval prečo Hospodárske Noviny použili takto zdanlivo nesúvislú kompozíciu textu. Ale pravda je taká, že tento text nebol napísaný aby bol čítaný, teda ďalej ako po titulok.

Titulok má pre okoloidúceho jasnú výpovednú hodnotu: Poslanci robili menej, zarobia viac! Čo iba potvrdzuje komentár admina Facebookovej stránky HN.

 

Admin sa ani nesnažil zakryť cieľ vyvolať v diskutujúcich negatívnu emóciu.

Samozrejme diskusia pod článkom sa dala predvídať.

Niektorí diskutujúci sa aj napriek jasnému odkazu titulku nenechali zaskočiť.

Platy poslancov sú dnes pre mnohých vďačná téma pretože sa na ňu vo väčšine populácie viaže veľmi silná negatívna emócia. Desať rokov boli ľudia masírovaný tým, ako si politici nezaslúžia zákonom stanovenú hodnotu platu ako násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a preto si ho musia pravidelne zmraziť.

Tento rok sa tak nestalo a teda keďže od roku 2008 priemerná mzda rástla, poslanci si prilepšia o takmer 1500€. K tomuto vysokému skoku dochádza iba kvôli tomu, že 10 rokov nerástli spolu s priemernou mzdou.

Tohto faktu sa chytili mnohí populisti a bohužiaľ aj mnohé mienkotvorné média ako napríklad v tomto prípade.

Takýmto správaním nielen že škodia sami sebe ale aj celej spoločnosti. Pretože zmazávajú pomyselnú čiaru medzi novinárom a trollom.

Chápem, že Hospodárske noviny chceli zvýšiť dosah svojich príspevkov, ale robiť to takýmto spôsobom je nezodpovedné, nebezpečné a nehodné novinárskej profesie.

Hospodárske noviny sa pridali k vyberanej spoločnosti. Podobne ako oni tému zvyšovania platov využíva aj Roman Ruhig, predstaviteľ „Nočných vlkov“ na Slovensku, ktorý sa snaží na základe nich (neúspešne) vyvolať podobné protesty ako prebiehajú vo Francúzsku. Zdroj: FB Juraj Smatana.

O podobnú taktiku sa snažil v popularizácií svojich príspevkov aj „Nočný vlk“ Roman Ruhig, je otázne, či Hospodárske Noviny chcú byť v takto vyberanej spoločnosti…

Ak chceme žurnalistiku ubrániť pred konšpirátormi a trollmi, je na čase aby sme ju začali robiť zodpovedne, faktami a bez zbytočných emócií.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.